Λύση στο πρόβλημα της επιστροφής στο Δημόσιο των «επίορκων» υπάλληλων που έχουν κατηγορηθεί για κακουργήματα αναζητεί η κυβέρνηση.
Με την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας που επέφερε ο νόμος τον οποίο είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος, επιστρέφουν στις θέσεις τους οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μέχρις ότου αποφασίσει το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για την τύχη τους. Περισσότεροι από 900 υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα επιστρέφουν στις θέσεις τους.
Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να «παγώσει» η επιστροφή των υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα ή έχουν καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις βάζοντας... μπροστά τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του αν. υπουργού, Χρ. Βερναρδάκη, και του υπουργού Εργασίας και προκατόχου του Γ. Κατρούγκαλου προκειμένου να βρεθεί λύση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν το ενδεχόμενο «παγώματος» της επιστροφής των επίορκων για ένα δίμηνο, θέτοντας παράλληλα σφικτά χρονοδιαγράμματα για την άμεση λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων.
----------
«Είναι θέμα νόμου. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί, αν λειτουργήσουν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια», δήλωσε για την επιστροφή των επίορκων στο Δημόσιο, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Ο κ. Ρακιντζής, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα mega», στην ερώτηση γιατί δεν λειτουργούν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια, απάντησε: έγινε αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων. Ενώ παλιά ήταν τρεις δικαστές και ένας διοικητικός υπάλληλος, με τον νόμο Κατρούγκαλου τοποθετήθηκαν και δύο αιρετοί. Για να μπουν αυτοί πρέπει να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν εκλογές.
----------
Συνέντευξη Τύπου για τους επίορκους υπαλλήλους παραχώρησαν, σήμερα, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.
«Είναι οι περιπτώσεις που είχαν παραπεμφθεί σε υπηρεσιακό συμβούλιο για να ελεγχθούν πειθαρχικά. Δεν είναι μόνο οι φαντεζί υποθέσεις που έχουμε δει στο φως της δημοσιότητας» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, για τις υποθέσεις των υπάλληλων που έχουν κατηγορηθεί για κακουργήματα.
Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε πως: «Κάθε πειθαρχικό αδίκημα που πήγαινε στο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο, συνεπαγόταν την αυτοδίκαιη θέση του υπαλλήλου σε αργία. Ο νόμος προβλέπει ότι όπου εκτιμήσει το μονοπρόσωπο όργανο, που ασκεί τη διοίκηση, ότι κάποια από αυτές τις περιπτώσεις αυτοδίκαιης αργίας πρέπει να παραμείνει σε αργία τότε με πράξη του, τον θέτει αυτομάτως εκτός καθηκόντων για ένα μήνα και μετά πρέπει να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο» και συμπλήρωσε ότι:
«Είχαμε παρατείνει αυτή την προθεσμία του ενός μηνός μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ακριβώς λόγω του πλήθους των υποθέσεων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν».
Δείτε το βίντεο του Mega:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.