Λαχανικά και φρούτα που δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε και σάπισαν στο ψυγείο, γιαούρτι ή γάλα των οποίων παρήλθε η ημερομηνία λήξης, το φαγητό που περίσσεψε από το τραπέζι, φυλάχθηκε, αλλά δεν καταναλώθηκε τελικά ποτέ. Ακόμα και εν μέσω κρίσης, την ώρα που τα συσσίτια στις γειτονιές πληθαίνουν, τόνοι τροφίμων καταλήγουν καθημερινά στους κάδους σκουπιδιών. Αλλοτε σημάδι ευμάρειας, η σπατάλη φαγητού σήμερα επιβαρύνει την τσέπη μας, το περιβάλλον, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Εχει βρεθεί ότι ένας μέσος Ευρωπαίος πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια συνολικά 179 κιλά τροφίμων (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 590 ευρώ ανά νοικοκυριό). Στην Ελλάδα τα σχετικά στοιχεία είναι περιορισμένα. Το Κέντρο Τροφίμων και Διατροφής της Barilla υπολόγισε ότι η σπατάλη στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 44 κιλά ανά κάτοικο, γεγονός που εγείρει ερωτήματα, δεδομένου ότι η Κύπρος σπαταλά 334 κιλά τροφής ανά κάτοικο.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.