«Το κράτος έχει αποτύχει σε ένα μεγάλο βαθμό στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και για αυτό έχει αποφασιστεί η αλλαγή όλης της πολιτική που αφορά την κοινωνική πρόνοια», δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).
Σε χαιρετισμό της στη Γενική Συνέλευση της ΚΥΣΟΑ, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε αρχικά ότι είναι υποχρέωση του κράτους, πρώτιστα, και όλων των φορέων της κοινωνίας, γενικότερα, να στηρίζουν και να ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες για να παραμένουν ενεργά άτομα της κοινωνίας. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή πρόοδος και μεγαλύτερη ευαισθησία σε διάφορα προβλήματα του αναπηρικού κινήματος, ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για την άρση των εμποδίων και τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες, σε τομείς όπως η απασχόληση, η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση, η διακίνηση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός.
Η Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι από το 2006 έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική διαβούλευση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων ως κοινωνικός εταίρος.
Πρόσθεσε πως η επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες φάνηκε ξεκάθαρα μέσα από την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Στα πλαίσια της εφαρμογής της Σύμβασης υλοποιείται ένας από τους βασικότερους πυλώνες που δεν είναι άλλος από την εμπλοκή της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, στους μηχανισμούς υλοποίησης και παρακολούθησης της Σύμβασης.
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ακόμη ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούλιο 2013, εγκρίθηκε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, στο οποίο καθορίζονται τα επόμενα βήματα και οι δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν για την αποτελεσματική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κυπριακή κοινωνία. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλύπτει αρχικά την περίοδο 2013 – 2015 και περιλαμβάνει δράσεις, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, για όλους τους τομείς της ζωής, όπως η ανεξάρτητη διαβίωση, η επαγγελματική αποκατάσταση, η εκπαίδευση, η προσβασιμότητα, η υγεία, η ισότητα και η καταπολέμηση των διακρίσεων.
«Παρά τους οικονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει το κράτος, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε μέσα από διάφορα προγράμματα, μέτρα και δράσεις που προσφέρονται με μηνιαία επιδόματα για την κάλυψη αναγκών φροντίδας, προσωπικής άνεσης, διακίνησης και αποκατάστασης», είπε, σημειώνοντας πως καινοτόμο και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αποτελεί η επικείμενη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας στη Λευκωσία, που ανοίγει νέες προοπτικές για κάθε άτομο με αναπηρία.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες των καιρών, με όραμα, με τόλμη, με ενεργητικότητα και με σκληρή δουλειά, όλοι μαζί, κράτος και οργανώσεις, «μπορούμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για μια κοινωνία που ενσωματώνει όλα τα άτομα της».
Πηγή: http://www.ant1iwo.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.