Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Μια προφυρά δύναμη στο τραπέζι σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι θαυματουργές ιδιότητες των cranberries.

Η διατροφική αξία των μικροσκοπικών φρούτων, με το ιδιαίτερο πορφυρό χρώμα και τη διακριτική γλυκόξινη γεύση έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σε έγγραφα του 17ου αιώνα αναφέρεται πως τα cranberries χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας: παθήσεις του στομάχου, ασθένειες του ήπατος και αιματολογικές διαταραχές.
Μάλιστα, συστηνόταν οι ναυτικοί στα μακρόχρονα ταξίδια τους να έχουν μαζί τους cranberries, προκειμένου να προφυλάσσονται από το σκορβούτο.

Οι σημαντικότατες δράσεις που μπορεί να έχουν τα cranberries στην καλή υγεία του οργανισμού πιστοποιούνται σήμερα από πληθώρα επιστημονικών μελετών και δεδομένων.

Διαθρεπτικά, αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου, βιταμίνης Κ και διαιτητικών ινών.

Παρολαυτά, τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από τα cranberries έχει επικεντρωθεί στην περιεκτικότητά τους σε πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλα.

Στο σύνολό τους οι συγκεκριμένες ουσίες είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση 2 και 5 φορές ισχυρότερη από της βιταμίνης C και Ε, αντίστοιχα. Γενικότερα το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο των cranberries έχει σήμερα συσχετιστεί με σημαντικότατα οφέλη για την υγεία όπως :

Αντιφλεγμονώδη δράση
Πρόληψη εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου
Πρόληψη λοιμώξεων ουροποιητικού
Καρδιοπροστατευτική δράση

Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές θεωρούσαν επίσης ότι η ικανότητα των cranberries να προλαμβάνουν προβλήματα, όπως λοιμώξεις τους ουροποιητικού συστήματος, οφειλόταν κυρίως στην υψηλή τους οξύτητα.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι τόσο η οξύτητα αλλά η ιδιαίτερη δομή των προανθοκυανιδινών που περιέχουν, που συμβάλλει στα ιδιαίτερα οφέλη τους για την καλή υγεία του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, η ιδιαίτερη αυτή δομή δρα σαν φραγμός απέναντι σε βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.