Διαθέτει τις πιο σύγχρονες δυνατότητες ανάγνωσης DNA στην Ελλάδα.
Η Μονάδα Μεταγονιδιωματικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, ενισχύθηκε με μια νέα πλατφόρμα υψηλής απόδοσης για την ανάγνωση (αλληλούχηση) του DNA.
Χάρη στον νέο εξοπλισμό, αλλά και στην εμπειρία που έχει ήδη συσσωρεύσει στη γονιδιωματική ανάλυση, το ΙΜΒΒ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καθίσταται ο επιστημονικός φορέας της χώρας μας με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό στον τομέα ανάγνωσης DNA, καθώς και την απαραίτητη τεχνογνωσία για την αξιοποίησή του.
Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, από τα τέλη της δεκαετίας 1980, έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα στην έρευνα του γονιδιώματος (ζύμη, δροσόφιλα, κουνούπι, ανθρώπινα γονιδιώματα κλπ). Την τελευταία τετραετία έχει προσθέσει στις υποδομές του τρεις πλατφόρμες για την αλληλούχηση του DNA, αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ.
Η αξιοποίηση της συγκεκριμένης υποδομής επιτρέπει στους Έλληνες επιστήμονες πλέον, να διαβάζουν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε χρονικό διάστημα μόνο μερικών ημερών και με κόστος λίγων χιλιάδων ευρώ, καθιστώντας έτσι την ανάγνωση του DNA γρήγορη, οικονομική και ευρέως προσβάσιμη.
Επίσης, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας αιχμής στο ΙΜΒΒ τού προσδίδει επιστημονικό κύρος, συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση διεθνών ανταγωνιστικών προγραμμάτων, καθώς και εξοικονόμηση σημαντικών πόρων που θα διέφευγαν στο εξωτερικό.
Η Μονάδα Μεταγονιδιωματικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου, χάρη στη νέα υποδομή, έχει τη δυνατότητα της ταυτόχρονης ανάλυσης όλων των περίπου 20.000 γονιδίων του ανθρώπου ή την ταυτόχρονη ανάλυση εκατοντάδων γονιδίων που έχουν σχέση με διάφορες κατηγορίες νοσημάτων με γενετική αιτιολογία.
Η ανίχνευση εκείνων των αλλαγών στο DNA, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γενετική ποικιλομορφία μεταξύ των ανθρώπων, μπορεί να εξηγήσει την προδιάθεση των ατόμων για διαφορετικές ασθένειες ή τη διαφορετική ανταπόκρισή των ασθενών στο ίδιο φάρμακο. Οι νέες δυνατότητες που παρέχουν πλέον οι τεχνολογίες ανάγνωσης (αλληλούχησης) DNA, θα οδηγήσουν σταδιακά στον εμπλουτισμό του ιατρικού φακέλου κάθε ανθρώπου με πρόσθετες γονιδιωματικές πληροφορίες, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για μια πιο εξατομικευμένη πλέον ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα.
Ακόμη, οι αυξημένες πλέον δυνατότητες του Ινστιτούτου θα διασφαλίσουν την ποιότητα και την αξιοπιστία των αναλύσεων από το νεοσυσταθέν Εργαστήριο Ανάλυσης Αρχαίου DNA.
Έτσι, η ανάλυση βιολογικών ευρημάτων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα για την καταγωγή και τις μετακινήσεις διαφόρων αρχαίων πληθυσμών, τις διατροφικές συνήθειές τους, τις ασθένειές τους κλπ.
Ήδη, η Μονάδα Μεταγονιδιωματικής Ανάλυσης έχει συνεργαστεί με πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ερευνητικούς φορείς της χώρας για περιβαλλοντικές και κλινικές μελέτες στο πλαίσιο της γενετικής διάγνωσης. Παράλληλα, το ΙΜΒΒ συνέστησε Ομάδα Βιοπληροφορικής Υποστήριξης για την ανάλυση των δεδομένων και την ανάπτυξη νέων εργαλείων διαχείρισης των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.