Τα περιθώρια αλλαγών στο ΦΠΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Οι σχεδιασμοί, οι πολιτικοί πονοκέφαλοι και ο ρόλος της τρόικας. Οι φοροελαφρύνσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι.
Αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση καθώς το ζήτημα είναι φλέγον τόσο πολιτικά όσο και δημοσιονομικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έχει δώσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Χρ. Στεφανάδη, προκειμένου να αξιολογηθούν δημοσιονομικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν και θεωρείται πολιτικά αδιανόητο η κυβέρνηση να αποφασίσει σημαντική αύξηση του συντελεστή 13% που επιβάλλεται σήμερα στα τρόφιμα.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι το θέμα είναι ακόμα πρόωρο, θυμίζοντας ότι για τις αλλαγές θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Το θέμα έπεσε στο τραπέζι της συνάντησης που είχε ο Γκίκας Χαρδούβελης με το προεδρείο της ΕΣΕΕ. Σε αυτή ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση θα έχουν επιτυχή έκβαση, μετά την αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι προ διετίας, ενώ επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προτεραιότητα για τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ και έχει ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό φορολογικών ελαφρύνσεων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ΕΣΕΕ, αυτή η προσπάθεια γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε πως η κατάσταση στην αγορά χρήζει μιας άμεσης οικονομικής «ανάσας». Αναφέρθηκαν στις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ήδη προτείνει η ΕΣΕΕ για τους μικρομεσαίους της αγοράς και αφορούν:
1) Μείωση κατά 50% της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και κατάργηση από το 2016.
2) Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών από το 26 και 33% στο 20% για τη χρήση του 2015 και στο 15% για το 2016.
3) Αποκλιμάκωση των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων από 42% στο 33% και μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% σε 20% και από 32% σε 30%.
4) Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και εφαρμογή του στην οικοδομή και την ακτοπλοΐα.
5) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιτηδευματίες με μηδενικά έσοδα και μείωση για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες στα προηγούμενα επίπεδα.
6) Επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες αρχικά στα 9.550 και σταδιακά στα 11.500 ευρώ και καθορισμός πλαφόν έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα.
7) Επαναπροσδιορισμός ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενη επαγγελματική στέγη καθώς και για μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα ακίνητα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.