Υπουργείο Οικονομικών: Καμία μεταβολή στη φορολόγηση των Ι.Χ
Δεν πρόκειται να μεταβληθεί η συνολική φορολόγηση των ΙΧ αυτοκινήτων διευκρινίζουν κύκλοι υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ που συζητούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Στη διευκρίνιση αυτή προχωρά το υπουργείο προκειμένου να κατευνάσει την ανησυχία που εκφράζεται από υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτου για ενδεχόμενες αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να παγώσει η αγορά μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η ανησυχία προκλήθηκε ύστερα από την αρχική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς για καθιέρωση διπλών συντελεστών ΦΠΑ με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ακόμη και αν παρέμενε στο 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ για την αγορά ΙΧ αυτοκινήτου, η χρήση κάρτας θα έκανε στην αγορά φθηνότερη. Σημειώνεται ότι η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τους θεσμούς και ως τούτου δεν πρόκειται να ισχύσει.
------------
Τα "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις για τον ΦΠΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο μέτωπο του ΦΠΑ μετά την πρόταση των τελευταίων για την καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών 11% και 23% που οδηγεί σε επιβαρύνσεις για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.
Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η καθιέρωση τριών συντελεστών 7% στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα, βασικά τρόφιμα και κάποια άλλα είδη πρώτης ανάγκης, 14% στον οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και η ενέργεια και 22% για τον υψηλό συντελεστή.
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στον ΦΠΑ που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- η πρόταση των δανειστών για την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 6,5% και από την ελληνική πλευρά προτείνεται να ανέλθει στο 7%. Στον υπερμειωμένο συντελεστή εντάσσονται σήμερα τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και τα εμβόλια τα ξενοδοχεία κ.α. Τυχόν κατάργησή του θα σημάνει αυτόματα αυξήσεις τιμών σε όλα τα αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι βασικά για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι το κόστος που θα προκαλούνταν από ενδεχόμενη κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή υπολογίζεται σε 528 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την απώλεια εσόδων που προκαλεί σε ετήσια βάση σήμερα στον προϋπολογισμό
- η πρόταση από την πλευρά των θεσμών για μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% που είναι σήμερα στο ανώτερο συντελεστή 23%. Η πρόταση αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση που αντιπροτείνει την παραμονή της ενέργειας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ
- ο συντελεστής στον οποίο θα ενταχθούν τα τρόφιμα. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή 7% κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ψωμί και ορισμένα άλλα, και ο μεγάλος όγκος των τροφίμων να παραμείνει όπως και σήμερα στον χαμηλό συντελεστή που με βάση την ελληνική πρόταση θα ανέλθει στο 14% από 13% σήμερα
- το καθεστώς το οποίο θα ισχύσει τελικά για τα νησιά του Αιγίου. Οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στις περιοχές αυτές. Ένα από τα μέτρα που συζητούνται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή του επιπλέον φόρου που θα προκύψει από ενδεχόμενη κατάργηση στους επαγγελματίες που θα εκδίδουν αποδείξεις.
------------
Τι ισχύει με το ΦΠΑ σε ευρωπαϊκές κι ανταγωνιστικές χώρες
Σε οικονομική μέγγενη και πάλι η Ελλάδα.
Έκρηξη στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών αναμένεται να προκαλέσει η νέα πρόταση των δανειστών για το ΦΠΑ, εάν τελικά γίνει δεκτή. Οι δανειστές προτείνουν την καθιέρωση δύο συντελεστών, έναν χαμηλό στο 11% και έναν υψηλό στο 23%.
Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες ανταγωνιστικές όπως η Τουρκία, οι αντίστοιχοι συντελεστές ΦΠΑ για τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών είναι χαμηλότεροι.
Τρόφιμα
Εάν τελικά η πρόταση των δανειστών γίνει δεκτή τα τρόφιμα που σήμερα βρίσκονται στο 6,5% θα πάνε στο 12% κι όσα είναι στο 13% θα πάνε στο 23%.
Την ίδια στιγμή όμως, οι συντελεστές στα τρόφιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρε, όπως μετέδωσε το Mega, είναι χαμηλότεροι. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο είναι 5% και 19%, στην Ισπανία 4% και 10%, στη Γαλλία 5,5%, 10% και 20%, ενώ τέλος στην Ιταλία είναι 4% και 10%.
Τουρισμός
Από την άλλη, στον τουρισμό, με βάση την πρόταση των δανειστών, ο συντελεστής ΦΠΑ ανεβαίνει από το 6,5% στο 12%.
Ο αντίστοιχος συντελεστής διαμορφώνεται ως εξής σε ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες: Στην Κύπρο βρίσκεται στο 9%, σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία στο 10%, ενώ τέλος στην Τουρκία είναι στο 8%.
Εστίαση
Τέλος, εάν ισχύει η πρόταση, το ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει από το 13% στο 23%, όταν σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία βρίσκεται στο 10% και στη γειτονική Τουρκία στο 8%.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.