«Φορο-μπλόκο» σε επενδύσεις σε ακίνητα, σύσταση επιχειρήσεων, συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία, αλλά και αγορές μετοχών - αμοιβαίων κεφαλαίων, βάζει η ενεργοποίηση του πόθεν έσχες από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Τα χρήματα που θα δαπανά ο φορολογούμενος για αγορές ακινήτων, επιχειρήσεων ή μετοχών θα θεωρούνται πλέον τεκμήρια εισοδήματος και θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.
Εφόσον τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, ο φορολογούμενος θα φορολογείται με το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του και θα επιβαρύνεται με έξτρα φόρο.
Με το νέο καθεστώς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η επένδυση κεφαλαίων για ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων ή για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Κι αυτό σε μία περίοδο κατά την οποία η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από ρευστότητα, για να ανακάμψει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο τίθεται σε ισχύ από το νέο έτος, οι συγκεκριμένες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα προστίθενται στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες, τα ΙΧ αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής, που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι.
Σε κάθε περίπτωση, το άθροισμα των «δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και τεκμηρίων διαβίωσης θα προσδιορίζει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του.
Εφόσον τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι χαμηλότερα από το άθροισμα των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τεκμηρίων διαβίωσης, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του.
Από το 2014, καταργούνται οι εξαιρέσεις από τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα για τις δαπάνες απόκτησης ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του δημοσίου, για τις δαπάνες σύστασης εταιρειών και συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεων.
Οι σημαντικές αυτές αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία προβλέπονται με το άρθρο 32 του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.