Τα ανοικτά μέτωπα συζητήθηκαν σε εσωτερική σύσκεψη του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών. Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» είναι το θέμα των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ήρθε με πιο σκληρή στάση, ζητώντας 25.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προτείνει να απομακρυνθούν άμεσα 1000 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και να αντικατασταθούν με προσλήψεις νέων υπαλλήλων με προσόντα, μέσω ΑΣΕΠ.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. Η τρόικα προβληματίζεται για το μέγεθος της νέας τράπεζας που θα προκύψει και εξετάζει ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιθυμούσαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν από την άλλη πλευρά, ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.
Σημειώνεται τέλος ότι, κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δις. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013). Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου (ίσως και με τηλεδιάσκεψη) και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο. Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο» (οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα) και να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί (πιθανόν στο Eurogroup στις 13 Μαΐου). Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου) και εκ του λόγου αυτού δεν δημιουργείται ιδιαίτερη ανησυχία.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.