Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΔΝΤ: Απολύσεις και νέες περικοπές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκάθαρη προειδοποίηση απηύθυνε το ΔΝΤ προς την Ελλάδα ότι θα απαιτηθούν και νέες επώδυνες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εάν δεν βελτιωθεί η πορεία των εσόδων και των μεταρρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το Ταμείο υπογραμμίζει ότι εντοπίζονται σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ εκφράζει δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα των εφοριών.

Παράλληλα το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις και για την εισπρακτική απόδοση του σχεδιαζόμενου ενιαίου φόρου ακινήτων και συστήνει να παραμείνει η επιβολή του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του ΔΝΤ στα αγγλικά

«Αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρώνεται σε επώδυνες περικοπές δαπανών» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Το Ταμείο πετάει «καρφιά» και για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς υποστηρίζει ότι το χρονικό περιθώριο για τις εφορίες είναι μικρός αφού η φορολογική διοίκηση έχει αναλάβει και άλλες μεταρρυθμίσεις και εκτιμά ότι ο στόχος για τα έσοδα από τον εν λόγω φόρο είναι φιλόδοξος. Ωστόσο, τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων.

Στη συνέχεια το ΔΝΤ προϊδεάζει για μία σκληρή διαπραγμάτευση από τον Σεπτέμβριο για την εκταμίευση της δόσης, ενώ σημειώνει ότι από το φθινόπωρο θα δοθούν οι απαντήσεις για το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει μετά τον Ιούλιο του 2014. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα» και επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις και η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα.

Το ΔΝΤ πιέζει έντονα την Αθήνα να προχωρήσει στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και στην επίσπευση της κινητικότητας. Στην έκθεση εκτιμά ότι από τους πρώτους 4.250 υπαλλήλους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σχεδόν οι μισοί θα απολυθούν από το Δημόσιο.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.