Τρίτη 1 Απριλίου 2014

MSF: Άνευ προηγουμένου επιδημία του Έμπολα στη Γουινέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Γουινέα αντιμετωπίζει «μια άνευ προηγουμένου επιδημία» του θανατηφόρου ιού Έμπολα, με 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύνολο 78 θανάτων που έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, εκτίμησε σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) η οποία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση της ασθένειας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία το εύρος της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί όσον αφορά την κατανομή του αριθμού των κρουσμάτων», καθώς πολλά έχουν καταγραφεί σε πόλεις της νότιας Γουινέας, επίκεντρο της επιδημίας, αλλά και στην πρωτεύουσα, ανέφερε ο Μαριάνο Λούγκλι, συντονιστής των MSF στο Κόνακρι σε ανακοίνωσή του.

«Οι MSF έχουν επέμβει σχεδόν σε όλες τις επιδημίες Έμπολα που έχουν κηρυχθεί τα τελευταία χρόνια, όμως εκείνες ήταν πολύ πιο περιορισμένες και αφορούσαν απομονωμένες περιοχές. Η διασπορά αυτή περιπλέκει κατά πολύ το έργο των οργανώσεων που εργάζονται για να ελέγξουν την επιδημία», εξήγησε ο Λούγκλι.

Από τον Ιανουάριο η Γουινέα αντιμετωπίζει μια επιδημία αιμορραγικού πυρετού από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους 78 άνθρωποι στη χώρα, σε σύνολο 122 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τα πολλά δείγματα που ελέγχθηκαν, 22 ήταν θετικά στον ιό Έμπολα. Τα μισά κρούσματα του ιού αφορούν το Κόνακρι και άλλα μισά δύο πόλεις στο νότο, τη Γκουεκεντού και τη Μασέντα.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γουινέας ο ιός που εντοπίστηκε στη χώρα είναι «τύπου Ζαΐρ», ένας από τους πέντε τύπους του ιού που προκαλούν τον αιμορραγικό πυρετό. Η προέλευση του αιμορραγικού πυρετού στα άλλα δείγματα που ελέγχονται δεν έχει καθοριστεί.

«Ο τύπος Ζαΐρ του ιού Έμπολα είναι ο πιο επιθετικός και ο πιο θανατηφόρος. Σκοτώνει περισσότερους από 9 ανθρώπους στους δέκα», δήλωσε ο Μισέλ βαν Χερπ, μέλος των MSF που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γκουεκεντού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλά ύποπτα κρούσματα, κάποια από τα οποία θανατηφόρα, έχουν αναφερθεί στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, χώρες γειτονικές της Γουινέας.

Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται με την άμεση επαφή με το αίμα, τα βιολογικά υγρά ή τον ιστό των ανθρώπων ή των ζώων, ζωντανών ή νεκρών, που έχουν προσβληθεί από τον ιό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.