Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Οκτώ μουσεία αφιερωμένα στο φαγητό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανάμεσά τους και μια ελληνική συμμετοχή.

Για τους απανταχού λάτρεις του φαγητού -καλού, κακού, μέτριου, παραδοσιακού, γρήγορου, fast food, εξωτικού, καυτερού, πικάντικου, παχυντικού ή υγιεινού- η παρακάτω λίστα μουσείων θα σάς φανεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα στη στήλη Travel του CNN, παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα καλύτερα μουσεία που σχετίζονται με το φαγητό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και φυσικά, από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει μια ελληνική συμμετοχή.

Το γνωστό αμερικανικό μέσο ενημέρωσης συμπεριέλαβε στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία φαγητού στον κόσμο το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ).

1. Colman's Mustard Shop and Museum (Νόργουιτς, Ηνωμένο Βασίλειο)



Για όσους αγαπούν τη μουστάρδα. Μάθετε την ιστορία του νόστιμου αυτού καρυκεύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.mustardshopnorwich.co.uk/

2. Shin-Yokohama Raumen Museum (Γιοκοχάμα, Ιαπωνία)



Αν σας αρέσουν τα γιαπωνέζικα νουντλς και σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη μακρινή Ιαπωνία, μην παραλείψετε μια επίσκεψη σε αυτό το μουσείο. Θα μάθετε τα πάντα για την ιστορία του αγαπημένου σας γιαπωνέζικου πιάτου, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και πολλές διαφορετικές ποικιλίες.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.raumen.co.jp/

3. Frietmuseum (Μπυζ, Βέλγιο)



Προτού επισκεφθείτε το μουσείο τηγανητής πατάτας στο Βέλγιο, φροντίστε να έχετε άδειο στομάχι. Γιατί πώς να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό… της τηγανητής πατάτας;

Είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στις τηγανητές πατάτες και φυσικά προσφέρει τη δυνατότητα να γευτεί κανείς πολλές διαφορετικές εκδοχές του λαχταριστού αυτού (και ολίγον τι παχυντικού) μεζέ.

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.frietmuseum.be/en/

4. Udon Museum (Κιότο, Ιαπωνία)



Ένα ακόμη διάσημο ιαπωνικό πιάτο, γύρω από το οποίο επικεντρώνεται το ομώνυμο μουσείο Udon στο Κιότο. Σύμφωνα με τον ιδρυτή του, Tomoaki Takaya, «δεν υπήρχε κανένα εστιατόριο, όπου μπορούσα να γευτώ όλες τις διαφορετικές, τοπικές ποικιλίες και έτσι αποφάσισα να ανοίξω ένα. Υπάρχουν 35 διαφορετικά είδη udon noodle και κανείς μπορεί να τα βρει όλα στο μουσείο. Κάθε περιοχή της Ιαπωνίας έχει το δικό της τρόπο παρασκευής και κατανάλωσης των udon».

Για περισσότερες πληροφορίες: http://udon.mu/

5. Dutch Cheese Museum (Άλκμααρ, Ολλανδία)



Γκούντα, ένταμ, leerdammer, leyden, maaslander, maasdam: είδη τυριών με τα οποία καταπιάνεται το μουσείο τυριού στην Ολλανδία.

Γευστική, εκπαιδευτική εμπειρία.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.kaasmuseum.nl/en/

6. Kimchi Museum (Σεούλ, Νότια Κορέα)



Είναι το μοναδικό μουσείο φαγητού στη Νότια Κορέα που έχει υποδεχτεί πάνω από 100.000 επισκέπτες από τότε που άνοιξε τις πύλες του. Το μουσείο –όπως και όλοι οι Νοτιοκορεάτες- παίρνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους το θέμα kimchi και… δεν «παίζουν» με αυτό.

Υπάρχει ακόμη και μια βιβλιοθήκη γεμάτη με βιβλία και ακαδημαϊκά έγγραφα γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://kimchimuseum.co.kr/foreigner/english/intro.asp

7. Canadian Potato Museum (Prince Edward Island, Καναδάς)



Θα μάθετε τα πάντα για την… πατάτα. Στο συγκεκριμένο μουσείο θα δείτε τη μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών μηχανημάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια της πατάτας, το μεγαλύτερο γλυπτό… πατάτας και φυσικά, θα δοκιμάσετε διαφορετικές συνταγές με (τι άλλο;) πατάτες!

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.peipotatomuseum.com/

8. Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (Λέσβος, Ελλάδα)



Το μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί της Λέσβου (Μουσείο Ελιάς) στεγάζεται στο χώρο ενός παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου κι επιδιώκει να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά στον τομέα της ελαιουργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.oliveoilmuseums.gr/ecportal.asp?id=57&nt=18&lang=1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.