Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ιός Ζίκα και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μανούλες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυες.

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα, για τον οποίο έως τώρα δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα αντίδοτο, ούτε εμβόλιο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα μια έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τον ιό, που μεταδίδεται από το τσίμπημα κουνουπιού και εξαπλώνεται με «εκρηκτικό τρόπο» στην αμερικανική ήπειρο. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ αναμένεται να νοσήσουν περίπου 4 εκατ. άνθρωποι. Ήδη στην Κολομβία καταγράφτηκαν 20.297 κρούσματα του ιού Ζίκα, μεταξύ αυτών 2.116 έγκυες γυναίκες, ενώ στη Βραζιλία ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια εξαιτίας του ιού Ζίκα από τον οποίο προσβάλλονται οι μητέρες τους.

Στα κουνούπια που ενοχοποιούνται για τη μετάδοση της ασθένειας είναι και το κουνούπι τίγρης το οποίο υπάρχει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση του CNN.GR, εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, πιθανότατα μέσω φορτηγών που έρχονταν από τα λιμάνια της Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου το κουνούπι προϋπήρχε.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξουν οι έγκυες γυναίκες;
Οι έγκυες γυναίκες σε οποιοδήποτε τρίμηνο κι αν βρίσκονται θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής ταξιδιού σε περιοχές όπου η μετάδοση του ιού Ζίκα είναι σε εξέλιξη.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποφύγουν ταξίδια στη Βραζιλία, καθώς και ορισμένες περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου η μετάδοση εξαπλώνεται. Συγκεκριμένα, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουατεμάλα, την Αϊτή, την Ονδούρα, τη Μαρτινίκα, το Μεξικό, τον Παναμά, το Πουέρτο Ρίκο, την Παραγουάη, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για περιοχές που δεν είναι ασφαλείς για τις μέλλουσες μαμάδες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, είναι η πρώτη φορά που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών προειδοποιούν τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν συγκεκριμένους προορισμούς κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας.

Ο ιός Ζίκα είναι σχετικά ακίνδυνος για τους περισσότερους ανθρώπους, προκαλώντας εξανθήματα και ήπιο πυρετό. Αλλά για τις έγκυες γυναίκες, και ιδιαίτερα εκείνες που έχουν μολυνθεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι μολύνσεις έχουν συνδεθεί με μωρά που γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι, μια κατάσταση που ονομάζεται μικροκεφαλία, καθώς και εγκεφαλική βλάβη. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί πως ο συγκεκριμένος ιός διαπερνά τον πλακούντα και μολύνει το μωρό.

Αξίζει να αναφερθεί πώς στη Βραζιλία κάθε χρόνο γεννιούνται σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά, με τις αρχές να ανακοινώνουν ότι ερευνούν 3.500 περιστατικά μικροκεφαλίας από τον Οκτώβριο που παρατηρήθηκε μια έξαρση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Σε γενικές γραμμές ο ιός είναι «αθόρυβος». Μόνο ένας στους πέντε αρρωσταίνει πυρετό, εξανθήματα και πόνους. Μοιάζει με τη γρίπη. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό μπορεί ο ιός να παραμείνει κρυφός στα όργανα;

Ποιος είναι ο κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες που έχουν φίλους και οικογένεια που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στις πληγείσες περιοχές;
Αν διέμεναν στο νότιο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος μετάδοσης. Η περίοδος επώασης για την ασθένεια είναι τρεις έως δώδεκα μέρες. Έτσι, αν κάποιος επιστρέφει από ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα έως και τρεις εβδομάδες αργότερα, οι πιθανότητες να έχει μολυνθεί είναι ελάχιστες.

Σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτωv (ΚΕΕΛΠΝΟ) προχώρησε στην έκδοση οδηγιών για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό Ζίκα. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.

Ο ταξιδιώτης θα πρέπει:

  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
  3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
  4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
  5. Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.



Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.