Τους... γονάτισε οικονομικά η ευλογιά.
Κρανίου τόπος θυμίζουν πλέον δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες της Θράκης, μετά το καταστροφικό πέρας του ιού της ευλογιάς, που άφησε πίσω του χιλιάδες θανατωμένα ζώα, πολλές χιλιάδες έγκλειστα και άδειες τσέπες στους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Παρά τις δεσμεύσεις για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, οι λογαριασμοί των κτηνοτρόφων παραμένουν άδειοι, τα έξοδα τρέχουν για τους ίδιους και τις μονάδες τους, ενώ τα προσβληθέντα από τον ιό κοπάδια εξαφανίζονται πλήρως.
«Όσοι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, αναγκάζονται μετά από τόσο καιρό εγκλεισμού να οδηγούν τα πρόβατά τους στη σφαγή για να πάρουν μερικά χρήματα ώστε να αγοράσουν ζωοτροφές για το υπόλοιπο κοπάδι», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, Αθανάσιος Λουκμακιάς, τονίζοντας πως «μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο γιατί αποσύρεις ζώα για να μπορέσεις να σιτίσεις τα υπόλοιπα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο».
Μάλιστα όπως επισημαίνει ο κ. Λουκμακιάς, «μέχρι στιγμής υπάρχει μια ασάφεια σχετικά με το ποιοι θα λάβουν αποζημίωση για τον εγκλεισμό των προβάτων τους και αυτό μας προβληματίζει». Το πρόβλημα, όπως εξηγεί, προκύπτει από το γεγονός πως από την πλευρά της η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όταν ο ιός βρισκόταν σε έξαρση, επέβαλε εγκλεισμό σε όσα κοπάδια βρίσκονταν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από σημείο στο οποίο εντοπίστηκε κρούσμα του ιού, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Λουκμακιά το υπουργείο θα αποζημιώσει μόνο για τον εγκλεισμό σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.
Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση που καταβάλλεται σε κτηνοτρόφους για τον εγκλεισμό των κοπαδιών του αποσκοπεί στην οικονομική τους ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, ωστόσο οι τελευταίοι διαμαρτύρονται πως το ποσό της αποζημίωσης δεν επαρκεί.
«Σε περίπτωση που δεν αποζημιωθούν οι συνάδελφοι θα κηρύξουμε απεργίες», προσθέσει ο κ. Λουκμακιάς, εξηγώντας πως «πρέπει η Περιφέρεια να βρει τα χρήματα και να μας αποζημιώσει όλους, σε περίπτωση που δεν δοθούν χρήματα μόνο για τον εγκλεισμό σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. Το έχω πει και στο παρελθόν, τα μέτρα που έλαβε η Περιφέρεια ήταν ημίμετρα, μιλάμε για προχειρότητα».
Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων οι μονάδες των οποίων έχουν μετατραπεί σε κτηνοτροφία ζώων τα πράγματα φαντάζουν ακόμη μια δραματικά, καθώς δεν τους έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης μέχρι στιγμής γεγονός που τους έχει γονατίσει οικονομικά, με αποτέλεσμα να ζουν με δανεικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜ-Θ αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων τα «έψαλε» στη διοίκηση της Περιφέρειας.
«Για τους ανθρώπους που έχουν θανατώσει τα πρόβατά τους δεν έχει δοθεί ούτε 1 ευρώ. Και μας λένε για αποζημιώσεις 80 και 90 ευρώ ανά ζώο. Εγώ προτείνω στην κυβέρνηση να πάει να αγοράσει αυτή τα ζώα και να τα αντικαταστήσει, γιατί το κόστος ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά ζώο», σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς, ενώ όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ήδη θανατωθεί περισσότερα από 15.000 ζώα, σε 100 εκτροφές σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο, ενώ χιλιάδες ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη σε ζώνη προστασίας.
«Όταν ο 2ος όροφος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον 6ο όροφο δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις δεν πρόκειται ο πρωτογενής τομέας να περπατήσει με γρήγορους ρυθμούς για να έρθει η ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης.
Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.