Οι επιστήμονες του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα θεωρούν την αλόγιστη επέκταση της βιομηχανικής εκτροφής ζώων ως μία από τις μεγαλύτερες απειλές της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη.
Ο επικεφαλής της έρευνας Μπράιαν Ματσόβινα και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις χώρες που είναι πιο πιθανό να επεκταθεί η βιομηχανική εκτροφή ζώων και προσδιόρισαν τις εκτάσεις που θα χαθούν για τη βοσκή και την καλλιέργεια φυτών για τη διατροφή των ζώων.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και άλλες μελέτες σχετικά με την παραγωγή βοοειδών, χοίρων και πουλερικών σε αυτές τις χώρες από το 1985 έως το 2013, κατάφεραν να προβλέψουν τις αναμενόμενες απώλειες και δημιούργησαν τους αντίστοιχους χάρτες.
Οι χώρες που θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αλλαγή στην χρήση γης είναι 15 χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, οι οποίες φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών, σύμφωνα με τον Ματσόβινα.
Εκτάσεις
«Μέχρι το 2050, δεδομένων των σημερινών τάσεων, οι χώρες αυτές είναι πιθανό να αυξήσουν τα εδάφη που χρησιμοποιούνται για τη ζωική παραγωγή κατά 30% έως 50%, δηλαδή περίπου 3.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», πρόσθεσε.
Η απώλεια των βιοτόπων είναι τόσο μεγάλη που θα προκαλέσει περισσότερες εξαφανίσεις από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, επισημαίνει η μελέτη, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με άλλα επιβλαβή αποτελέσματα της κτηνοτροφικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.
«Οι αλλαγές αυτές θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Ματσόβινα. «Πάρα πολλά είδη θα χαθούν».
Για να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι ερευνητές συστήνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος στο 10% των συνολικών θερμίδων και τη μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Η μελέτη προτείνει επίσης την αντικατάσταση κατανάλωσης βόειου κρέατος, του οποίου η παραγωγή απαιτεί τη μεγαλύτερη έκταση γης, με χοιρινό, κοτόπουλο ή ψάρια.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.