Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σε ενοχλεί η υποκρισία; Μάθε πώς να προστατεύεσαι από το ψέμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υποκρισία είναι μια διανοητική κατάσταση που βρίσκεται στον αντίποδα της ειλικρίνειας και συχνά διακρίνεται από ασυνείδητες αντιφάσεις και ανακολουθίες. Λόγω της τάσης για εγωκεντρικότατα, το ανθρώπινο μυαλό είναι εκ φύσεως υποκριτικό. Την ίδια στιγμή βέβαια, μπορεί να εκλογικεύσει οτιδήποτε σκέφτεται και πράττει.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουμε την τάση να είμαστε υποκριτές», William Dean Howells.

Mε άλλα λόγια το ανθρώπινο μυαλό έχει την τάση να βλέπει τον εαυτό του. Το πρόσχημα της ακεραιότητας είναι σημαντικό για το εγωκεντρικό μυαλό. Αυτός είναι ο λόγος που ως άνθρωποι κρύβουμε την υποκρισία μας όχι μόνο από τους άλλους αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Και παρότι περιμένουμε από τους άλλους να βάζουν πιο ψηλά τον πήχη από ότι εμείς θεωρούμε ότι έχουμε πάντοτε δίκιο. Αν και διακηρύσσουμε διάφορες απόψεις, πολύ συχνά δεν καταφέρνουμε να τις εφαρμόσουμε στον τρόπο συμπεριφοράς μας.

Μόνο οι απόψεις βρίσκονται σε συμφωνία με τις πράξεις μας, μόνο όταν λέμε αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε είμαστε πνευματικά έντιμοι.

Αν αποφασίσετε να ζήσετε έντιμα, πρέπει να εξετάζετε διαρκώς τις ανακολουθίες σας και να τις αντιμετωπίζετε με ειλικρίνεια χωρίς δικαιολογίες. Εκτός αυτού, θα θέλετε να μάθετε την αλήθεια τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους. Αντιμετωπίζοντας την υποκρισία σας, θα αρχίσετε να αναπτύσσεστε (αν και πρέπει να αναγνωρίσετε ότι δεν θα τα καταφέρετε ποτέ να την ελέγξετε πλήρως εξαιτίας της αδυναμίας σας να ελέγξετε την εγωκεντρικότητά σας). Όταν μάλιστα εντοπίζετε και την υποκρισία των άλλων (ιδιαίτερα όσων κατέχουν υψηλές θέσεις) δεν θα μπορούν να σας χειραγωγήσουν.

Στρατηγικές για να περιορίσετε την υποκρισία:

Εντοπίστε εκείνες τις καταστάσεις όπου περιμένετε περισσότερα από τους άλλους παρά από τον εαυτό σας. Προσδιορίστε τους τομείς στους οποίους συμπεριφέρεστε υποκριτικά (αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχετε άμεση συναισθηματική εμπλοκή).

Κάντε έναν κατάλογο με τις απόψεις που θεωρείτε σημαντικές. Στη συνέχεια εντοπίστε τις καταστάσεις όπου η συμπεριφορά σας δε βρίσκεται σε συμφωνία με τις απόψεις αυτές (όταν άλλα λέτε και άλλα κάνετε). Συνειδητοποιήστε ότι αυτά που πραγματικά πιστεύετε είναι ριζωμένα σε αυτά που κάνετε και όχι σε αυτά που λέτε.

Τι λοιπόν, αποκαλύπτει η συμπεριφορά σας για εσάς; (Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε ότι αγαπάτε κάποιον/ α ενώ συχνά συμπεριφέρεστε σαν να μην τον/ τη λογαριάζετε καθόλου). Ανακαλύψτε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που σας κάνουν να υποκρίνεστε.

Αναγνωρίστε και καταγράψτε τις εγωκεντρικές σας συμπεριφορές. Τι σας κάνει να γίνεστε ιδιοτελής; Να είστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται. Τουλάχιστον στην αναζήτηση των βαθύτερων αιτίων σας μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να καταφεύγει στην αυταπάτη όταν απαριθμείτε τις σκέψεις σας.

Μήπως έχετε κάποιο συμφέρον που δεν θέλετε να αντιμετωπίζετε την αλήθεια; Πώς θα ήταν η ζωή σας αν ήσασταν πιο ειλικρινείς; Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορεί τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν καλύτερα; Έχετε σκεφτεί πόσο θα βελτιώνονταν οι σχέσεις σας με αυτό τον τρόπο;

Στρατηγικές για να διαπιστώσετε την υποκρισία των άλλων:
Παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας. Δείτε κατά πόσο τα λόγια τους δε συμβαδίζουν με τις πράξεις τους. Συγκρίνετε αυτά που λέτε με αυτά που κάνουν. Για παράδειγμα παρατηρήστε πόσο συχνά οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι αγαπούν κάποιον αν και τον κατηγορούν πίσω από την πλάτη του. Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη μορφή κακόπιστης συμπεριφοράς και έναν τρόπο να αναγνωρίζετε.
Σκεφτείτε τους κοντινούς σας ανθρώπους- τον/τη συζυγό σας, τον συνεργάτη σας, τα παιδιά σας ή τους φίλους σας. Σε ποιο βαθμό οι σχέσεις Σε ποιο βαθμό λένε αυτά που εννοούν και εννοούν αυτά που λένε; Τι προβλήματα προκαλεί η υποκρισία τους;


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.