Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Παιδικοί καβγάδες: Πρέπει να επεμβαίνουν οι γονείς ή όχι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όλοι οι γονείς έχουν αντιμετωπίσει τους αδελφικούς καυγάδες, τόσο όταν ήταν οι ίδιοι μικροί όσο και τώρα που έχουν δύο ή και περισσότερα παιδιά. Από τη στιγμή που γεννιέται το δεύτερο παιδί αναπτύσσεται μεταξύ των αδελφών η αντιζηλία και η ζήλια.Μόνο προοδευτικά και με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση θα μάθουν να σέβονται το ένα το άλλο. Το καθένα ξεχωριστά διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο της γονεϊκής αγάπης και να στρέφει πάνω του όλη την προσοχή και αγάπη.

Ένα συχνό ερώτημα που θέτουν οι γονείς όταν αντιμετωπίζουν αδελφικούς καυγάδες στο σπίτι τους είναι αν πρέπει να επέμβουν. Οι γονείς πρέπει να μπορέσουν να συνεισφέρουν ώστε να διατηρήσουν τους καυγάδες σε λογικά όρια. Πιο συγκεκριμένα:
• Βοηθήστε τα παιδιά σας να εξωτερικεύσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα με λόγια και απαγορεύστε ρητά την σωματική βία
• Δείξτε κατανόηση στο πως νιώθουν. Π.χ. «Καταλαβαίνω τον λόγο που δεν θέλετε να μιλάτε ο ένας με τον άλλο για αυτό είναι προτιμότερο για λίγες ώρες να μη βρίσκεστε στον ίδιο χώρο»
• Μη διαλέξετε στρατόπεδο! Αποφύγετε να παραδεχτείτε ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ενισχύσετε την ζήλεια και την αντιζηλία
• Αναζητήστε μαζί τους μία λύση που θα εξυπηρετεί και τους δύο
• Θέστε μερικούς κανόνες συμπεριφοράς και υποχρεώστε τους να τους τηρούν κάθε φορά. Π.χ. «δεν δανειζόμαστε παιχνίδια χωρίς να ρωτήσουμε», «δεν ψάχνουμε στα πράγματα του άλλου»
• Μην επιτρέπετε τις φωνές. Δείξτε τους με τη συμπεριφορά σας ότι είναι ανώφελο να φωνάζει κανείς για να επιβληθεί και ότι η ηρεμία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπραγματευτείτε τις διαφωνίες
• Ακούστε τα παράπονα τους ξεχωριστά αλλά μην ενθαρρύνετε τις καταγγελίες τους
• Να σέβεστε την διαφορετικότητα και την προσωπικότητα τους και να διατηρείτε ισότιμη συμπεριφορά

Τα τελευταία χρόνια τα συμπεριφοριστικά προγράμματα τα οποία εμφανίζονται για τη βελτίωση των παιδιών χρησιμοποιούν οπτικό υλικό με σύμβολα, τα οποία του υπενθυμίζουν κανόνες. Π.χ. μία κόκκινη κάρτα είναι ένδειξη ότι πρέπει να σταματήσει.
Συμβουλή Ειδικού:
Στους παιδικούς αδελφικούς καυγάδες οι γονείς δεν πρέπει να ανακατεύονται συστηματικά διότι μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά να μάθουν να επιλύουν μόνα τους τις διαφωνίες. Ωστόσο, πρέπει να είναι προσεκτικοί στο πως θα χειριστούν μία αδελφική ένταση για να μην καταλήξει σε ανταγωνισμό και αντιζηλία. Εάν οι γονείς παρατηρήσουν ότι παρά τις προσπάθειες τους για εξομάλυνση των εντάσεων εκείνοι παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις τότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν Ειδικό για το πώς να τους χειριστείτε. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια διαταραχή χρειάζονται ειδικό τρόπο διαπαιδαγώγησης και οπωσδήποτε καθοδήγηση από θεραπευτή.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.