Ο «πνεύμονας» της Γης εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ ό,τι δεσμεύει.
Ο Αμαζόνιος χαρακτηρίζεται και ως ο «πνεύμονας» της Γης, ωστόσο οι επιδεινούμενες ξηρασίες που σημειώνονται στην περιοχή αυτή του πλανήτη επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Τα δέντρα απορροφούν περίπου ένα δέκατο λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των ξηρασιών και τα δάση εκπέμπουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που δεσμεύουν στην πραγματικότητα.
Η τελευταία «επιδημία» ξηρασίας του 2010 είχε ως αποτέλεσμα οι δασικές εκτάσεις να απελευθερώνουν οκτώ δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σχεδόν όσος ο ετήσιος όγκος εκπομπών της Κίνας και της Ρωσίας μαζί, αναφέρει η Daily Mail.
Σε μια μέση χρονιά η λεκάνη του Αμαζονίου απορροφά περίπου 1,5 δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ωστόσο οι παρατεταμένες ξηρασίες αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο κοινό φαινόμενο.
Μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρέχει τις πρώτες άμεσες αποδείξεις γύρω από το ρυθμό με τον οποίο τα δέντρα στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος της Γης «εισπνέουν» το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια σοβαρών ξηρασιών.
Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η φωτοσύνθεση –η διαδικασία κατά την οποία τα δέντρα μετατρέπουν τα αέρια του θερμοκηπίου σε ενέργεια- επιβραδύνθηκε κατά 10% σε έξι μήνες.
«Τα τροπικά δάση θεωρούνταν ως οι ΄πνεύμονες πρασίνου’ της Γης. Εμείς δείχνουμε για πρώτη φορά, ότι ο ρυθμός με τον οποίο δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα στο πλαίσιο της φωτοσύνθεσης μειώνεται, όταν επικρατεί ξηρασία» εξήγησε ο Dr Christopher Doughty.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.