«Ταπώνουν» τις θηλυκές για να εμποδίσουν το ανταγωνιστικό σπέρμα.
Η αναπαραγωγή είναι ο μηχανισμός που διαιωνίζει την ίδια τη ζωή στον πλανήτη. Ωστόσο, ορισμένα είδη αναπτύσσουν εναλλακτικές μεθόδους για να διασφαλίσουν την κληρονομιά του γενετικού τους υλικού στις επόμενες γενιές.
Για παράδειγμα, οι αρσενικές αράχνες-νάνοι λαμβάνουν ειδικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι είναι πράγματι οι «πατέρες» των «νεογνών» που γεννούν τα θηλυκά ταπώνοντας κατά κυριολεξία το θηλυκό ώστε να εμποδίσουν την είσοδο του σπέρματος άλλων μνηστήρων.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Behavioral Ecology and Sociobiology αποκαλύπτει τον τρόπο λειτουργίας αυτής της «ζώνης αγνότητας» η οποία διαφέρει σε αποτελεσματικότητα ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία γης αράχνης.
Η αράχνη-νάνος Oedothorax retusus είναι ένα κοινό είδος ευρωπαϊκής αράχνης μήκους μικρότερου των τριών χιλιοστών. Ενδημεί σε υγρά περιβάλλοντα όπως οι αλυκές και όχθες ποταμών.
Το ζευγάρωμα τους είναι μια περίπλοκη διαδικασία: το αρσενικό πάλλει την κοιλιακή του χώρα για να προσελκύσει το θυληκό. Στη συνέχεια το πλησιάζει με (κυριολεκτικά) τρεμάμενα πόδια.
Μετά την ολοκλήρωση της «συνουσίας» το αρσενικό εκκρίνει ένα «πώμα» που ουσιαστικά βουλώνει το γεννητικό όργανο του θηλυκού. Το πώμα εκκρίνεται σε υγρή μορφή και εν συνεχεία στερεοποιείται.
Η ακριβής χημική του σύσταση δεν έχει ακόμα διακριβωθεί, αλλά οι επιστήμονες του Ζωολογικού Ινστιτούτου και Μουσείου του Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας με επικεφαλής την Κάρτιν Κουνζ ανακάλυψαν τον αδένα που εκκρίνει το υλικό.
Η Κουνζ επισημαίνει ότι εφόσον η πολυανδρία -σύστημα στο οποίο το θηλυκό ζευγαρώνει με πολλά αρσενικά- συνηθίζεται στο ζωικό βασίλειο, αρσενικά από διάφορα είδη αναπτύσσουν δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν το ανταγωνιστικό σπέρμα, ακόμα και την αφαίρεσή του από τον κόλπο του θηλυκού.
Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι όλα τα πώματα δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, καθώς μεγαλύτερα και παλαιότερα, σκληρότερα πώματα εμποδίζουν καλύτερα το ανταγωνιστικό σπέρμα. Τα πώματα βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 67,5%.
Πηγή: http://www.econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.