Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Απελευθέρωση των απολύσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση, με επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου και εναρμόνιση του με τις πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συζήτηση για τις απολύσεις δεν επισήλθε σε λεπτομέρειες και κανονιστικές ρυθμίσεις, αλλά στη γενική απαίτηση ότι θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, με την άρση περιοριστικών διαδικασιών, ώστε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των δανειστών είναι να εξαλειφθεί η έγκριση που απαιτείται από τον υπουργό Εργασίας ή τον Περιφερειάρχη για να προχωρήσει ένας επιχειρηματίας σε ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα φαίνεται οι επικεφαλής της τρόικας να θέτουν την διευθέτηση του ζητήματος των ομαδικών απολύσεων ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως επισήμαναν οι αξιωματούχοι της τρόικας σε καμία ευρωπαϊκή χώρα -εκτός από την Ολλανδία- δεν προβλέπεται έγκριση του υπουργού για τις ομαδικές απολύσεις. Ουσιαστικά με την μη έγκριση από τον υπουργό Εργασίας ή τον περιφερειάρχη οι ομαδικές απολύσεις απελευθερώνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι το λοκ άουτ τέθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ωστόσο οποιαδήποτε μεταβολή φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν.

Να σημειωθεί ότι πανευρωπαϊκά προωθείται το μέτρο της υιοθέτησης της ανταπεργίας, του λεγόμενου lock out και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία. Ακόμη, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης.

Τι ισχύει σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις

Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται, από επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους, για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων.
Σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 , ο οποίος αντικατέστησε το εδάφιο α' και ΄β της παρ.2 του άρθρου 1 του Ν. 1387/1983 (ΦΕΚ 110Α') το όριο που οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές, καθορίζεται:
α) Μέχρι 6 εργαζόμενους, προκειμένου για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους και β) Σε ποσοστό 5% του προσωπικού και μέχρι 30 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους.

Σε ομαδικές απολύσεις που προκαλούνται από τη διακοπή της δραστηριότητας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης, κατόπιν δικαστικής απόφασης, εφαρμόζεται η διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης στην τασσόμενη προθεσμία των είκοσι ημερών όπως προβλέπεται από τα άρθρα 3,4 και 5 παρ.1 του Ν.1387/83.

Για να προσδιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του προσωπικού τόσο στο κεντρικό όσο και στα τυχόν υποκαταστήματα. Εφόσον οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, υπερβαίνουν τα όρια που αναφέρθηκαν ανωτέρω, ο εργοδότης, πριν προχωρήσει σε αυτές, οφείλει να «πληροφορήσει» τους εκπροσώπους των εργαζομένων (όπως περιγράφονται στο 4ο άρθρο του νόμου) και να προέλθει σε διαβούλευση με αυτούς, με σκοπό να ερευνηθεί η δυνατότητα και πιθανότητα αποφυγής ή μείωσης των απολύσεων και των δυσμενών συνεπειών τους.

Η προθεσμία των διαβουλεύσεων είναι είκοσι ημέρες (από την πρόσκληση). Το αποτέλεσμα διατυπώνεται σε πρακτικό που υπογράφεται από τα δύο μέρη και υποβάλλεται από τον εργοδότη στο «Νομάρχη ή τον Υπουργό Εργασίας». Σε περίπτωση συμφωνίας οι ομαδικές απολύσεις ισχύουν αφού περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, ο «Νομάρχης ή Υπουργός Εργασίας», με αιτιολογημένη απόφαση που εκδίδεται μέσα σε 10 μέρες (από την ημερομηνία υποβολής του σχετικού πρακτικού), και αφού λάβει υπόψη τα στοιχεία του φακέλου και συνεκτιμήσει τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης, καθώς και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, μπορεί είτε να παρατείνει για 20 ακόμα ημέρες τις διαβουλεύσεις, είτε να μην εγκρίνει τη πραγματοποίηση του συνόλου ή μέρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων.


«Μαύρη» τρύπα στα Ταμεία

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν και πάλι το θέμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και των μεγάλων ελλειμμάτων που εμφανίζει, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά, ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει ενεργοποιηθεί άμεσα η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπεται από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Οι πληροφορίες από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του ΟΑΕΕ είναι συγκρουόμενες. Από το περιβάλλον του υπουργού Εργασίας αναφέρεται ότι το θέμα του ΟΑΕΕ η «μαύρη τρύπα» για το 2013 έχει καλυφθεί κι ότι επεξεργάζονται λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το 2014. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες έχουν «βρεθεί» 150 εκατομμύρια από τον Κρατικό προϋπολογισμό, αλλά είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα υπόλοιπα για την κάλυψη του ελλείμματος του Οργανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η πλευρά της τρόικας, επιμένει στο θέμα της υστέρησης εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας στοιχεία και επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αν είναι αρνητική θα επηρεάσει το ύψος των συντάξεων και θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Από τη χθεσινή συνάντηση, προέκυψε ότι η πλευρά της τρόικας δεν ανησυχεί μόνο για τον ΟΑΕΕ, αλλά πλέον βάζει στο «κάδρο» και το ΙΚΑ.

Στη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες επιβαρύνσεις, που θα επιβαρύνουν την ήδη κακή κατάσταση στη λειτουργία των επιχειρήσεων, θα επιτείνουν τα προβλήματα και θα διογκώσουν την ανεργία. Ανέφερε, ότι υπάρχει σχέδια για τη κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ το οποίο βασίζεται σε αλλαγές στις ασφαλιστικές κλίμακες και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και συμπλήρωσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.