Στη δημοσιότητα έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας».
Η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της και βρίσκεται στην 58η θέση του «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2015» που δημοσιεύει σήμερα παγκοσμίως η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η οποία παρουσιάζει την αντίληψη που υπάρχει για τη διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα σε 168 χώρες. Συγκεκριμένα, παίρνει 46 βαθμούς και παύει πλέον να βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από την Έκθεση.
Η Δανία καταλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση και αναδεικνύεται η πιο «αδιάφθορη» χώρα, ενώ η Σομαλία και η Βόρεια Κορέα για άλλη μια φορά βρίσκονται τελευταίες στην κατάταξη. Αν και η διαφθορά παραμένει εκτεταμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερες χώρες βελτίωσαν τη βαθμολογία τους, συγκριτικά με αυτές που έπεσαν στην κατάταξη, στην Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας «Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς» για το 2015.
Σε γενικές γραμμές, τα δύο τρίτα από τις 168 συνολικά χώρες στην Έκθεση του 2015 βαθμολογήθηκαν με λιγότερους από 50 βαθμούς, σε κλίμακα από 0 (που θεωρούνται πολύ διεφθαρμένες) μέχρι το 100 (που θεωρούνται αδιάφθορες). Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη βαθμολογία και τη θέση τους στην κατάταξη. Το 2015 κατέλαβε την 58η θέση από την 69η στην οποία είχε καταταγεί το 2014.
Οι χώρες με τις καλύτερες βαθμολογίες μοιράζονται τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: Υψηλά επίπεδα της ελευθερίας του Τύπου, πρόσβαση στην πληροφορία για τον κρατικό Προϋπολογισμό ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν από πού προέρχονται οι πόροι και τον τρόπο με τον οποίον δαπανώνται, υψηλά επίπεδα ακεραιότητας των ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας, δικαστικό σώμα που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων και είναι απολύτως ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.
Αντίθετα, οι συγκρούσεις και ο πόλεμος, η κακή διακυβέρνηση, η ανεπαρκής λειτουργία των θεσμών όπως η αστυνομία και το δικαστικό σώμα καθώς και η έλλειψη ανεξαρτησίας του Τύπου, χαρακτηρίζουν τις χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία.
Η λίστα με τις χώρες που οπισθοχώρησαν στην κατάταξη τα τελευταία 4 χρόνια περιλαμβάνει τη Λιβύη, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ισπανία και την Τουρκία. Οι χώρες που βελτίωσαν περισσότερο τη θέση τους είναι η Ελλάδα, η Σενεγάλη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Έκθεση βασίζεται στην ανάλυση ειδικών για τη διαφθορά στο Δημόσιο Τομέα. Η βαθμολογία των χωρών μπορεί να βελτιωθεί με ανοιχτή διακυβέρνηση, όπου οι πολίτες μπορούν να απαιτούν από τους ηγέτες τους λογοδοσία ενώ η χαμηλή βαθμολογία μιας χώρας αποτελεί ένδειξη για εκτεταμένη δωροδοκία, ατιμωρησία της διαφθοράς και θεσμούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.