Οκτάμηνη παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα αποφάσισε να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση δεν θα συνοδεύεται από άλλες αλλαγές στη νομοθεσία για τα αυθαίρετα, όπως είχε αρχικά διαφανεί.
Παρά το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (8/2/2016) εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί πριν από ένα χρόνο για την ένταξη στο νόμο 4178/13 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, και οι συνεχείς παρατάσεις οδηγούν τους… αυθαιρετούχους να αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση προκειμένου να αποφύγουν την εκ των υστέρων φορολόγηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Γιάννης Τσιρώνης, δίνει νέα παράταση και μάλιστα χωρίς επιπλέον πρόστιμα για τους «καθυστερημένους», όπως ο ίδιος διεμήνυε.
Κι αυτό, τη στιγμή που λιγότερα από τα μισά αυθαίρετα που υπολογίζεται ότι έχουν ανεγερθεί στην επικράτεια έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, επειδή, κυρίως, οι ιδιοκτήτες τους επιδιώκουν να αποφύγουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη με τις συνεχείς παρατάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», το ΥΠΕΝ ετοιμάζει τροπολογία, η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα, με την οποία θα δίνεται νέα οκτάμηνη παράταση για την κατάθεση αιτήσεων τακτοποίησης, με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στη διαδικασία τακτοποίησης.
Όμως, παραβλέπει το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, ο σχετικά μικρός αριθμός αυθαιρέτων που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως όσο περισσότερο καθυστερήσει η νομιμοποίηση τόσο οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γλιτώνουν τη φορολόγηση μετά την ένταξη, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν μεγάλα σε επιφάνεια αυθαίρετα.
Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου εντάχθηκε στο νόμο μέσα στο 2015, εκτός από τα πρόστιμα και τα παράβολα θα πρέπει μέσα στο 2016 να καταβάλει το ποσό φορολόγησης που αντιστοιχεί στο νομιμοποιημένο πλέον ακίνητο.
------------
Ο χορός των αυθαίρετων καλά κρατεί
Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει προβλήματα στη διεκπεραίωση πολεοδομικών υποθέσεων.
Καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μη επιβολή των αναλογούντων νέων, αύξηση των αυθαίρετων κατασκευών και αδυναμία είσπραξης των σχετικών προστίμων διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, βασική αιτία του προβλήματος αποτελεί η αδυναμία οργάνωσης αυτοτελών πολεοδοµικών υπηρεσιών από τους περισσότερους δήµους, (όπως προβλέπει το πρόγραμμα «Καλλικράτης»), με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στους κεντρικούς δήμους, οι πολεοδομικές υπηρεσίες των οποίων είναι υποστελεχωμένες και με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή.
Το πρόβλημα επισημαίνει ο αναπληρωτής Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης με επιστολή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στην επιστολή γίνεται λόγος για «ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης», εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων διεκπεραίωσης των πολεοδομικών ζητημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται αδυναμία άμεσης χρέωσης των υποθέσεων που εισέρχονται για εξέταση στους δήμους λόγω του σωρευμένου όγκου παλαιότερων αδιεκπεραίωτων φακέλων.
Ο ΣτΠ χαρακτηρίζει ανησυχητική την αδυναμία ελέγχου των αυθαίρετων κατασκευών, «η οποία φανερά συντείνει στην επέκταση των παραβατικών φαινομένων μέσω της ατιμωρησίας τους». Η μη τήρηση των διαδικασιών περί αυθαιρέτων έχει ως αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα πρόστιμα και να μην επιβάλλονται νέα, ενώ παρατηρούνται και μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, με αρνητικές επιπτώσεις στην έτσι κι' αλλιώς υποτονική οικοδομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, τα προβλήματα αυτά διαιωνίζονται και πολλαπλασιάζονται λόγω των συνεχών παρατάσεων που δίνονται στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τη σύσταση των υπηρεσιών δόµησης στους δήμους, με αποτέλεσμα την σχετική διοικητική υποστήριξη να αναλάβουν οι ΟΤΑ που είναι έδρες των νομών.
Στην επιστολή του ο κ. Καρύδης επισημαίνει ως προτεραιότητα τη µη περαιτέρω παράταση στην εφαρμογή των πολεοδοµικών αρµοδιοτήτων των δήμων, καθώς και τη θέσπιση καταληκτικής προθεσµίας για την υποχρεωτική περαίωση υλοποίησης των νέων δηµοτικών υπηρεσιών. Επίσης, σημειώνει ότι σηµαντική βοήθεια θα προσφέρει η δηµιουργία βάσης δεδοµένων στο υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκέντρωση πληροφοριών, µε στόχο την εκτίµηση της ορθής λειτουργίας και των αναγκών των δήµων (πχ. στελέχωση - υλικοτεχνική υποδοµή), σε σχέση µε τις υπό σύσταση πολεοδοµικές υπηρεσίες.
Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.