Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Περιβαλλοντικές απειλές που τίθενται από ζώα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν το ζωικό βασίλειο προσπαθεί να μιμηθεί σε όρους καταστροφής τον ανθρώπινο παράγοντα!

Αν είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος παραμένει άφταστος σε επίπεδο καταστροφής του περιβάλλοντος και οικολογικών κινδύνων, υπάρχουν φορές που τα ζώα προσπαθούν να τον μιμηθούν, αν και σαφώς με ηπιότερα αποτελέσματα.

Κι αυτό γιατί κανένα πλάσμα της Φύσης δεν μπορεί να επιφέρει περιβαλλοντικές καταστροφές που να μην μπορεί να σηκώσει ο πλανήτης!

Μόνο ο λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος το κάνει αυτό, απειλώντας πια ευθέως τόσο όλη τη ζωή στην οικουμένη όσο και το μέλλον του πάνω στη Γη.

Και βέβαια δεν θα περιμέναμε αυτά τα 10 ζώα να μετατραπούν σε περιβαλλοντικό κίνδυνο, αλλά το κάνουν με τον τρόπο τους και παραμένουν επικίνδυνα για τα περιβάλλοντα της δράσης τους…

Ποντίκι των δασών: αποψίλωση δασών και Νόσος του Lyme



Την ώρα που ο άνθρωπος κρατά τα ζοφερά σκήπτρα στην αποψίλωση των δασών με τη συστηματική υλοτομία και την υπερεκμετάλλευση του ξύλου, δεν είναι ο μόνος. Σειρά περιβαλλοντικών μελετών έχει δείξει ότι τα τσιμπούρια που μεταφέρουν την επικίνδυνη Νόσο του Lyme (Βορρελίωση) αφθονούν σε δάση που έχουν υποστεί αποψίλωση, κι αυτό λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης εκεί των ποντικών των δασών, οι οποίοι λειτουργούν ως αεικίνητοι ξενιστές. Καθώς λοιπόν ο άνθρωπος καταστρέφει το φυσικό habibat των ζώων-κυνηγών που τρέφονται με τα εν λόγω ποντίκια, τα τρωκτικά υπεραφθονούν και μετατρέπονται σε Νο 1 κίνδυνο για την εξάπλωση της βορρελίωσης. Σύμφωνα με τις αντίστοιχες έρευνες, η ανθρώπινη έκθεση στη Νόσο του Lyme ήταν 5 φορές υψηλότερη σε δάση που έχουν αποψιλωθεί…

Καναδική χήνα: μολύνσεις



Η χήνα του Καναδά δεν είναι πια το λατρεμένο σύμβολο της βόρειας άγριας ζωής. Τα μεγάλα και πανταχού παρόντα υδρόβια νηκτικά πτηνά οργώνουν τις φυσικές και τεχνητές λίμνες της χώρας, αλλά και τους ταμιευτήρες νερού, αφήνοντας πίσω τους υψηλές συγκεντρώσεις κουτσουλιών. Και βέβαια το πράγμα έχει ζοφερότερο αντίκτυπο από μερικές ακαθαρσίες στο γρασίδι και το νερό, καθώς τα περιττώματα της χήνας περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία: παθήσεις όπως η «φαγούρα του κολυμβητή» εξαπλώνονται μέσω των ακαθαρσιών της χήνας, την ίδια στιγμή που το βακτήριο E.coli ακόμα και το μικρόβιο χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο με απλή επαφή με τις κουτσουλιές του πτηνού. Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι βέβαια τα παθογόνα στελέχη που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και συναντώνται ολοένα και πιο συχνά πλέον στα περιττώματα της χήνας, τα οποία εξαπλώνονται παντού, ακόμα και στα πάρκα που παίζουν τα παιδιά του Καναδά…

Κουκουβάγια: εισβολές



Η κουκουβάγια δεν θα ερχόταν στο μυαλό κανενός όταν μιλά για χωροκατακτητικά και επεμβατικά ζωικά είδη, κι όμως! Η τυπική νυκτόβια αρπακτική κουκουβάγια της Βόρειας Αμερικής είναι στην ουσία ένας εξωτικός εισβολέας: προερχόμενη από τα εδάφη της Λατινικής Αμερικής, έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια της αμερικανικής ηπείρου μέσα σε 80 χρόνια. Ζώντας λοιπόν στα έλη και κυνηγώντας από ποντίκια και βατράχους μέχρι και όλα τα μικρά ζώα, απειλεί τα ντόπια είδη των μερών που εισβάλλει, την ίδια ώρα που αποδεκατίζει τον πληθυσμό των άλλων ειδών της κουκουβάγιας. Ο γηγενής αυτός εισβολέας της αμερικανικής ηπείρου έχει ενοχοποιηθεί ερευνητικά για την εξαφάνιση ή την απειλή με εξαφάνιση πολλών ζωικών ειδών, καθώς ο πληθυσμός τους μειώνεται με πρωτοφανή ρυθμό όταν η κουκουβάγια εγκατασταθεί στο φυσικό τους habitat. Και είναι και πάλι ο άνθρωπος με τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει στο περιβάλλον και το τοπίο που καλωσορίζει την άφιξη των μπούφων…

Αφρικανικό γιγαντιαίο σαλιγκάρι: εισβολές



Ακόμα και το αθώο οστρακοφόρο μαλάκιο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το περιβάλλον, αν μετεγκατασταθεί σε νέα εδάφη. Αυτό συμβαίνει ήδη στη Φλόριντα των ΗΠΑ με μια νέα μάστιγα: τα πραγματικά τεράστια αφρικανικά σαλιγκάρια προκαλούν μια αναπάντεχη ποικιλία προβλημάτων. Πιθανότατα απελευθερωμένα από απρόσεκτο ιδιοκτήτη, τα σαλιγκάρια τρέφονται με περισσότερα από 500 φυτικά είδη, εισβάλλοντας έτσι σε πάρκα και αυλές και καταβροχθίζοντας όλο το πράσινο που θα βρεθεί μπροστά τους! Μέχρι και τις γυψοσανίδες ροκανίζει ο πληθυσμός των αφρικανικών σαλιγκαριών, με τη ραγδαία εξάπλωσή τους να αποτελεί πια πραγματικό καθημερινό πρόβλημα για τους κατοίκους της Φλόριντα. Ο Επίτροπος Γεωργίας της πολιτείας έχει πάρει το θέμα πολύ στα σοβαρά, έπειτα από τις καταγγελίες-βροχή των κατοίκων, και πλέον μπόγιες και εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν επιστρατευτεί για τον περιορισμό του πληθυσμού τους…

Αμερικανικός βάτραχος: επιθετικότητα



Ο αμερικανικός βάτραχος-ταύρος είναι το μεγαλύτερο και πιο επιθετικό είδος των τετράποδων αμφιβίων της Βορείου Αμερικής. Ο ιθαγενής και πραγματικά τεράστιος σε διαστάσεις βάτραχος της βορειοανατολικής Αμερικής έχει ενοχοποιηθεί για την εξαφάνιση πολλών ειδών της άγριας ζωής, καθώς η ταχύτατη εξάπλωσή του δεν αφήνει περιθώρια επιλογής στα πλάσματα που κυνηγά. Οι ζωολόγοι των ΗΠΑ κάνουν πλέον λόγο για «ολική καταστροφή και ερήμωση» στην προσπάθειά τους να περιγράψουν τον αντίκτυπο της εισαγωγής του βατράχου-ταύρου στη δυτική πλευρά της ηπείρου. Στο Βανκούβερ του Καναδά και μόνο, μελέτη εντόπισε περισσότερα από 18.000 απομεινάρια ζώων που έγιναν λεία του βατράχου, ανήκοντας σε περισσότερες από 15 ταξινομικές κατηγορίες. Ο γιγαντιαίος βάτραχος τρέφεται από ψάρια και σαλαμάνδρες μέχρι άλλα είδη βατράχων, σαύρες, φίδια, ακόμα και πουλιά…

Χήνα του χιονιού: αποψίλωση εδαφών



Άλλο ένα σύμβολο της καναδικής άγριας ζωής, η πανέμορφη πολική χήνα έχει δει τον αριθμό του πληθυσμού της να τριπλασιάζεται στα τελευταία 30 χρόνια, με τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον να ακολουθούν φυσικά τον ίδιο φρενήρη ρυθμό. Η συχνότητα που σκάβει στο χώμα και «βόσκει», αλλά και οι επιδρομές της στα παγωμένα εδάφη Καναδά και ΗΠΑ, τα οποία «αποψιλώνει», αφήνουν τα εδάφη σωστά σεληνιακά τοπία. Και βέβαια ο αντίκτυπος των αδηφάγων ορέξεών της απειλεί ευθέως την ευημερία άλλων ειδών, όπως των τρωκτικών, αλεπούδων, υδρόβιων πτηνών και πολλών αρπακτικών…

Γκρι σκίουρος: επιδρομές



Όταν 8 γκρι σκίουροι απελευθερώθηκαν σε πάρκο του Βανκούβερ το 1914, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής, που πλέον έχει πάρει τη μορφή φυσικής μάστιγας! Η αποικία ανήλθε σύντομα σε αστρονομικά νούμερα μην αφήνοντας τίποτα όρθιο στην επέλασή της στην καναδική επαρχία: κατεστραμμένες φωλιές πτηνών, διαλυμένες καλλιέργειες και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και ροκανισμένες ανθρώπινες δημιουργίες! Και σαν να μην έφτανε αυτό, άλλο ένα κύμα γκρι σκίουρων που το έσκασαν από πάρκο το 1966 έφερε νέα μάστιγα στα εδάφη του Καναδά, με την ορδή των μικρών τρωκτικών να φιγουράρουν πια με χρυσά γράμματα στη λίστα με τα 100 πιο επιδρομικά είδη του πλανήτη. Και βέβαια, πέρα από την καταστροφική δράση του στο περιβάλλον και την ανθρώπινη καλλιέργεια, ο γκρι σκίουρος μεταφέρει έναν φονικό ιό ευλογιάς, που προκαλεί οργανικές βλάβες στον άνθρωπο και έχει αποδεκατίσει ταυτοχρόνως όλα τα άλλα είδη σκίουρων…

Παπαγάλος: εισβολή στην Αγγλία



Βασικό εξάρτημα κάθε τροπικού σκηνικού, το ιδιαίτερα χωροκατακτητικό αυτό τροπικό είδος έχει ενοχοποιηθεί με ουκ ολίγα προβλήματα στις περιοχές που έχει αποφασίσει να εγκατασταθεί. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η μεγάλη συγκέντρωση ινδικών παπαγάλων θεωρείται τόσο απειλή για τα γηγενή πουλιά όσο και πηγή πιθανών καταστροφών σε σπορές, φυσική βλάστηση, ακόμα και τα προάστια των πόλεων. Περίπου 30.000 παπαγαλάκια έχουν μετατραπεί πια σε Νο 1 φυσικό κίνδυνο στην Αγγλία, επιφέροντας τον θάνατο ανταγωνιστικών πουλιών, που δεν θα συναντούσαν φυσικά στους τόπους που συνήθιζαν να διαμένουν, με τα σμήνη τους να οργώνουν το νησί και να λειτουργούν ως «πληγή» σε πολλές καλλιέργειες…

Ασιατικός κυπρίνος: πληθώρα απειλών



Τεράστιοι αριθμοί ασιατικών κυπρίνων έχουν κατακλύσει τους αγωγούς απορροής υδάτων και τους παραπόταμους που εκβάλλουν στις Μεγάλες Λίμνες από την εισαγωγή τους εκεί στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Οι ασιατικοί κυπρίνοι μπορούν να καταβροχθίσουν ποσότητες μέχρι και στο 20% του σωματικού τους βάρους ημερησίως, «στραγγίζοντας» τα οικοσυστήματα που ζουν, μειώνοντας την παραγωγικότητα του περιβάλλοντος και φέρνοντας καταστροφή στα άλλα ζωικά είδη της περιοχής. Ο κυπρίνος εκδιώκει τον γηγενή πληθυσμό των ψαριών και αλλάζει άρδην το φυσικό περιβάλλον μέσα από τους αστρονομικούς αριθμούς που έχει αγγίξει, αποτελώντας πια το 50% σχεδόν της βιομάζας των ψαριών της περιοχής. Προσπάθειες να περιοριστεί ο καταστροφικός αριθμός τους λαμβάνουν ήδη χώρα…

Πόσουμ: κτηνοτροφική κρίση στη Νέα Ζηλανδία



Το γλυκό και χνουδωτό ζωάκι-σύμβολο της Αυστραλίας θεωρείται κολοσσιαία απειλή για το περιβάλλον της Νέας Ζηλανδίας, ήδη από τη στιγμή που πρωτοεισήχθησαν τα ζώα εκεί: ήταν το 1837 όταν τα πρώτα πόσουμ μεταφέρθηκαν στη Νέα Ζηλανδία για να συμβάλουν στο ολοένα και πιο παραγωγικό εμπόριο γούνας. Τα μικρά μαρσιποφόρα αποδείχτηκαν ωστόσο καταστροφική προσθήκη στο φυσικό περιβάλλον, σκοτώνοντας χιλιάδες πουλιά και καταστρέφοντας αντίστοιχα νούμερα από φωλιές πτηνών κάθε χρόνο. Κι αν ο αρπακτικός αντίκτυπος στην άγρια ζωή δεν ήταν αρκετός, τα πόσουμ παραμένουν ο κύριος παράγοντας εξάπλωσης της φυματίωσης των βοοειδών, που έχει αποδεκατίσει συχνά τη νεοζηλανδική κτηνοτροφία. Τα πόσουμ έχουν πλέον καταλάβει πάνω από το 90% των εδαφών της Νέας Ζηλανδίας, με τις σημερινές προσπάθειες για να μειωθεί ο πληθυσμός και να ελεγχθεί η δράση τους να ανέρχονται στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως! Κι αν αυτό φαίνεται μεγάλο ποσό, αρκεί να αναφερθεί ότι οι απώλειες στην κτηνοτροφία από τη δράση των συμπαθητικών μαρσιποφόρων ανέρχονται στα 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.