Πετρόπουλος: Εξετάζεται να εξαιρεθούν τα μπλοκάκια από τις αυξημένες εισφορές
Θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί.
Να εξαιρεθούν τα μπλοκάκια από τη διαδικασία της αύξησης των εισφορών εξετάζει το υπουργείο Εργασίας όπως δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε, το ζήτημα για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, «ενώ είναι κάτι που ζητούσαν οι ίδιοι οι φορείς να είναι συνδεδεμένη η εισφορά με το εισόδημα, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με υψηλότερα εισοδήματα».
Όπως είπε: «Ιδίως αυτά των εργαζόμενων με μπλοκάκι, σκοπός μας είναι να μην φαίνονται όπως οι υπόλοιποι που εισπράττουν εισοδήματα διότι και αυτοί είναι με εισφορές που καταβάλλουν οι παρέχοντες την εργασία σε εργοδότες».
Για το ασφαλιστικό είπε πως είναι μια πρόταση που το κύριο στοιχείο της είναι να δουν οι δανειστές ποιο δημοσιονομικό κόστος προκύπτει για να συμφωνήσουν.
Η πρώτη διόρθωση στο ασφαλιστικό θα αφορά επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκια, καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε το 20% για την κύρια ασφάλιση να επιμεριστεί κατά 13,7% για τους εργοδότες τους και 6,3% για τους ίδιους.
Για όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες, οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.
Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς είναι τα 5.860 ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 1.582 ευρώ τον μήνα.
Διατάξεις νόμου που προβλέπουν την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους προερχόμενους από το ΕΤΑΑ, κατά την πρώτη πενταετία υπαγωγής στην ασφάλιση, καταργούνται από 1.1.2017.
--------------
Νέα μελέτη για το Ασφαλιστικό στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα
Τα τρία βήματα που προτείνει μελέτη του ΕΒΕΑ - Κ. Μίχαλος: Απαιτείται μια νέα αρχή.
Πλαίσιο προτάσεων για τη ριζική, αξιόπιστη και αποτελεσματική επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος, που κατήρτισε το Κέντρο Μελετών ΚΕΜΕ του ΕΒΕΑ, απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η μελέτη αυτή αποτελεί μια πρόταση νέας αρχής, καθώς περιγράφει ένα τελείως νέο σύστημα που θα μπορούσε να αναβαπτίσει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος και να χτίσει από την αρχή σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του. Για να πετύχει αυτό όμως, πρέπει να ενσωματωθεί οργανικά σε μια αναπτυξιακή πρόταση, δηλαδή, να βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και να επιταχύνει την ανάκαμψη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα μέτρα για την επίλυση του ασφαλιστικού που προτείνονταν ή νομοθετούνταν είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα, που δεν μπορούσαν να δώσουν ριζικές λύσεις, ενώ παρέπεμπαν σε πρακτικές παρελθουσών δεκαετιών. Η προσέγγιση που παρουσιάζει σήμερα το ΕΒΕΑ δεν εστιάζει μόνο στον κοινωνικό ρόλο των συντάξεων αλλά δίνει έμφαση και στη σχέση τους με την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, θέτουν τις συντάξεις στην υπηρεσία της οικονομίας.
Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Απαιτείται μια νέα αρχή για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος κυρίως από τους νέους εργαζόμενους.
Η πρόταση έχει δύο κρίσιμες διαφορές σε σχέση με τη συνήθη προσέγγιση:
A. Προτεραιότητα στη σχέση με την οικονομία. Διατηρείται σταθερή η επιβάρυνση της οικονομίας και προσαρμόζεται η γενναιοδωρία των συντάξεων (αντί για το αντίστροφο, που συνέβαινε έως τώρα).
B. Συναίνεση μέσω της διεξαγωγής ενός διαλόγου που δεν έχει γίνει ποτέ. Χωρίς συζήτηση μόνο συντηρητικές και αποσπασματικές προτάσεις μπορούν να περάσουν.
Η πρόταση υλοποιείται από πρόγραμμα με τρία βήματα:
Πρώτο Βήμα (άμεσο, χρονικά, ώστε να αντιμετωπισθούν οι απαιτήσεις των Μνημονίων):
Εξαγορά δημοσιονομικού χρόνου. Υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής ευστάθειας, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω επεξεργασίας και προβληματισμού.
-Εισφορές: Σύστημα ποσοστιαίων εισφορών με δυνατότητα εξομάλυνσης για αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. Είσπραξη μέσω ΔΟΥ.
-Κοινωνικός ρόλος: Προσαρμογή κλιμακίων ΕΚΑΣ για να δίδουν την ίδια προστασία όπως το 2009. Επανεξέταση κοινωνικής πολιτικής.
-Περιφερειακά μέτρα: Συνένωση ταμείων. Πρόγραμμα για τόνωση ζήτησης για εργαζόμενους 50+ ετών.
Δεύτερο Βήμα (μέσα στο 2016) - Πολιτική απόφαση σε πέντε κρίσιμα σημεία:
1.Διατήρηση της συνολικής επιβάρυνσης στα σημερινά επίπεδα για 20 χρόνια.
2.Συνεξέταση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και πιθανώς εφάπαξ.
3.Συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνης.
4.Διάκριση πρόνοιας-ασφάλισης και αντανάκλαση της κάθε διάστασης στην κρατική σύνταξη. Μηχανισμός της νοητής κεφαλαιοποίησης.
5.Σκεπτικό ενός υποχρεωτικού πυλώνα στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Τρίτο Βήμα (εντός 2ετίας και μετά από διάλογο)
Δημιουργία συστήματος τριών πυλώνων που αντικαθιστά το σύνολο της σημερινής προστασίας γήρατος και, στην τελική ανάπτυξη του, εξασφαλίζει ποσοστό αναπλήρωσης γύρω στο 70% των τελικών αποδοχών, ανάλογο με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.
A. Πρώτος (Κρατικός-διανεμητικός) πυλώνας – Αλληλεγγύη της κοινωνίας:
Προσαρμόζεται για να αποδίδει περί το 40%-50% συνολική αναπλήρωση, ως προς το κρατικό σκέλος, για 40 χρόνια ασφάλισης (αντί 80-100% σήμερα). Ανακατεύθυνση 3-4 ποσοστιαίων μονάδων εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στο δεύτερο πυλώνα.
-Εθνική σύνταξη -- αποδίδεται σε όλους στα 67 με έλεγχο πόρων (καλύπτει και άτομα με <15 br="">
-Ανταποδοτικό τμήμα. Ανταποδίδει εισφορές με βάση την νοητή κεφαλαιοποίηση (σύστημα ατομικών λογαριασμών-δικαίωμα επιλογής του ασφαλισμένου ως προς το χρόνο συνταξιοδότησης του), δηλαδή χωρίς αποθεματικά.
B. Δεύτερος (κεφαλαιοποιητικός) Πυλώνας - Αλληλεγγύη της επαγγελματικής ομάδας:
Συντάξεις καθορισμένων εισφορών με αποθεματικά. Υποχρεωτική ασφάλιση. Τα αποθεματικά προικοδοτούνται από την περιουσία των παλαιών ταμείων.
Γ. Τρίτος πυλώνας - Αλληλεγγύη των φάσεων ζωής:
Ατομικές αποταμιεύσεις με φορολογικά κίνητρα. Πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμένων (ανάστροφα στεγαστικά δάνεια).
Σημαντική προϋπόθεση λειτουργίας του προτεινόμενου συστήματος είναι η ταχεία περίοδος προσαρμογής.
Οι άνω των 50 παραμένουν στο σημερινό σύστημα (μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων). Οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών υποχρεωτικά εντάσσονται στο νέο σύστημα. Οι ενδιάμεσες ηλικίες μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα εθελοντικά (αξιοποιώντας ‘ομόλογα αναγνώρισης’).
Για νοητή κεφαλαιοποίηση – Aναδρομική εφαρμογή από 2001 (υπολογισμός με βάση πραγματικές εισφορές που καταβλήθηκαν).
Ομόλογα αναγνώρισης για το β’ πυλώνα. Καταβάλλεται από το Κράτος τμήμα εισφορών που έχουν καταβληθεί από το 2001 για κάθε άτομο.
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη τη μελέτη του ΕΒΕΑ
--------------
Χαρίτσης: Θα γίνουν προσπάθειες να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες
«Το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση το βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ελεύθερους επαγγελματίες» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για ζητήματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84 σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Είναι μια πρόταση που περιλαμβάνει όρους που πράγματι, ειδικά στο κομμάτι των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι δυσβάσταχτοι. Εκτιμώ ότι θα τους ξαναδούμε. Όσον αφορά στη δική μας δουλειά, στο υπουργείο Οικονομίας, είναι πολύ κρίσιμο από τη δική μας την πλευρά να μπορέσουμε να προσανατολίσουμε τα προγράμματα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες που πλήττονται από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας… Το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κυβέρνηση το βλέπει με ιδιαίτερη ευαισθησία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν προσπάθειες για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις και να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους ελεύθερους επαγγελματίες…».
--------------
Θετικοί με μια μικρή αύξηση των εισφορών οι εργοδοτικοί φορείς
Συνάντηση με τον Τσίπρα είχαν οι πρόεδροι των ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ.
Οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό επισημαίνουν οι πρόεδροι των 4 εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ) σε κοινή δήλωσή τους μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Στη δήλωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Θέσσας, της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφέρονται τα εξής:
«Οι πρόεδροι είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, με τις εξής προτεραιότητες:
1) Σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο.
2) Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
3) Κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που θα κατατεθούν για επιμέρους βελτιώσεις της κυβερνητικής πρότασης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι κοινωνικοί εταίροι δεν τοποθετούνται αρνητικά σε μια μικρή, προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών».
--------------
Σενάρια για "ψαλίδι" στις επικουρικές και αύξηση σε εργοδοτικές εισφορές
Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εργοδοτικούς φορείς.
Υπήρξε συμφωνία για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έτσι ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις όμως την ίδια στιγμή οι βιομήχανοι και οι ξενοδόχοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να περικοπούν οι επικουρικές πάνω από 170 ευρώ ώστε να κλείσει το νέο ασφαλιστικό.
Δείτε το βίντεο του MEGA:
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr15>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.