«Τα ζητήματα της βίας, του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και του ρατσισμού στα σχολεία μας είναι υπαρκτά και γι’ αυτό ανησυχητικά», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην εκδήλωση του πανελληνίου σχολικού διαγωνισμού «Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό».
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απευθύνοντας χθες χαιρετισμό στην εκδήλωση του πανελληνίου σχολικού διαγωνισμού «Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό», βράβευσε τους μαθητές που δημιούργησαν τις καλύτερες πρωτότυπες παρουσιάσεις για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις αξίες της διαφορετικότητας, της ισότητας των ευκαιριών, της κοινωνικής ένταξης, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη διαφορετικότητα-Γίνομαι Ενεργός Πολίτης» , στο Μουσείο Μπενάκη. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:
«Τα ζητήματα της βίας, του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και του ρατσισμού στα σχολεία μας είναι υπαρκτά και γι’ αυτό ανησυχητικά. Πιστεύω ακράδαντα ως εκπαιδευτικός και μάλιστα δεύτερης γενιάς, ότι η διαμόρφωση της ιδιότητας του πολίτη, του δημοκρατικά συνειδητοποιημένου πολίτη ξεκινά από το σχολείο. Επομένως δεν παρατηρούμε με απάθεια τις προσπάθειες προσέγγισης των μαθητών και παρεμβάσεων στα σχολεία. Αντίθετα, λαμβάνουμε μέτρα ώστε η δημοκρατική διαπαιδαγώγηση στη βάση των αρχών του Συντάγματος και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσει τον κοινό τόπο στο σχολείο της Δημοκρατίας.
Η θωράκιση των σχολείων και η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι θωράκιση και προστασία της ίδιας της κοινωνίας.»
Στη συνέχεια ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε την καθοριστική σημασία του υπουργείου Παιδείας και του σχολείου για την πρόληψη της σχολικής βίας.
«Ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα του σχολείου στη διαμόρφωση της ιδιότητας του Πολίτη και στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθοριστικής σημασίας ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε.
Γι ’αυτό ενισχύσαμε το μάθημα της Πολιτειακής Παιδείας, για αυτό συστήσαμε το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού!
Το Παρατηρητήριο έχει σαν αποστολή αρχικά την καταγραφή σε όλη την επικράτεια των περιστατικών που απασχολούν τις εκπαιδευτικές αρχές σχετικά με τις διαφορετικές μορφές βίας που εκδηλώνονται στο σχολείο και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το Παρατηρητήριο θα πρέπει να οργανώσει και διαθέσει τις πληροφορίες σχετικά με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες (ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας) που μπορούν να συνδράμουν τους εκπαιδευτικούς στην αποτελεσματική διαχείριση συναφών περιστατικών.»
Γενικός σκοπός των δράσεων του Παρατηρητηρίου είναι η καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της πρόληψης αφορούν την επιμόρφωση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, την ανάπτυξη της ηθικής προσωπικότητας των μαθητών και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Και επανερχόμαστε στο ίδιο σημείο, από το οποίο εκκίνησα το χαιρετισμό μου, τον καθοριστικό ρόλο του εκπαιδευτικού σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, στην ελληνική κοινωνία που σταδιακά βγαίνει από την κρίση, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.»
Κλείνοντας, ο κ Αρβανιτόπουλος τόνισε: «Η προσπάθεια αυτή είναι μεγάλη, όσο μεγάλη είναι και η εμπιστοσύνη που έχω στον Έλληνα εκπαιδευτικό και στη Νέα μας Γενιά.
Είναι χρέος μας να ξεριζώσουμε το φόβο για το διαφορετικό και να ριζώσουμε το σεβασμό!»
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.