Ο ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα προγράμματα παρακολούθησης.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε σήμερα τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν στο εξωτερικό, να κλείσουν τη φυλακή του Γκουαντάναμο και να δικάσουν όσους ευθύνονται για καταπατήσεις δικαιωμάτων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Όπως γίνεται για όλα τα μέλη του ΟΗΕ, έτσι και για τις ΗΠΑ η Επιτροπή εξετάζει περιοδικά την εφαρμογή των διατάξεων του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και τα Πολιτικά Δικαιώματα. Στα συμπεράσματά της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
«Αυτό που λέμε είναι πως εάν θα πρέπει να γίνει μια παρακολούθηση, θα πρέπει να τηρείται η νομοθεσία. Στον τομέα αυτό χρειάζεται ένας λεπτομερής και σαφής κανονισμός που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις για εκείνους που είναι υπό παρακολούθηση», δήλωσε ένα τα μέλη της Επιτροπής, ο Ελβετός εμπειρογνώμονας Βάλτερ Κέλιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη μεταρρύθμιση του αμφιλεγόμενου προγράμματος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ η οποία προβλέπει ότι τα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων δεν θα συλλέγονται πλέον ούτε θα αποθηκεύονται από την NSA, αλλά θα παραμένουν στην κυριότητα των εταιρειών τηλεφωνίας.
Η Επιτροπή εξέτασε επίσης τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την αμερικανική κυβέρνηση για να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο, όπου εξακολουθούν να κρατούνται σήμερα 154 πρόσωπα. Η φυλακή αυτή δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δεσμευτεί να κλείσει το Γκουαντάναμο, όπου κρατήθηκαν την τελευταία 15ετία πολλοί άνθρωποι χωρίς ποτέ να δικαστούν ή να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι προσπάθειές του ωστόσο απέτυχαν, εν μέρει επειδή το Κογκρέσο απαγόρευσε τη μεταφορά των κρατουμένων σε αμερικανικό έδαφος.
«Ζητούμε να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες όσοι κρατούμενοι είναι δυνατόν να μεταφερθούν και οι υπόλοιποι να δικαστούν και να απελευθερωθούν αμέσως», εξήγησε ο Κέλιν.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.