Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για το πλαγκτόν - Δείτε τις φωτογραφίες.
Την πιο εκτεταμένη ανάλυση για το πλαγκτόν των ωκεανών ολοκλήρωσαν οι επιστήμονες βάζοντας στο μικροσκόπιο τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που αποτελούν τροφή θαλάσσιων ειδών όπως οι γαλάζιες φάλαινες αλλά ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι παρέχουν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε!
Οι ερευνητές αφιέρωσαν 3μιση χρόνια πάνω στο σκάφος «Tara» συλλέγοντας 35.000 δείγματα από πλαγκτόν σε 210 σημεία σε όλο τον πλανήτη.
Για πρώτη φορά, τονίζει η Daily Mail, κατάφεραν να μελετήσουν τη διασπορά των οργανισμών αυτών και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους και να κάνουν γενετική ανάλυσή τους.
«Το πλαγκτόν είναι πολλά περισσότερα από τροφή για φάλαινες», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας Chris Bowler, ο οποίος είναι και εκ των συντακτών της δημοσίευσης στο περιοδικό «Science».
«Παρότι μικροσκοπικοί οι οργανισμοί αυτοί είναι ζωτικό κομμάτι του συστήματος υποστήριξης ζωής στη Γη, παρέχουν μισό από το οξυγόνο που παράγεται κάθε χρόνο στη Γη μέσω της φωτοσύνθεσης και βρίσκονται στη βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας στην οποία βασίζονται όλα τα υπόλοιπα είδη θαλάσσιας ζωής», εξηγεί.
Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια καταγραφής της αλυσίδας DNA που έγινε ποτέ στην υδροβιολογία, ξεχωρίζοντας περίπου 40 εκατομμύρια γονίδια πλαγκτόν, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν άγνωστα.
Απομακρύνοντας το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και μετατρέποντάς το σε οργανικό άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης, το πλαγκτόν παρέχει έναν ρυθμιστικό παράγοντα απέναντι στα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, εξηγεί ο Bowler.
Το σκάφος «Tara» διένυσε περίπου 140.000 χιλιόμετρα στη διάρκεια του ερευνητικού ταξιδιού του.
Οι επιβάτες του πέρασαν δυσκολίες, όπως όταν είχαν εγκλωβιστεί για δέκα ημέρες στον αρκτικό πάγο ή όταν βρέθηκαν στο επίκεντρο καταιγίδων στη Μεσόγειο ή όταν πέρασαν τον κόλπο του Άντεν με προστασία του γαλλικού ναυτικού απέναντι στους πειρατές.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι περισσότερες από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των οργανισμών που συναποτελούν το πλαγκτόν ήταν παρασιτικές ενώ βρήκαν και ενδείξεις εκτεταμένου διασκορπισμού ιών στους ωκεανούς. «Εφόσον οι περισσότεροι οργανισμοί που αποτελούν το πλαγκτόν είναι βακτήρια, η πλειονότητα των ιών στον ωκεανό πιστεύεται πως είναι μολυσμένα βακτήρια», υπογραμμίζει η Jennifer Brum, ερευνήτρια ωκεανολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Δείτε τις φωτογραφίες
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.