Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πώς αυτή η γυναίκα κατάφερε να εξοικονομήσει 14.000 ευρώ σε ένα χρόνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεταξύ των αλλαγών εγκατέλειψε και το... χαρτί τουαλέτας αλλά μετά το ξανασκέφτηκε.

Περισσότερα από 14.000 ευρώ κατάφερε να εξοικονομήσει σε ένα χρόνο η 36χρονη Zoe Harrison από τη Βρετανία, εγκαταλείποντας βασικές ανέσεις του σύγχρονου κόσμου όπως το σαμπουάν, η οδοντόκρεμα και το… χαρτί τουαλέτας.

Η 36χρονη έβαλε τη ζωή της σε διαφορετική οικονομική βάση για έναν χρόνο και εντυπωσιάστηκε με τα αποτελέσματα.

Εξοικονόμησε τόσα λεφτά, σύμφωνα με τη Daily Mail, που άφησε και τη δουλειά της.

«Είμαι πολύ θετική στην υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών καθώς δεν είναι καλό μόνο για τον πλανήτη αλλά και για το πορτοφόλι μας», είπε στη βρετανική εφημερίδα.

«Πριν αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, ξόδευα πολλά λεφτά σε "πράσινα" προϊόντα χωρίς να ξέρω πραγματικά πόσο φιλικά προς το περιβάλλον ήταν ούτε αν πραγματικά έπιαναν τόπο τα χρήματά μου», προσθέτει.

Το σημείο καμπής στη ζωή της ήταν όταν βρισκόταν σε άδεια μητρότητας, μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της. Ήθελε απεγνωσμένα να εγκαταλείψει τη δουλειά της και να μείνει σπίτι με τα παιδιά της αλλά δεν μπορούσε για οικονομικούς λόγους. Έτσι αποφάσισε να βάλει κάτω όλα τα έξοδα και να δει τι μπορούσε να περικοπεί.

«Μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις ήταν το χαρτί τουαλέτας. Επιχείρησα τη χρήση νερού και υφασμάτων αλλά τελικά επέστρεψα και πάλι στο κανονικό χαρτί…», εξομολογείται.

«Όλα έχουν να κάνουν με συμβιβασμούς», συνεχίζει, «για παράδειγμα σταμάτησα να χρησιμοποιώ σαμπουάν και κρέμα μαλλιών και προτίμησα σαπούνι ελαιόλαδου. Εξακολουθώ να το χρησιμοποιώ και πλένομαι με σαμπουάν μόνο αραιά, κάτι που και πάλι σημαίνει οικονομία».

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που εξοικονόμησε ήταν από τα νωπά τρόφιμα. «Αγοράζω μικρές ποσότητες και δεν εντυπωσιάζομαι από μεγάλες προσφορές που στην πραγματικότητα έχουν ως αποτέλεσμα μέρος των τροφίμων να καταλήγει στα σκουπίδια. Οι τιμές σε τοπικά μανάβικα και μπακάλικα είναι εξίσου ανταγωνιστικές με τις μεγάλες αγορές», εξηγεί.

Σταμάτησε επίσης να αγοράζει πράγματα σε σακούλα- μειώνοντας και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. «Πηγαίνω στο χασάπη και του ζητώ να βάλει το κοτόπουλο κατευθείαν μέσα στο ταψί μου, μετά πηγαίνω σπίτι και το βάζω κατευθείαν στο φούρνο. Είναι τόσο πρακτικό που πια το κάνω με όλα τα κρέατα».

Για τα λαχανικά η Zoe άρχισε να καλλιεργεί τα δικά της στον κήπο της.



«Δεν έχω ιδέα από κηπουρική αλλά ακόμα και το πιο απλό πράγμα κάνει μεγάλη διαφορά», λέει, «τα αποξηραίνω όλα και τα διατηρώ για καιρό».



Για να εξοικονομήσει χρήματα έκανε επίσης τα παρακάτω: τοποθέτησε ηλιακά πάνελ, νοίκιασε ένα κενό δωμάτιο σε φοιτητές, έπαιρνε μαζί της φαγητό από το σπίτι αντί να τρώει έξω κι άρχισε να δανείζεται βιβλία από τη βιβλιοθήκη αντί να τα αγοράζει.

Δεν σταμάτησε να επισκέπτεται σάιτ για «ανακύκλωση» αντικειμένων όπου προσφέρονται δωρεάν κι έτσι πήρε μεταξύ άλλων παιχνίδια για τα παιδιά της. Πολλές από τις αγορές της της έκανε από καταστήματα με είδη από δεύτερο χέρι.




Η Zoe πιστεύει πως ο καθένας μπορεί να κάνει μικρές αλλαγές στη ζωή του και να στοχεύει σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον αγορές.

«Ξοδεύουμε πολλά χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε. Είμαι πεπεισμένοι πως όλοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα και να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος κάνοντας μικρές αλλαγές», καταλήγει.

Περισσότερα για την αλλαγή στον τρόπο ζωής της μπορείτε να διαβάσετε στο blog της ecothriftyliving.com.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.