Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Γερμανία θα μοιράσει άρθρα του Συντάγματος στους πρόσφυγες


Τα 20 πρώτα άρθρα του γερμανικού Συντάγματος, τα οποία αφορούν τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου, όπως την ελευθερία έκφρασης, μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα, θα μοιράσει η γερμανική κυβέρνηση σε πρόσφυγες.

«Οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν. Δεν θα πρέπει απλώς να μάθουν τη γερμανική γλώσσα, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού της συμβίωσης», δήλωσε σχετικά ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα «Bild» και πρόσθεσε ότι τα πρώτα 20 άρθρα του Συντάγματος είναι αυτά που διαμορφώνουν τη γερμανική κουλτούρα.

«Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος, όταν έρχεται στην Γερμανία, να αλλάξει το θρήσκευμά του ή την προσωπική του ζωή. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για την κουλτούρα μας είναι να έχουν εφαρμογή σε όλους οι αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ και επισήμανε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να αποδεχθούν αρχές όπως ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας, τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, το δικαίωμα στην ομοφυλοφιλία και την ελευθερία έκφρασης, αλλά και το γεγονός ότι ο αντισημιτισμός δεν είναι αποδεκτός στην Γερμανία.

Από την κυβέρνηση έχουν ήδη τυπωθεί 20.000 αντίτυπα, τα οποία θα διανεμηθούν στους πρόσφυγες που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής.

---------------

Μιλάνοβιτς: Η Κροατία θα αφήσει ανοιχτά τα σύνορά της

«Αν και η χώρα δεν είναι στη Σένγκεν, στη φροντίδα και την περίθαλψη προσφύγων λειτουργεί σαν να είναι».

Η Κροατία δεν είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν, αλλά στη φροντίδα και την περίθαλψη προσφύγων λειτουργεί σαν να είναι, τόνισε ο κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς.

Η Κροατία θα αφήσει ανοιχτά τα σύνορά της για την υποδοχή προσφύγων και δεν θα τα κλείσει με φράχτες και εμπόδια, είπε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποστολής αστυνομικών δυνάμεων για τη διασφάλιση των συνόρων λόγω της μαζικής εισόδου μεταναστών, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισε ότι η Κροατία δεν έχει επαρκή αριθμό αστυνομικών για το έργο αυτό και ότι ο στρατός δεν έχει εκπαιδευτεί γι' αυτό. Απομένει, επομένως, μόνο η συμμετοχή δυνάμεων εφέδρων, κάτι που σημαίνει ότι άνθρωποι θα φύγουν από τις εργασίες τους.

«Είναι αυτό λύση, είναι η κροατική απάντηση στην κρίση; Όχι, η απάντηση στην κρίση είναι ό,τι κάνουμε τώρα», επισήμανε στη διάρκεια εκδήλωσης απονομής βραβείων σε αστυνομικούς που διακρίθηκαν για το έργο τους με αφορμή την Ημέρα της Αστυνομίας.

«Όσο κάνω αυτή τη δουλειά, θα μεριμνώ για τα συμφέροντα της Κροατίας, όσον αφορά το χώρο Σένγκεν και για ό,τι σημαίνει ο χώρος Σένγκεν για εμάς, σημαίνει ένα οργανωμένο σύστημα στο οποίο προστατεύονται τα συμφέροντα της Κροατίας», δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Κροατία στις 16 Σεπτεμβρίου έως σήμερα το πρωί, 84.800 πρόσφυγες εισήλθαν στην κροατική επικράτεια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

---------------

Ο Ορλάντο Μπλουμ στο πλευρό των προσφύγων

Επισκέφθηκε κέντρο υποδοχής στα σύνορα με την Ελλάδα.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ορλάντο Μπλουμ, πρωταγωνιστής μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF, επισκέφθηκε σήμερα ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Γευγελή, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Ο Ορλάντο Μπλουμ, που φόραγε τζιν παντελόνι και ένα μπλουζάκι με το λογότυπο της UNICEF, συνομίλησε με πολλά παιδιά, κυρίως από τη Συρία, έπαιξε μαζί τους και έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του τηλέφωνο, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο.

Ο διάσημος ηθοποιός επιβιβάστηκε σε ένα τρένο που μεταφέρει καθημερινά μετανάστες προς το βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, στα σύνορα με τη Σερβία, απ’ όπου συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη.

Ο 38χρονος ηθοποιός, που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως οι Πειρατές της Καραϊβικής ή το Hobbit, είναι Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά από τα τέλη του 2009 και το 2014 είχε επισκεφθεί την Ιορδανία για να συναντήσει Σύρους πρόσφυγες.

---------------

To G7 δίνει 1,8 δισ. δολάρια στον ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Σε όλο τον κόσμο οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 60 εκατομμύρια.

Με 1,8 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που βοηθούν τους σύρους πρόσφυγες η Ομάδα των Επτά (G7) και οι χώρες του Κόλπου.

«Συμφωνήσαμε να παράσχουμε από κοινού 1,8 δισ. δολάρια στις υπηρεσίες διεθνούς βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η δέσμευση αυτή ανακοινώθηκε στη Νέα Υόρκη έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 -Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες- με τους ομολόγους τους του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπουργών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες εξαιτίας διαφόρων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο να φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ανθρώπους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ.

---------------

Σκληραίνει τη στάση της η Γερμανία απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες

Εγκρίθηκε μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο «ασφαλείς χώρες προέλευσης» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο -εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άνθρωποι δηλαδή που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες- οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες συμβάλλουν στην «ασφυξία» του συστήματος υποδοχής των προσφύγων.

Η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ξεπέρασε το συμβολικό όριο του μισού εκατομμυρίου μεταναστών από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Την Δευτέρα, άλλοι 5.335 μετανάστες μπήκαν στην Ουγγαρία, σχεδόν όλοι τους από τα σύνορα με την Κροατία. Οι αυστριακές αρχές υποδέχτηκαν 3.700 ανθρώπους στα σύνορά τους και τους οδήγησαν στη Γερμανία, τον προορισμό που επιλέγουν οι περισσότεροι από αυτούς.

Μόνο την Δευτέρα, σε έντεκα ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 1.151 άνθρωποι από την ιταλική ακτοφυλακή. Οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέσωσαν 346 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρεις φουσκωτές λέμβους.

Η Γερμανία, που επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ ανέφερε ότι, στην περίπτωση που κλείσουν τα κροατοουγγρικά σύνορα, η χώρα της είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα μπουν στο έδαφός της με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Όμως «αν φτάνουν καθημερινά 10.000 άνθρωποι, τότε θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε.

Η Αυστριακή ομόλογός της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξήγησε ότι «αν δεν υπάρξει μια διεθνής λύσης, τότε απομένουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να συνεχίσουμε έτσι (με έναν «διάδρομο» που θα οδηγεί στη Γερμανία) είτε να υιοθετήσουμε μια πιο σκληρή στάση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας».

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται αύριο Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπιστεί τη «σκληρή» γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, απ' όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.

---------------

Αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφύγων

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη.

Στην αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας με στόχο τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατέληξαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καλώντας την Τουρκία να στηρίξει τις συνομιλίες προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένης, ειδικά, της δυναμικής υπέρ της λύσης, που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την προοπτική ενίσχυσης την διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και των συγκοινωνιών/μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την διατήρηση των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων ανάμεσα στις δύο χώρες - μεταξύ άλλων και μέσω των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης - υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

---------------

Η Ιαπωνία τριπλασιάζει τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι η χώρα του θα διαθέσει γύρω στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους λόγω συρράξεων και για να χτίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όπως διευκρίνισε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα του θα αυξήσει τη βοήθεια στους πρόσφυγες κατά περίπου 810 εκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές το ποσό που διέθεσε πέρσι, και θα διαθέσει για ειρηνικούς σκοπούς περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρωθυπουργός όμως απέρριψε κάθε σενάριο η Ιαπωνία - η οποία δέχτηκε μόλις 11 από τους 5.000 αιτούντες άσυλο πέρσι - υποδοχής προσφύγων από τη Συρία. Ερωτηθείς σχετικά σε μια συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Άμπε απάντησε γενικευμένα ότι η χώρα χρειάζεται να στηρίξει τους δικούς της εργαζόμενους με βήματα όπως η ενδυνάμωση περισσότερων γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων για να βρουν δουλειές.

«Σε σχέση με το θέμα του πληθυσμού, υπάρχουν πολλά πράγματα που οφείλουμε να κάνουμε προτού δεχτούμε μετανάστες» είπε, προσθέτοντας, «η Ιαπωνία θα ήθελε να συνεισφέρει αλλάζοντας τις συνθήκες που δημιουργούν τους μετανάστες».

---------------

Ο Κάμερον τάσσεται υπέρ της οικονομικής βοήθειας σε καταυλισμούς Σύρων σε γειτονικές χώρες


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε της οικονομικής στήριξης που παρέχει το Λονδίνο στους καταυλισμούς προσφύγων που προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο στη Συρία σε γειτονικές χώρες, επιχειρηματολογώντας ότι εάν προσφερόταν άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες που διαπλέουν τη Μεσόγειο αυτό θα ενθάρρυνε κι άλλους να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Ο στόχος είναι να δοθεί η έμφαση «στην περιοχή, να βοηθήσουμε να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην περιοχή», ανέφερε ο Κάμερον, ο οποίος υπενθύμισε ότι η χώρα του έχει δεσμευθεί να υποδεχθεί 20.000 ανθρώπους από καταυλισμούς προσφύγων στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε τις δηλώσεις αυτές στην εκπομπή "This Morning" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Αν δεν επιδεικνύει κανείς προσοχή, ουσιαστικά θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το θανάσιμο αυτό ταξίδι. Θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να κάνουν το ταξίδι αυτό», επέμεινε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

---------------

Πρόσφυγας 110 ετών, τυφλός και κωφός, έφτασε από το Αφγανιστάν στη Γερμανία


Συγκλονίζει η ιστορία του προσφύγων που σε ηλικία 110 ετών άφησε το Αφγανιστάν και έφτασε στη Γερμανία.

Ο ηλικιωμένος άνδρας έφτασε στο Πασάου της Γερμανίας μαζί με την οικογένειά του, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ομοσπονδιακή αστυνομία έπειτα από ένα σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Βαυαρίας.

Άνδρες συγγενείς του τυφλού και κωφού υπερήλικα τον είχαν κουβαλούσαν επί ένα μήνα στην πλάτη, όσο διάστημα διήρκεσε το ταξίδι της οκταμελούς οικογένειας από το Αφγανιστάν ως τη Γερμανία, δήλωσε η 60χρονη κόρη του στους αστυνομικούς.

Ο λόγος που οδήγησε στη φυγή τεσσάρων γενιών της οικογένειας από την πατρίδα τους το Μπάγλαν είναι το γεγονός ότι η κατάσταση εκεί είχε γίνει πολύ επικίνδυνη. Τρεις αδελφοί της οικογένειας είχαν σκοτωθεί από τους Ταλιμπάν.

---------------

Πρόσφυγας παρασύρθηκε από συρμό στη Μάγχη

Είναι ο 13ος που χάνει τη ζωή του προσπαθώντας να φτάσει στη Βρετανία.

Νεαρός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Γύρω στη 01:00 τοπική ώρα, ένας πρόσφυγας βρέθηκε νεκρός από αστυνομικό, τον είχε παρασύρει ένας συρμός», στη σήραγγα της Μάγχης, διευκρινίζουν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Το θύμα είναι ένας «άνδρας ηλικίας περίπου 20 ετών από την Ερυθραία», σημειώνουν επίσης.

Πρόκειται για τον 13ο πρόσφυγα που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στη Βρετανία. Πριν από έξι ημέρες, ένας ανήλικος πρόσφυγας έχασε επίσης τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλαί.

Χθες εξάλλου άλλος ένας 20χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα φορτηγό κοντά στο λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν "Ελ Ντοράντο".

---------------

Στο έλεος του καιρού οι πρόσφυγες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οργανώσεις αρωγής.

Να πάρει μέτρα για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών ενόψει του χειμώνα καλούν την Ευρώπη πολλές οργανώσεις αρωγής, που τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει τα απαραίτητα για να τους προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit ακόμη και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία δεν κρίνονται επαρκή.

Ήδη πολλοί άνθρωποι περιπλανώνται μέσα στο φθινοπωρινό κρύο στην Ευρώπη χωρίς φαγητό και ιατρική περίθαλψη, δήλωσε ο Καρλ Κοπ αρμόδιος για την Ευρώπη της οργάνωσης Pro Asyl. Τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τους επόμενους μήνες πολλοί πρόσφυγες να παγώσουν στον δρόμο από τα Βαλκάνια προς τη δυτική Ευρώπη. «Οι άνθρωποι είναι ήδη εξασθενημένοι. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τον χειμώνα, θα πρέπει να αναμένουμε πολλούς νεκρούς», τόνισε ο Κοπ.

Το στέλεχος της Pro Asyl ζήτησε να καταβληθεί μια κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να προετοιμαστούν οι χώρες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες τον χειμώνα παρέχοντάς τους αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής και ιατρική περίθαλψη. «Πρέπει να μην επιτρέψουμε αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν μια οδύσσεια τον χειμώνα», υπογράμμισε ο Κοπ.

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Μπάμπαρ Μπάλοχ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Μπάλοχ βρέθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στα Βαλκάνα, στον δρόμο στην Ουγγαρία, τη Σερβία και την Κορατία όπου εθελοντές διανέμουν κουβέρτες και πλαστικά κλινοσκεπάσματα. «Όταν ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται στο ύπαιθρο θα αρρωστήσουν τα παιδιά», εξήγησε ζητώντας την υποστήριξη των πολιτικών.

Και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις με την έλευση του χειμώνα, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε σκηνές.

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία δεν είναι προετοιμασμένη», προειδοποίησε ο Κοπ, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα σε επίπεδο κρατιδίων και κοινοτήτων ώστε να βρεθούν χώροι διαμονής. Και ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Ζητάμε από το ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια και τις κοινότητες να φροντίσουν για καταλύματα ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός παρέχει αυτή τη στιγμή 300 έκτακτα καταφύγια, μεταξύ αυτών και μερικούς καταυλισμούς με σκηνές, για 86.000 πρόσφυγες.

---------------

Τεταμένα τα πνεύματα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία

Οι αιτούντες άσυλο διαχωρίζονται με βάση το φύλο, την εθνικότητα, το θρήσκευμα.

Υπερπληθυσμός, προβλήματα στη γλωσσική επικοινωνία και ο φόβος της απόρριψης της αίτησης παροχής ασύλου: αυτές είναι κάποιες από τις πηγές της έντασης που παρατηρείται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθεί η βία.

Παρόλο που οι ταραχές εξακολουθούν να είναι σπάνιες στα εκατοντάδες κέντρα υποδοχής, τους καταυλισμούς με σκηνές και κοντέινερ και τους στρατώνες όπου έχουν βρει καταφύγιο 500.000 άνθρωποι, ο καυγάς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακού 70 Πακιστανών με 300 Αλβανούς από τον οποίο τραυματίστηκαν 14 άνθρωποι απασχόλησε πολλά πρωτοσέλιδα.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ένας πρόσφυγας στο Σουλ είχε προκαλέσει ταραχές σκίζοντας μια σελίδα από το Κοράνι. Απολογισμός: 17 τραυματίες, εκ των οποίων έξι αστυνομικοί, ενώ σε περίπου 15 ανθρώπους ασκήθηκαν διώξεις, κυρίως για απόπειρας ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Στη συνοικία Βίλμερσντορφ του Βερολίνου, όπου 850 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο του παλιού δημαρχείου, κάποιοι παραδέχονται ότι η προτεραιότητα που δίνεται στους Σύρους αιτούντες άσυλο τροφοδοτεί αντιπαλότητες.

«Οι Άραβες, οι Σύροι σε μία, σε δύο εβδομάδες έχουν έτοιμα τα χαρτιά τους. Όμως όχι οι Αφρικανοί, δεν ξέρω γιατί […] Όχι χαρτιά, τίποτα, μόνο φαγητό, ύπνος και το καθημερινό άγχος», κατήγγειλε ο 19χρονος Μπάμπα Ζάιτεχ από τη Γουινέα- Μπισάου.

Ο Μοχάμεντ Ούζερ, ένας έφηβος 15 ετών, που λέει ότι έφυγε από το Πακιστάν μετά τον φόνο του πατέρα του από τους Ταλιμπάν, κάνει λόγο για μια δύσκολη καθημερινότητα, η οποία περιπλέκεται από το γεγονός ότι ζουν μαζί πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες και θρησκείες.

«Είναι υπερπλήρες, η τροφή δεν είναι καλή. Θέλω να φύγω […] δεν ξέρεις ποτέ ποιος θα είναι στα δωμάτια. Ο φίλος μου άφησε εκεί ένα τηλέφωνο, ρούχα και 100 ευρώ. Και υπάρχει και ένας Σύρος που επιτίθεται λεκτικά στους ανθρώπους στα αραβικά, δεν τον καταλαβαίνω», εξήγησε.

Εξαιτίας των συνθηκών αυτών συνδικάτα της αστυνομίας ζήτησαν να γίνεται διαχωρισμός των αιτούντων άσυλο βάσει του φύλου τους, της ηλικίας, της εθνικότητας και του θρησκεύματος σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι πηγές των διαπληκτισμών.

Δημιουργούνται ομάδες βάσει της εθνικότητας «και επιτίθενται με μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα», δήλωσε ο Ράινερ Βέντετ του συνδικάτου DPOLG.

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία για τον αριθμό των επεμβάσεών μας, όμως αυξάνονται εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων στα κέντρα», υπογράμμισε ο Γεργκ Ράντεκ του συνδικάτου GDP.

Οι άνθρωποι «διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών διαπληκτίζονται, ωθώντας την κατάσταση στη σύγκρουση», επεσήμανε ο Ράντεκ, ο οποίος εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ «του διαχωρισμού των προσφύγων βάσει της θρησκείας τους».

Πάντως πέραν του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, ο διαχωρισμός αυτός δεν φαίνεται να είναι στην ημερήσια διάταξη, με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ να έχει δηλώσει ότι «είναι αδύνατο να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή» εξαιτίας της έλλειψης επαρκών υποδομών.

Όμως για τους ειδικούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις η εθνικότητα και η θρησκεία δεν είναι οι πραγματικές αιτίες των ταραχών. Οι εντάσεις τροφοδοτούνται κυρίως «από τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη ιδιωτικότητας, το γεγονός ότι άνθρωποι από διαφορετικές χώρες δεν καταφέρνουν πάντα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», όπως επεσήμανε η Τζέσικα Καραγκόελ της ΜΚΟ Fazit.

«Επιπλέον άγχος προκαλείται από το γεγονός ότι είναι καταδικασμένοι να περιμένουν σε μια ξένη χώρα χωρίς να μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία (παροχής ασύλου), από την απώλεια του ελέγχου (της ζωής τους) και από το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό», πρόσθεσε, καθώς οι αιτήσεις για την παροχή ασύλου μπορεί να μην έχουν επεξεργαστεί ακόμη και έξι μήνες μετά την υποβολή τους.

Ο διευθυντής του κέντρου του Βίλμερσντορφ Γκερντ Σίκερλινγκ, που διευθύνει μια ομάδα 12 ατόμων και 1.700 εθελοντών, αρνήθηκε να δραματοποιήσει την κατάσταση και υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές όλα πάνε καλά.

«Με δεδομένα τα όσα αντιμετωπίζουν, το να είναι καταδικασμένοι να περιμένουν, τους βγάζω το καπέλο που παραμένουν τόσο ήρεμοι», σχολίασε.

---------------

Αβραμόπουλος για προσφυγικό: Παγκόσμια πρόκληση και χρειάζεται παγκόσμια απάντηση

«Έχει φτάσει η στιγμή που θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Παγκόσμια πρόκληση» χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σήμερα στο BBC radio 4, τονίζοντας ότι η κρίση χρειάζεται παγκόσμια απάντηση.

Ο Έλληνας επίτροπος συμπλήρωσε επίσης πως «ο καθένας έχει συνειδητοποιήσει ότι όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Ήδη, συνέχισε, «οι ΗΠΑ έχουν ανταποκριθεί θετικά και θα υποδεχθούν 100.000 πρόσφυγες τα επόμενα δυο χρόνια, 10.000 Σύρους φέτος. Το ίδιο ο Καναδάς και η Αυστραλία». «Το μεταναστευτικό έχει γίνει το πιο σημαντικό ζήτημα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επιπλέον, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στη Μάλτα, τον ερχόμενο Νοέμβρη, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά, θα βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι οι ηγέτες των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Έχει φτάσει η στιγμή που θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Τέλος, τόνισε ότι «οι μεταναστευτικές ροές δεν θα σταματήσουν όσο η περιοχή συνεχίζει να φλέγεται», σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή». «Πιστέψτε με, καμία θάλασσα, κανένας τοίχος και κανένας φράχτης δεν θα σταματήσει αυτούς τους ανθρώπους», κατέληξε ο επίτροπος Μετανάστευσης.

---------------

«Ψυχροπολεμικό» κλίμα στις σχέσεις Σερβίας – Κροατίας

Το προσφυγικό ζήτημα στα Βαλκάνια προκαλεί ένταση.

Πέρα από την ανθρωπιστική του διάσταση, το προσφυγικό ζήτημα στα Βαλκάνια λαμβάνει και χαρακτήρα διακρατικής αντιπαράθεσης σε βαθμό που να απειλεί την ομαλή συμβίωση γειτονικών χωρών. Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η διένεξη Κροατίας και Σερβίας, που ξέσπασε όταν πρόσφυγες και μετανάστες αναγκάστηκαν εξαιτίας του αποκλεισμού που επέβαλε η Ουγγαρία να ακολουθήσουν άλλη οδό στην πορεία προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Η εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Κροατία, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, προκάλεσε την αντίδραση του Ζάγκρεμπ, που έκρινε ότι πίσω από το πρόβλημα κρύβεται το Βελιγράδι.

Η Κροατία, την περασμένη εβδομάδα, έκλεισε όλες τις συνοριακές διαβάσεις με την Σερβία, ενώ κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς καταγγέλλουν σύμπραξη Βελιγραδίου - Βουδαπέστης ώστε να απαλλαγούν από τους πρόσφυγες, μετατοπίζοντας το πρόβλημα στην Κροατία.

Η σχετική συμφωνία, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη της Κροατίας, επιτεύχθηκε πριν από δέκα μέρες, όταν επισκέφτηκαν το Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο και Σάντορ Πίντερ.

Τότε είχε συμφωνηθεί να ανοίξει η Ουγγαρία όλες τις συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία, ωστόσο στο Ζάγκρεμπ πιστεύουν ότι, σε αντάλλαγμα, το Βελιγράδι υποσχέθηκε πως δεν θα μεταφέρει πρόσφυγες στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Το Βελιγράδι διαψεύδει κάτι τέτοιο· γεγονός είναι πάντως ότι από την επομένη όλα τα λεωφορεία που παραλάμβαναν πρόσφυγες στα σύνορα με τα Σκόπια κατευθύνονταν προς την κροατική μεθόριο και όχι προς τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η οργή της κροατικής πολιτικής ηγεσίας εκδηλώθηκε αρχικά με φραστικές επιθέσεις κατά της σερβικής κυβέρνησης και στη συνέχεια με το κλείσιμο τω συνοριακών διαβάσεων. Ακολούθησαν αντίμετρα από τη Σερβία με την απαγόρευση εισαγωγών κροατικών προϊόντων, αλλά τελικά και οι δύο κυβερνήσεις απέσυραν τα μέτρα πιθανότατα υπό τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων.

Έτσι, η Κροατία, από την περασμένη Παρασκευή, αποκατέστησε τη λειτουργία τριών συνοριακών διαβάσεων από τις εφτά που υπάρχουν στα σύνορα με τη Σερβία και το Βελιγράδι δεν έθεσε σε εφαρμογή τα αντίμετρα.

Η πολεμική ρητορική ωστόσο συνεχίζεται ακόμη, σε σημείο που πολλοί αναλυτές διακινδύνευσαν να παρομοιάσουν την κατάσταση με το εχθρικό κλίμα που επικρατούσε την τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα.

Ο λόγος του μίσους, οι εκφράσεις απαξίωσης ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, η αναφορά στο διχαστικό παρελθόν των δύο λαών αποτελούν καθημερινότητα στο λόγο των πολιτικών. Το κλίμα έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών ενισχύεται και από το γεγονός ότι στην Κροατία άτυπα ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές.

Ακόμη και ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος, σε αντίθεση με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ποτέ στο παρελθόν δεν καβάλησε το άρμα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας πολλές φορές, τελευταία αναφέρεται απαξιωτικά για την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.

Πρόσφατα, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του (SDP), χαρακτήρισε ανίκανη τη σερβική κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ σε συνέντευξη Τύπου, κληθείς να σχολιάσει τη συνάντηση της προέδρου της Κροατίας με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στη Νέα Υόρκη διερωτήθηκε: «Μα, ποιος είναι αυτός ο Νίκολιτς;».

Δυσάρεστη εξέλιξη σ' αυτή τη φραστική διένεξη μεταξύ Κροατίας και Σερβίας αποτελεί το γεγονός ότι τη «σκυτάλη» πήραν τα ΜΜΕ και κυρίως ο αποκαλούμενος «κίτρινος Τύπος», ο οποίος στο παρελθόν επίσης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του εθνικιστικού μίσους.

Οι εφημερίδες του Βελιγραδίου καθημερινά «στολίζουν» τον κροάτη πρωθυπουργό, με τίτλους όπως: «Ο Μιλάνοβιτς είναι ηλίθιος», «Η συμμορία των Ούστασι επιβάλλει εμπάργκο στη Σερβία», «Ο Μιλάνοβιτς σπρώχνει τους Κροάτες σε πόλεμο», «Ο Μιλάνοβιτς ξέχασε να πάρει τα ψυχοφάρμακα του»...

Από την άλλη δεν λείπουν οι παρερμηνείες δηλώσεων στελεχών της κροατικής κυβέρνησης ή ακόμη και η μετάδοση ψευδών ειδήσεων για να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα κατά της Κροατίας. Όλα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να μην ληφθούν σοβαρά, αν δεν ήταν γνωστό ότι τα Μέσα αυτά ελέγχονται από την κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

---------------

Οι πόλεμοι ξερίζωσαν 4,5 εκατ. παιδιά σε πέντε χώρες

Καθημερινός ο φόβος απαγωγής, ακρωτηριασμού, στρατολόγησης και θανάτου.

Οι συρράξεις και η αστάθεια σε πέντε χώρες και μόνο, έχουν ξεριζώσει τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια παιδιά, δήλωσε η UNICEF, με αφορμή τη συνάντηση υψηλού επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την παγκόσμια κρίση μεταναστών και προσφύγων.

«Οι σπαραξικάρδιες εικόνες συνέβαλαν στο να κινητοποιηθεί η προσοχή του κοινού σχετικά με την τύχη των παιδιών που εμπλέκονται στην ευρωπαϊκή κρίση προσφύγων, αλλά το ζήτημα αυτό πηγαίνει πολύ πέρα απ’ τα σύνορα της Ευρώπης», δήλωσε η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εκατομμύρια οικογένειες να εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συγκρούσεων και διώξεων σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν ή η Συρία» αναφέρει.

Από την αρχή του έτους, πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη. Περίπου το ένα πέμπτο αυτών που έχουν φθάσει στις ακτές της Ευρώπης είναι παιδιά. Αλλά ενώ η κατάσταση στην Ευρώπη έχει συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου, εκατομμύρια περισσότεροι πρόσφυγες εξακολουθούν να είναι στους δρόμους:

· Στη Συρία, η βάναυση σύγκρουση που έχει εισέλθει για καλά στο πέμπτο της έτος, έχει εξαναγκάσει περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους να καταφύγουν σε στρατόπεδα προσφύγων, πρόχειρα καταλύματα και υπερπλήρεις κοινότητες υποδοχής στην Ιορδανία, το Ιράκ, το Λίβανο και την Τουρκία.

· Στο Αφγανιστάν, τη δεύτερη μεγάλη πηγή προσφύγων σε όλο τον κόσμο, πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

· Στη Σομαλία, οι συγκρούσεις, η αστάθεια και η κρίση πείνας έχουν ωθήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο Σομαλούς - οι μισοί από αυτούς παιδιά - έξω από τη χώρα τους.

· Σχεδόν 666.000 άνθρωποι διέφυγαν εξαιτίας της σύγκρουσης στο Σουδάν.

· Περίπου 760.000 άνθρωποι, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων είναι παιδιά, έχουν εγκαταλείψει το Νότιο Σουδάν, από τότε που ξέσπασε η τρέχουσα σύγκρουση το Δεκέμβριο του 2013.

Τα παιδιά σε χώρες που είναι σε σύγκρουση δέχονται καθημερινά επιθέσεις. Κινδυνεύουν από απαγωγή, ακρωτηριασμούς, στρατολόγηση και θάνατο. Το ταξίδι τους προς την ασφάλεια είναι γεμάτο κινδύνους. Είτε προσπαθούν να ξεφύγουν μέσω θαλάσσης ή οδικώς, βρίσκονται συχνά στο έλεος των λαθρεμπόρων και πρέπει να κουβαλάνε τα σωματικά και ψυχικά σημάδια του πολέμου, του εκτοπισμού και της εχθρότητας.

Τα εκατομμύρια των παιδιών που επηρεάζονται από τη μετανάστευση και τον εκτοπισμό σήμερα απαιτούν μια ολοκληρωμένη, συλλογική και βιώσιμη αντιμετώπιση.

Η UNICEF παραμένει αφοσιωμένη στην παροχή ζωτικής υποστήριξης τόσο κατά μήκος της διαδρομής των ταξιδιών των παιδιών σε αναζήτηση ενός πιο ασφαλούς μέλλοντος, όσο και στις χώρες προέλευσής τους:

· Στη Συρία για παράδειγμα, η UNICEF βοηθά στην παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, να κρατήσει τα παιδιά στο σχολείο και στη διεξαγωγή εκστρατειών εμβολιασμού.

· Κατά μήκος της διαδρομής προς την Ευρώπη, η UNICEF έχει δημιουργήσει φιλικούς προς τα παιδιά χώρους και συνεχίζει να συνηγορεί στις χώρες υποδοχής ώστε να δώσουν προτεραιότητα στο βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

· Σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν πλήττονται από συγκρούσεις, η UNICEF υποστηρίζει προγράμματα για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της φτώχειας και την έλλειψη ευκαιριών.

«Καθώς η βία αυξάνεται στη Συρία, η UNICEF επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την έκκλησή της προς όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις τυφλές επιθέσεις κατά αμάχων σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η εντατικοποίηση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών παιδιών σε όλη τη χώρα. Σε ένα μόνο περιστατικό στη γειτονιά Al-Wa'er στη Χομς το περασμένο Σάββατο, 17 παιδιά σκοτώθηκαν και 23 άλλα τραυματίστηκαν. Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση σε μία από τις λίγες εναπομείνασες παιδικές χαρές της γειτονιάς έχει μετατραπεί σε τραγωδία. Η χρήση βαρέων όπλων έχει γίνει συνηθισμένη στη Συρία και πολύ συχνά τα παιδιά βρίσκονται στη γραμμή του πυρός» δήλωσε σχετικά με τις δολοφονίες παιδιών στη Συρία η Hanaa Singer, εκπρόσωπος της UNICEF στη Συρία.

---------------

Σουλτς: Να βοηθήσουμε οικονομικά την Τουρκία για τους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά ότι θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κάλεσε την Τουρκία να βοηθήσει την ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα από τη μεγάλη εισροή προσφύγων.

Ο Σουλτς τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα Express ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι τοπικές αρχές στην Ελλάδα, καθώς είναι αντιμέτωπες με ένα τεράστιο κύμα προσφύγων.

Παράλληλα όμως «πρέπει να συνεργαστούμε στενά με την Τουρκία και να την βοηθήσουμε οικονομικά. Γι’ αυτό τον λόγο την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σημείωσε ο Σουλτς.

Εξήγησε μάλιστα ότι «αν βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στις γειτονικές χώρες της Συρίας, θα μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Γερμανό πολιτικό, «θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο κύμα μετανάστευσης μόνο όταν όλοι στην ΕΕ συνεργαστούν και δεν αποποιηθεί κανείς τις ευθύνες του».

Αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτίμησε ότι το Βερολίνο αντέδρασε σωστά. «Όμως τα κρατίδια και οι κοινότητες χρειάζονται άμεσα χρήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να βάλει γρήγορα χρήματα στο τραπέζι, υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο».

Όταν ρωτήθηκε για τον φράχτη που ύψωσε η Ουγγαρία για να εμποδίσει την είσοδο στο έδαφός της των προσφύγων και των μεταναστών, ο Σουλτς επεσήμανε ότι «(ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν) δεν λύνει κανένα πρόβλημα υψώνοντας φράχτες και απωθώντας τους πρόσφυγες με δακρυγόνα και γκλομπ. Λύση δεν είναι επίσης να μετατοπίζεται το πρόβλημα σε άλλες χώρες της ΕΕ».

---------------

Για τους πρόσφυγες τραγούδησαν οι U2 στο Βερολίνο


Στα εκατομμύρια των προσφύγων που αναζητούν «ένα σπίτι μακριά από το σπίτι τους», ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συναυλία του ιρλανδικού ροκ συγκροτήματος U2 στο Βερολίνο, με τον Μπόνο να ευχαριστεί τους Γερμανούς που «έδωσαν στον κόσμο ένα μάθημα συμπόνιας».

Οι U2 ανέβηκαν στην σκηνή του «Mercedes-Benz Arena», απέναντι από το εναπομείναν κομμάτι του Τείχους, στην East Side Gallery του Βερολίνου, όπως τους γνωρίζουμε - με την κιθάρα και το πιάνο του Edge, το μπάσο του Άνταμ Κλέιτον, τα ντραμς του Λάρι Μάλεν και το μικρόφωνο του Μπόνο, που σε κάποιο σημείο αντικαταστάθηκε από ντουντούκα. Χωρίς φωνητικά, χωρίς χορευτές, χωρίς σόου, αλλά με δύο σκηνές στις άκρες της αρένας, μια γέφυρα να τις ενώνει ως τρίτη σκηνή και με μια τεράστια οθόνη LED η οποία κρεμόταν από την οροφή και είχε ισότιμο ρόλο στην παράσταση.

Η αναφορά στην αθωότητα ξεκίνησε με την παλιά γειτονιά του Μπόνο στην ψηφιακή οθόνη, με το σπίτι και τελικά το δωμάτιο όπου ως έφηβος έγραψε τα πρώτα του τραγούδια. Ο τραγουδιστής μπαινόβγαινε στο σπίτι του, πότε ο ίδιος και πότε ως ολόγραμμα, περιγράφοντας τις ρίζες του συγκροτήματος και τα ορόσημά του. Από την περιγραφή δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στα αιματηρά επεισόδια του Ντέρι τον Ιανουάριο του 1972, όταν 14 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από τα πυρά της βρετανικής αστυνομίας. Στην οθόνη προβλήθηκαν τα πρόσωπα των νεκρών και ο τραγουδιστής ζήτησε «δικαίωση» για τα θύματα και κάλεσε το κοινό «να μην ξεχνά», καταλήγοντας στο εμβληματικό «Sunday, Bloody Sunday».

Η αθωότητα ωστόσο δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί, παραδέχθηκε φωναχτά ο ίδιος ο Μπόνο. Άλλωστε έχουν μεσολαβήσει τόσα από τότε που τέσσερις έφηβοι σκάρωναν τα πρώτα τους τραγούδια σε μια γειτονιά του βορειοανατολικού Δουβλίνου. Πόλεμοι, τρομοκρατικές επιθέσεις, AIDS, η προσφυγική κρίση... Μπορούμε να γίνουμε «παγκόσμιοι πολίτες», όπως ζήτησε ο Μπόνο; «Όλα είναι αδύνατα, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα», έδωσε μόνος την απάντηση, μεταφέροντας τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα και ζήτησε από το κοινό να ενημερωθεί για τους 17 «Παγκόσμιους Στόχους» βιώσιμης ανάπτυξης που έθεσε ο ΟΗΕ. «Ποιος μπορούσε πριν από δέκα χρόνια να σκεφτεί ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια γενιά χωρίς AIDS; Κι όμως, τώρα φαίνεται ρεαλιστικό. Διότι ο κόσμος βγήκε στο δρόμο και το απαίτησε», φώναξε.

«Πολλά φαίνονται ουτοπικά, αλλά όχι. Υπάρχει πραγματικά η ευκαιρία αν συνεργαστούμε, να πετύχουμε κάποιους από αυτούς τους στόχους και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή για ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στον πλανήτη, χωρίς πρόσβαση σε αγαθά που εμείς θεωρούμε λίγο-πολύ δεδομένα», συνέχισε, για να καταλήξει στο θέμα της προσφυγικής κρίσης και στον ρόλο της Γερμανίας. «Αυτό που κάνετε εδώ, σε αυτή τη χώρα, είναι απίστευτο. Η προσφυγική κρίση είναι τόσο περίπλοκη, τόσο μπερδεμένη... Οι άνθρωποι της Γερμανίας έδωσαν στον κόσμο ένα μάθημα συμπόνιας και ένα μάθημα για το πώς θα κάνουμε την Ευρώπη, κάτι του οποίου θα θέλουμε όλοι να είμαστε κομμάτι. Ευχαριστούμε», είπε και αφιέρωσε στους Γερμανούς το τραγούδι «In the name of love» (στο όνομα της αγάπης). Στην οθόνη περνούσαν σκηνές από βομβαρδισμένες πόλεις της Συρίας, από ανθρώπους στο ταξίδι της προσφυγιάς, αλλά και από διαδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος, ακόμη και από το γνωστό hashtag του Twitter #UnfuckGreece. Νωρίτερα ο Μπόνο είχε συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας, Γκερντ Μίλερ, τον οποίο ευχαρίστησε και από το μικρόφωνο της συναυλίας.

Δείτε το βίντεο



Οι αναφορές όμως στην τεχνολογική εξέλιξη και στην μετάδοση της πληροφορίας, δεν τελείωσαν εκεί. Στην σκηνή ανέβηκε η βοσνιακής καταγωγής Ιρλανδή Άμρα, φανατική θαυμάστρια των U2, η οποία ταξιδεύει μαζί τους από το 1997. Το συγκρότημα έπαιζε, κι εκείνη, κρατώντας ένα «έξυπνο κινητό», χόρευε ανάμεσά τους και κατέγραφε την εικόνα, η οποία μεταδιδόταν από την οθόνη και ζωντανά από την ιστοσελίδα του συγκροτήματος, μαζί με τα σχόλια των χρηστών του Twitter.

Λίγο πριν από το τέλος, ο Μπόνο ζήτησε από το στάδιο να τραγουδήσει για τα 70ά γενέθλια του γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, που παρακολουθούσε την συναυλία, για να καταλήξει με το θρυλικό «40» που πήρε το όνομά του από τον αντίστοιχο Ψαλμό της Βίβλου. «How long must we sing this song, how long, how long...», τραγουδούσαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, ακόμη και αφού το συγκρότημα είχε εγκαταλείψει τη σκηνή.

Δείτε το βίντεο



Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και σήμερα, πολλά χρόνια μετά το τέλος της - όποιας - εποχής της αθωότητας, το κοινό των U2 εξακολουθεί να περιμένει από το συγκρότημα κάτι περισσότερο από μια καλή παράσταση. Η επιρροή του επικεφαλής του συγκροτήματος παραμένει άλλωστε τεράστια και ισχυρότερη από αυτή πολλών πολιτικών. Χθες το βράδυ στο Βερολίνο, ίσως και να βρέθηκε τελικά μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην αθωότητα και την εμπειρία...


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.