Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Το αρχαιότερο κελάρι του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα μυστικά του κρασιού από το 1.600 π.Χ.

Μπορεί στις μέρες μας το Ισραήλ να μη φημίζεται για τα κρασιά του, όμως πριν από περίπου 4.000 χρόνια, στην Εποχή του Χαλκού, οι αμπελώνες της περιοχής έβγαζαν σοδειές ονομαστές σε όλη τη Μεσόγειο. Μάλιστα, η ελίτ της Αιγύπτου έκανε εισαγωγές κρασιού από το Ισραήλ.

Πριν από ένα χρόνο, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μερικά σπάνια ευρήματα από αυτόν τον αρχαίο πολιτισμό. Στα ερείπια ενός ανακτόρου στην Άνω Γαλιλαία εντοπίστηκε η αρχαιότερη γνωστή κάβα κρασιού στον κόσμο, η οποία χρονολογείται περίπου στο 1.600 π.Χ.

Οι πλινθόκτιστοι τείχοι του δωματίου φαίνεται να έχουν κατέρρευσει ξαφνικά, ίσως εξαιτίας ενός σεισμού. Ό,τι κι αν συνέβη, κανείς δεν φρόντισε να απομακρύνει τα 40 πιθάρια κρασί στο εσωτερικό του μετά την κατάρρευση, προς χαρά των αρχαιολόγων, καθώς η «αρχαία» αυτή κάβα παρέμεινε ανέγγιχτη για αιώνες και οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να πάρουν δείγματα των υπολειμμάτων που υπήρχαν μέσα στα πιθάρια, αναφέρει δημοσίευμα του LiveScience.



Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, οι ερευνητές περιγράφουν τα αποτελέσματα της χημικής ανάλυσης των ευρημάτων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του LiveScience αυτό που βρήκαν ήταν βιοδείκτες κρασιού και φυτικά πρόσθετα που αναμίχθηκαν στο ποτό, όπως μέντα, κανέλα και κέδρο.

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια κάβα σε ένα συγκρότημα ανακτόρων, στην τοποθεσία Tel Kabri, που βρίσκεται στο σημερινό βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα της Συρίας και του Λιβάνου.

Τα 40 πιθάρια που ανακάλυψαν υπολογίζεται, ότι πρέπει να περιείχαν περίπου 2.000 λίτρα κρασιού.

«Η ποσότητα αυτή μας κάνει να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για κάποιο ιδιωτικό κελάρι, ίσως ενός παλατιού» εξήγησε ο Andrew KOh από το πανεπιστήμιο Brandeis που συμμετείχε στις ανασκαφές και συνέχισε: «Ήταν όμως αρκετά μεγάλη ποσότητα. Πρέπει να περνούσαν καλά!».



Τι περιείχε το κρασί

Τα υπολείμματα σε 32 από τα πιθάρια του δείγματος περιείχαν τρυγικό οξύ, ένα από τα κύρια οξέα που υπάρχουν στο κρασί. Σε 37 από αυτά ανιχνεύθηκε συριγγικό οξύ, δείκτης κόκκινου κρασιού.

Η απουσία συριγγικού οξέος στα υπόλοιπα τρία πιθάρια, ίσως υποδηλώνει ότι περιείχαν τα πρώτα δείγματα… λευκού κρασιού, είπε ακόμα ο Koh στο LiveScience.

Οι ερευνητές εντόπισαν ακόμη ίχνη από ρητίνη πεύκου, η οποία έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και πιθανόν να προστέθηκε στο αμπέλι για να συμβάλλει στη διατήρηση του κρασιού. Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ίχνη κέδρου, τα οποία μπορεί να προέρχονται από τα ξύλινα δοκάρια που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία του πατήματος των σταφυλιών.

Σε ό,τι αφορά τη γεύση, ο Koh πιστεύει ότι το αρχαίο αυτό ποτό πρέπει να έμοιαζε με τη σύγχρονη ρετσίνα.

«Αν οι βασιλείς και οι φαραώ της Αιγύπτου ήθελαν να προμηθεύονται κρασί από αυτήν την περιοχή, αυτό μάλλον σημαίνει ότι πρέπει να ήταν πολύ καλό» κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.