Γη και ύδωρ αναμένεται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου οι δανειστές να δεχθούν βελτιώσεις στους όρους των δύο ρυθμίσεων χρεών που, ενώ τρέχουν εδώ και έναν χρόνο, δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το euro2day.gr.
Μάλιστα, στα ασφαλιστικά Ταμεία διαβλέπουν ότι τους επόμενους μήνες ο ρυθμός εξυπηρέτησης των δόσεων θα μειωθεί περαιτέρω και πιέζουν με τη σειρά τους για βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Βέβαια, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις, αλλά αυτά καθ' αυτά τα υπέρογκα ποσά που έχουν μαζευτεί, ενώ πιέζουν, προκειμένου να υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισμα, με διαγραφή των οφειλών αυτών που προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Στο υπουργείο Εργασίας έχουν πρακτικά έτοιμη στο συρτάρι νομοθετική διάταξη και περιμένουν το «ΟΚ» είτε από τους εκπροσώπους των δανειστών είτε από το Μαξίμου, προκειμένου να την καταθέσουν στη Βουλή.
Ποια ρύθμιση έχει ετοιμάσει το υπουργείο
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάταξη αυτή προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013, ώστε να μπορούν χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» των 36 (πλέον) δόσεων.
Στη διάταξη που έχουν συντάξει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων από κοινού με τις διοικήσεις των ταμείων, δίνεται το δικαίωμα σε όσους χρωστούν στα ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, εισφορές του 2013, να υπαχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής», χωρίς να χρειάζεται να κινδυνεύσουν με ένδικα μέσα ή κατασχέσεις.
Έτσι, όσοι κάνουν χρήση αυτής της διάταξης, δεν θα χρειαστεί να υπαχθούν στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων, άρα θα καταβάλουν μικρότερο αντίτιμο σε μηνιαία βάση.
Η βασική ένσταση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις στο υπουργείο Εργασίας, είναι ότι μπορεί μεν με αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν τα έσοδα του 2014, θα μειωθούν, όμως, το 2015, όπου θα πρέπει να πληρωθούν τα κεφαλαιοποιημένα χρέη...
Άλλωστε, στα ασφαλιστικά Ταμεία γνωρίζουν ότι οι ρυθμίσεις εξυπηρετούνται το πρώτο διάστημα, ενώ, στη συνέχεια, οι πληρωμές μειώνονται και, στη συνέχεια, διακόπτονται.
Ο ειδικός επιτετραμμένος της τρόικας
Η διαπραγμάτευση αναμένεται δύσκολη, αφού οι δανειστές εμφανίζονται ενοχλημένοι για την πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες εργοδότες που χρωστούν στο Ταμείο ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες είχαν ρυθμίσει με ευνοϊκότερες διατάξεις που ίσχυαν έως το 2013, να συνεχίσουν στην παλιά ρύθμιση, με δόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις 36 (έως τον Ιούλιο του 2017).
Σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση που αναμένεται εντός του Ιουλίου, αναμένεται να παίξει ο ειδικός επιτετραμμένος της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας Πέτερ Ράτκλιφ, ο οποίος έχει αναλάβει τη «βελτίωση και εναρμόνιση των επιχειρησιακών διαδικασιών που εφαρμόζονται από τα ταμεία στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου εισφορών, αλλά και ενός συστήματος που θα επιτρέπει την ολοκληρωμένη υποβολή και πληρωμή των εισφορών στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης μαζί με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων».
Παράλληλα, ο κ. Ράτκλιφ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την ομάδα δράσης (Task Force) του Βέλγου Ντε Μετς, για την παρακολούθηση και επαλήθευση των βασικών δεικτών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Μείωση επιτοκίου
Από χθες πάντως, το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μειώνεται από το 8,25%, στο 8,15%.
Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο επιτόκιο προκύπτει από το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (8%).
Το γεγονός ότι η ΕΚΤ επανακαθόρισε το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 0,15%, από 0,25%, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανάλογη μείωση του επιτοκίου με το οποίο ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και τα υπόλοιπα ταμεία επιβαρύνει όσους ασφαλισμένους έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές.
Ήδη, τα ταμεία, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, από 11 Ιουνίου και μετά, προσαρμόζουν όλες τις μηχανογραφικές εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν υπολογισμούς με ποσοστό επιτοκίου.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.