Λοβέρδος: Κίνα-Ιαπωνία ενδιαφέρονται να το στελεχώσουν με εκπαιδευτικούς.
Στη συμβολή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στη διάδοση των Ελληνικών στην Ασία, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την αποτίμηση της πρόσφατης περιοδείας του στην Ιαπωνία.
«Ήταν συγκινητική η στιγμή, και για μένα ήταν βίωμα ζωής, να μπαίνω σ' ένα ανήλιο σπουδαστήριο και να είναι μέσα 10 νεαροί φοιτητές Ιάπωνες με τον καθηγητή τους και να κάνουν κείμενο του 6ου π.Χ. αιώνα, τον νόμο της Γόρτυνος» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία από την πλευρά της θα συμβάλλει με την καθιέρωση τριών υποτροφιών σε Ιάπωνες φοιτητές, αλλά και την ολοκλήρωση της μεταφοράς του τμήματος Ασιατικού Προσανατολισμού από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16.
Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, τόσο η Κίνα όσο και η Ιαπωνία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στελεχώσουν το τμήμα με διδακτικό προσωπικό, ενώ για τη λειτουργία του έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ.
«Αυτή τη στιγμή η Ιαπωνία, με τις 15 αυτές έδρες, σιγά-σιγά μεταμορφώνεται σε ένα network από τμήματα ελληνικών σπουδών και όλοι οι καθηγητές της συνδέονται, με επίκεντρο πάντα εννοείται το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σε μία ψηφιακή κοινότητα πρακτικής. Που σημαίνει ότι θα δίνουν και θα παίρνουν, θα τροφοδοτούνται με υλικά, θα μπορούν να απευθύνουν ό,τι ερωτήσεις έχουν και στα συνέδριά τους να υπάρχει και η ελληνική εκπροσώπηση για να είναι όσο γίνεται πιο σφιχτή και διαρκής» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Γιώργος Καζάζης.
Ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υπουργό Παιδείας, θα επισκεφθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου την Κίνα. Εκτός από τον κ. Λοβέρδο στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχουν ο κ. Καζάζης και πέντε πρυτάνεις, ενώ δεν έχει καθοριστεί ακόμη ο αριθμός των εκπροσώπων των ΤΕΙ.
----------------------
Προσανατολισμός Ασιατικών Σπουδών θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 200.000 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες του.
Όπως δήλωσε ο κ. Λοβέρδος «μεταφέρεται αυτό από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ίσως θυμάστε ότι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Σαμαρά, του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Κίνας πριν από 3 μήνες, ήταν η δημιουργία αυτού του προσανατολισμού».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα ιδρυθεί νέο Τμήμα ο κ. Καζάζης απάντησε ότι έχει ήδη ιδρυθεί, ενώ στην τοποθέτησή του ο υπουργός δήλωσε «γιατί το Αθηνά το κατήργησε και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όπως καταλάβαμε σε ένα πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας είχε προλάβει να κάνει κάποιες ανταλλαγές, αλλά σε πολύ περιορισμένο επίπεδο και τώρα η Αθήνα που είναι κέντρο και το ισχυρότερο κέντρο του ελληνισμού θα μπορέσει να δουλέψει ενεργότερα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας».
Για τη στελέχωση του προσανατολισμού Ασιατικών Σπουδών οι Κινέζοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, ενώ και η Πρεσβεία της Ιαπωνίας επιθυμεί να συνδράμει και θα συμμετάσχουν και Ιάπωνες στο διδακτικό προσωπικό.
Στα παραπάνω να αναφέρουμε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2003-4 λειτουργεί το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, το οποίο υπάγεται στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Στο εν λόγω Τμήμα λειτουργεί μόνο η κατεύθυνση των Τουρκικών Σπουδών και στο μέλλον, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, αναμένεται να λειτουργήσει και η κατεύθυνση των Ασιατικών Σπουδών, με αρχική εστίαση στον Ιαπωνικό και Κινεζικό κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.