Ιδανική επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα ζαχάρου.
Η στέβια είναι ένα φυτικό γλυκαντικό και προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana που πρωτοανακαλύφθηκε πριν από αιώνες στην Παραγουάη από τους ντόπιους, αλλά έγινε γνωστό αργότερα, στον 19ο αιώνα, όταν ένας ελβετός βοτανολόγος που δούλευε στη Νότια Αμερική βρήκε το «γλυκό φύλλο» όπως το αποκάλεσε και το πήρε μαζί του στην πατρίδα.
Η στέβια υπάρχει σε πολλές μορφές, όμως η πιο γνωστή μορφή που βρίσκει κανείς στο εμπόριο είναι σε άσπρη σκόνη. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος να αγοράσει αποξηραμένα φύλλα στέβιας, υγρό απόσταγμα στέβιας ή μικρές παστίλιες που γλυκίζουν τον καφέ, ενώ υπάρχουν και μικρές ατομικές συσκευασίας στέβιας σε κόκκους για πολλές χρήσεις.
Μπορεί η στέβια να έχει τη γλυκύτητα της ζάχαρης, όμως διαφέρει πολύ από αυτήν σε πολλά σημεία, γι' αυτό και αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη. Παρακάτω παρουσιάζονται επτά λόγοι για τους οποίους αξίζει κανείς να προτιμήσει τη στέβια έναντι της ζάχαρης, είτε υπάρχει πρόβλημα ζαχάρου, είτε επειδή κάποιος θέλει να υιοθετήσει έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Η στέβια είναι εξαιρετικά ισχυρή
Τα ωμά φύλλα του φυτού στέβια είναι περίπου 40 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και η σκόνη που προκύπτει από την επεξεργασία των φύλλων είναι μέχρι και 200-300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Συνεπώς, μια πολύ μικρή ποσότητα στέβιας είναι αρκετή για τις περισσότερες από τις συνταγές σας, άρα υπερβολές δεν χρειάζονται.
Η στέβια δεν έχει θερμίδες
Η κατεργασμένη ζάχαρη παχαίνει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες και δυστυχώς βρίσκεται στα περισσότερα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αγοράζουμε. Κατά συνέπεια, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι παχύσαρκοι σήμερα λόγω της κατανάλωσης γλυκών, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά που αποκτούν προβλήματα υγείας από πολύ μικρή ηλικία.
Φυσικά, όσο περνούν τα χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί τα ποσοστά της παχυσαρκίας και των κρουσμάτων διαβήτη αυξάνονται τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά. Ευτυχώς, η στέβια είναι απαλλαγμένη από θερμίδες και δεν παχαίνει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κατανάλωσή της αδυνατίζει κιόλας. Ωστόσο, είναι σαφής η συνεισφορά ενός τέτοιου τροφίμου στη διατροφή και τη σιλουέτα μας.
Η στέβια βοηθάει στην καταπολέμηση της λιγούρας για γλυκό
Όπως είναι γνωστό, η ζάχαρη είναι μια άκρως εθιστική ουσία και μπορεί τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη να μην έχουν θερμίδες ή αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο, όμως δεν παύουν να δημιουργούν την επιθυμία για γλυκό. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι με την πάροδο των ετών έχουν αναφέρει αρνητικές συνέπειες λόγω της χρήσης τεχνητών γλυκαντικών, από πονοκεφάλους και ζαλάδες μέχρι εξάψεις και πόνους στο στομάχι.
Από την άλλη μεριά, η στέβια φαίνεται να καταστέλλει την επιθυμία του οργανισμού για παραπάνω γλυκό. Γνωρίζατε επίσης, ότι η στέβια έχει εγκριθεί ως γλυκαντικό στην Ιαπωνία από το 1970 και αυτή τη στιγμή είναι το νούμερο ένα γλυκαντικό στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που είναι υπεύθυνη για πάνω από το 40% του παγκόσμιου τζίρου της στέβια; Κι όλα αυτά, χωρίς να έχει αναφερθεί καμία παρενέργεια!
Η στέβια κάνει καλό στα δόντια
Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, ένα κολλώδες στρώμα βακτηρίων σχηματίζεται πάνω στα δόντια μας, προκαλώντας οδοντική πλάκα και προβλήματα στα δόντια μακροπρόθεσμα. Ουσίες όπως η ερυθριτόλη, η μαλτιτόλη και η σορβιτόλη είναι κοινά συστατικά στις τσίχλες και τις οδοντόκρεμες, γιατί τα οδοντικά βακτήρια δεν μπορούν να τις διαπεράσουν, άρα δεν έχουν πρόσβαση στα δόντια μας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα μειονέκτημα με αυτές τις ουσίες: έχουν πολλές θερμίδες και κάποιες από αυτές έχουν και πολύ υψηλό γλυκαιμικό φορτίο που είναι επικίνδυνο για τους διαβητικούς. Επιπλέον, προκαλούν τυμπανισμό και αέρια σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία σε αυτές. Η στέβια όμως έχει τα ίδια οφέλη με τις προαναφερθείσες ουσίες, χωρίς τις παρενέργειες!
Η στέβια είναι κατάλληλη και για διαβητικούς
Ο λόγος για τον οποίο η ζάχαρη είναι τόσο κακό στοιχείο για τους διαβητικούς είναι διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις βλάπτουν τους ανθρώπους με πρόβλημα στο ζάχαρο. Προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ποιες τροφές είναι κατάλληλες και ποιες όχι για τους διαβητικούς, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα, το σύστημα του γλυκαιμικού δείκτη που εξυπηρετεί αυτήν την ανάγκη.
Η ουσία αυτού είναι ότι τροφές με γλυκαιμικό δείκτη κάτω από 50 είναι σχετικά ασφαλείς για τους διαβητικούς κι όσο χαμηλότερος ο δείκτης τόσο καλύτερα. Για παράδειγμα, ένα μήλο έχει γλυκαιμικό δείκτη 39, αλλά οι τηγανητές πατάτες 95 και η κατεργασμένη ζάχαρη 80, ενώ η στέβια 0, ναι μηδέν! Αυτό κάνει τη στέβια την καλύτερη επιλογή για ένα διαβητικό που δεν θέλει να αποκλείσει εντελώς τα γλυκά από τη ζωή του.
Η στέβια ρυθμίζει την υπέρταση
Για πολλά χρόνια, οι γηγενείς της Νότιας Αμερικής χρησιμοποιούσαν στέβια για να γλυκάνουν το mate τους, που είναι ένα είδος τσαγιού. Εκτός όμως από το να δώσουν γλύκα στο ρόφημά τους, χρησιμοποιούσαν τη στέβια και για να ρίξουν την πίεση σε ανθρώπους που έπασχαν από υπέρταση.
Στις μέρες μας, οι γιατροί στη Νότια Αμερική συνταγογραφούν επισήμως φάρμακα που περιέχουν στέβια για να βοηθήσουν τους ασθενείς που πάσχουν από υπέρταση. Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει έτσι κι αλλιώς ότι η στέβια δεν κατεβάζει την πίεση σε υγιείς ανθρώπους.
Η στέβια βοηθάει με την καντιντίαση
Η Candida albicans είναι ένα φυσικό είδος μύκητα που υπάρχει στο έντερο του κάθε ανθρώπου, αλλά σε ορισμένους ανθρώπους, οι μύκητες αυτοί μπορεί να αυξηθούν επικίνδυνα και ο οργανισμός να υποφέρει από μια μόλυνση που λέγεται καντιντίαση, που προκαλεί διάρροια, ναυτία και εμετό. Ο πιο σημαντικός υπαίτιος της καντιντίασης είναι η ζύμωση της ζάχαρης στο έντερο, γι' αυτό και διάφορες διατροφές που δίνονται σε ανθρώπους με κάντιντα είναι απαλλαγμένες από ζάχαρη.
Η ωμή στέβια δεν μπορεί να ζυμωθεί από την Candida albicans και άρα δεν προκαλεί την ασθένεια, άρα οι πάσχοντες από καντιντίαση μπορούν χωρίς πρόβλημα να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με τη στέβια. Φυσικά, πάντοτε πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή μας, καθώς και να είμαστε προσεκτικοί να χρησιμοποιούμε στέβια 100%, μιας και υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο που περιέχουν στέβια μαζί με άλλα γλυκαντικά.
Συμπέρασμα
Αν έχετε συνηθίσει τη γεύση της ζάχαρης, ίσως σας πάρει λίγο καιρό να συνηθίσετε τη στέβια, η οποία αποτελείται από δυο γλυκά συστατικά, τη στεβιοσίδη και τη ρεμπαουδιοσίδη-Α. Προσπαθήστε να βρείτε προϊόντα που βασίζονται στη δεύτερη ουσία, γιατί η στεβιοσίδη έχει πιο πικρή επίγευση, την οποία δεν μπορούν να τη συνηθίσουν όλοι.
Αν όμως συνειδητοποιήσετε τα πλεονεκτήματα που έχει η στέβια, θα δείτε ότι τα οφέλη της είναι τόσα πολλά που η λίγο διαφορετική γεύση της δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει!
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.