Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Φοιτητές στην Κρήτη κινδυνεύουν με έξωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εδώ και έξι μήνες δεν έχουν λάβει το επίδομα ενοικίου.

Κίνδυνο έξωσης από τις κατοικίες που ενοικιάζουν αντιμετωπίζουν περισσότεροι από 120 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εδώ και έξι μήνες, για λόγους γραφειοκρατίας, δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα ενοικίου των 180 ευρώ.

Ήδη έξωση έχει γίνει σε 3 με 4 φοιτητές εν μέσω εξεταστικής, όπως καταγγέλλουν οι συμφοιτητές τους.

Για τον λόγο αυτό χθες ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Iδρύματος προχώρησε σε διαμαρτυρία στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Χανιά, ο οποίος απάντησε πως δεν έχει λάβει τον σχετικό φάκελο από τη Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι τα χρήματα υπάρχουν σε ειδικό κωδικό του Πολυτεχνείου από τον Ιανουάριο, αλλά ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θεωρεί σύννομη την καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος.
Οι φοιτητές

Μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα», ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Νίκος Κοκκινάκης σημείωσε πως «αυτό που συμβαίνει κρύβει μια τεράστια αντίφαση: εκατομμύρια δίνονται αυτή τη στιγμή από το Πολυτεχνείο σε έρευνες, από ιδιώτες, επιχειρήσεις και εταιρείες, αλλά είναι αδύνατο να εκταμιευθεί ένα κονδύλι της τάξεως των 180 ευρώ τον μήνα σε 120 φοιτητές που τους είναι αναγκαίο για να καταφέρουν να σπουδάσουν στα Χανιά και να δώσουν τα μαθήματα κατά την εξεταστική περίοδο. Με το συγκεκριμένο επίδομα ουσιαστικά τα παιδιά -από οικογένειες με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ- πληρώνουν το νοίκι τους και αυτή τη στιγμή απειλούνται με εξώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Υπάρχει φοιτητής από την Αθήνα που του έγινε έξωση και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται από φίλους του για να μπορέσει να δώσει μαθήματα στην εξεταστική και να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβρη εάν θα δοθεί το επίδομα ή όχι», ανέφερε ο Νίκος Κοκκινάκης και πρόσθεσε πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις παρόμοιες περιπτώσεις φοιτητών, τονίζοντας ότι «παράλληλα πολλοί φοιτητές δέχονται απειλές για έξωση και φιλοξενούνται σε άλλα σπίτια φοιτητών».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών, για το ζήτημα είναι ενήμερη και η Πρυτανεία του Ιδρύματος. Το θέμα θα συζητηθεί στη συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών όπου θα αποφασίσει για το ενδεχόμενο δυναμικότερων κινητοποιήσεων.

«Είναι απαράδεκτο να μας λένε πως τα χρήματα υπάρχουν σε έναν λογαριασμό και δεν μπορούν να εκταμιευθούν… Πρέπει επιτέλους να παρθεί μια πολιτική απόφαση για το θέμα. Ζητάμε τα αυτονόητα», κατέληξε ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.
Ο πρύτανη του Πολυτεχνείου

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, ανέφερε στα «Χανιώτικα Νέα» ότι «το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι το μόνο Ίδρυμα που τα τελευταία χρόνια δίνει το επίδομα ενοικίου με αυτήν τη μορφή. Σε άλλα Ιδρύματα είτε οι εστίες είναι μεγαλύτερες και ικανοποιούνται οι ανάγκες ή εάν υπάρχουν επιπλέον φοιτητές που δεν μπορούν να στεγαστούν υπάρχει το επίδομα στέγασης των 1.000 ευρώ τον χρόνο που δίνει η Πολιτεία και μπορούν να το λάβουν οι φοιτητές με αίτηση που καταθέτουν στην Εφορία, εφόσον οι οικογένειές τους πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια, συν το ότι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και να παρακολουθούν τα μαθήματα. Επειδή στα Χανιά όντως υπάρχει θέμα και είναι ακριβή η ζωή και το επίδομα δεν επαρκεί η διοίκηση του Ιδρύματος δίνει εδώ και κάποια χρόνια το επίδομα ενοικίου κάθε μήνα απευθείας στους ιδιοκτήτες των σπιτιών είτε στους φοιτητές».

«Όμως», όπως εξήγησε ο κ. Διγαλάκης, «γι’ αυτές τις πληρωμές το Πολυτεχνείο πρέπει να λάβει την έγκριση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το φθινόπωρο είχαμε αλλαγή του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Χανιά. Όταν, λοιπόν, στείλαμε την πρώτη φορά -μετά την αλλαγή- τον Δεκέμβριο το ένταλμα για να πληρωθούν οι φοιτητές την πρώτη δόση του στεγαστικού επιδόματος (500 ευρώ ανά φοιτητή για τους 3 μήνες), ο επίτροπος μας το γύρισε πίσω. Διότι θεώρησε ότι -αντίθετα με ό,τι έκρινε ο προηγούμενος επίτροπος- δεν είναι σύννομη η καταβολή επιδόματος με τον συγκεκριμένο τρόπο και πως, αφού το κράτος δίνει ένα επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως, το Πολυτεχνείο δεν θα έπρεπε να δίνει το επίδομα ενοικίου των 180 ευρώ μηνιαίως. Εμείς διαφωνήσαμε με αυτό απαντώντας εγγράφως στον επίτροπο. Τελικά μετά από αρκετή συζήτηση δέχτηκε πριν μερικούς μήνες να το δώσει για τελευταία φορά. Οι φοιτητές πληρώθηκαν για το ενοίκιο (την α’ δόση) τον Ιανουάριο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρύτανη «από εκεί και πέρα, με δεδομένη την άρνηση του επιτρόπου για να πληρωθεί το επίδομα ενοικίου την πρώτη φορά, κοιτάξαμε εναλλακτικές επιλογές είτε ως υποτροφία με κριτήρια αριστείας είτε ως χρήματα μέσω ανταποδοτικής υποτροφίας, δηλαδή να πληρώσουμε κάποιους φοιτητές με αντάλλαγμα να δουλέψουν λίγες ώρες την εβδομάδα για το Πολυτεχνείο… Ωστόσο, μερίδα φοιτητών αντέδρασε ως προς το δεύτερο ενδεχόμενο και τελικά η Σύγκλητος δεν συζήτησε το θέμα. Οι φοιτητές επέμεναν να σταλεί ένταλμα στον επίτροπο παρόλο που τους είχαμε ειδοποιήσει για την έγγραφη απάντησή του πως θεωρεί μη σύννομη την καταβολή του επιδόματος ενοικίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο επίτροπος θα πρέπει να προωθήσει το ένταλμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεδομένου ότι υπάρχει διαφωνία με το Πολυτεχνείο για το θέμα. Αυτό έχει δύο ρίσκα: το ένα είναι να απαντήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνητικά που σημαίνει ότι δεν θα λάβουν επίδομα οι φοιτητές και το δεύτερο είναι να καθυστερήσει η καταβολή λόγω της διαδικασίας».

«Δυστυχώς με το Δημόσιο δεν υπάρχει καμία ευελιξία. Τα χρήματα για το ενοίκιο υπάρχουν σε χωριστό κωδικό στον λογαριασμό του Πολυτεχνείου από τον Ιανουάριο. Δεν επέλεξε το Πολυτεχνείο να τα κάνει κάτι άλλο… Αλλά δεν μπορείς να πληρώσεις εφόσον πρέπει να ακολουθήσεις τους κανόνες του Δημοσίου», κατέληξε ο κ. Διγαλάκης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.