Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διπλωματικό επεισόδιο για τις κοινές περιπολίες με το τουρκικό λιμενικό στο Αιγαίο

Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην γερμανική Καγκελαρία.

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας οδήγησαν οι προωθούμενες από το Βερολίνο κοινές περιπολίες ελληνικού και τουρκικού λιμενικού στο ανατολικό Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το θέμα τέθηκε μεταξύ άλλων και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αλλά και την διυπουργική για το προσφυγικό που ακολούθησε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση ήρθε αρχικά μέσω διαρροής αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίος τόνισε απερίφραστα ότι «θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει», υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει μεγάλη «ουρά» και ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς είναι δεδηλωμένη η θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και η επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.

Η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη μπροστά σε ένα τέτοιο σενάριο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

Στη συνέχεια με μία ανακοίνωση σε αρκετά υψηλούς τόνους απέρριψε εξαρχής κάθε τέτοια συζήτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης» και πως «η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία» αλλά «μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή».

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση», καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την ηχηρή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, θέση στο θέμα πήρε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς έσπευσε να σημειώσει ότι «ουδέποτε πρότεινε κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ότι χρόνια τώρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μιας "συντεταγμένης" ευρωπαϊκής δράσης όσον αφορά στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Μιας δράσης που θα συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της FRONTEX, στην αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, στην ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, στην εφαρμογή του Ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Εξυπακούεται ότι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής συνεισφοράς σε αυτή την απαιτητική αποστολή είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά και αναγκαία.

Η κρίση αυτή είναι προφανώς ένα φλέγον ευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, πρόβλημα και σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα συνίσταται στη διαμόρφωση μιας "συντεταγμένης" κατάστασης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, στις χώρες από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και, βεβαίως, στην Ευρώπη, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη της οποίας επιβάλλουν την υποδοχή των προσφύγων πολέμου. Θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να εξετασθούν τα αίτια του προβλήματος και σύσσωμη η ΕΕ να εργαστεί εντατικά και εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας δίκαιης και δημοκρατικής πολιτικής λύσης όχι μόνο στο συριακό πρόβλημα αλλά και στο ζήτημα της Λιβύης. Η ΕΕ πρέπει, παράλληλα, να διαμορφώσει μια συνολική στρατηγική για τη στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου - χώρες που επίσης δέχονται τεράστιες προσφυγικές ροές - αλλά και της σταθερότητας στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία για την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και την πάταξη των δικτύων παράνομης διακίνησης. Αυτό, όμως, εξυπακούεται ότι μπορεί να γίνει μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή. Παρέλκει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα, η οποία φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ουδέποτε διανοήθηκε να αναθέσει στο πολεμικό της ναυτικό ή στις ένοπλες δυνάμεις της, γενικότερα, την αντιμετώπιση των προσφύγων πολέμου ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλασσίων συνόρων.

Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση».

-----------

Die Welt: Τα χρήματα για τους πρόσφυγες δεν έχουν δοθεί

Από το 1,8 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν να δώσουν χώρες της Ε.Ε. έχουν καταβληθεί 24,3 εκατ.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, καταγγέλλει σήμερα ότι αν και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμευθεί να προσφέρουν εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα ποσά δεν έχουν αποδεσμευθεί.

«Τα συμπεφωνημένα ποσά κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη», αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Από το 1,8 δισεκ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία μέχρι τώρα δεν έχουν συμβάλει καθόλου στο ταμείο αυτό, επισημαίνει η Welt.

«Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου προγράμματος καταπολέμησης της πείνας και του ταμείου για τη Συρία: τις μεγάλες δεσμεύσεις δεν ακολουθούν πράξεις. Όμως ο χρόνος πιέζει», τονίζουν από τις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σε διάστημα τριών εβδομάδων 2,8 δισεκ. ευρώ για τη βοήθεια των προσφύγων, εκ των οποίων 500 εκατ. για την αντιμετώπιση της πείνας και άλλα τόσα για τη Συρία και 1,8 δισεκ. ευρώ στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική.

Όπως επισημαίνεται εξάλλου από υψηλόβαθμους κύκλους της ΕΕ προχωρά αργά και η κατασκευή κέντρων καταγραφής των προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού διότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους παρά μόνο εν μέρει και δεν έχει σταλεί επαρκής αριθμός ειδικών για την καταγραφή των προσφύγων στα νέα κέντρα. Όμως αν δεν λειτουργούν κέντρα υποδοχής προσφύγων, δεν μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.

Στο μεταξύ η μειωμένη συνεισφορά των δυτικών κρατών στη χρηματοδότηση των προσφυγικών καταυλισμών στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

-----------

Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει νομοσχέδιο για το προσφυγικό στη Γερμανία


Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία και ProAsyl ζήτησαν από την Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή) και την Μπούντεσρατ (άνω βουλή) να μην υπερψηφίσουν το νέο πακέτο μέτρων της γερμανικής κυβέρνησης για τη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική και την παροχή ασύλου, αναφέρουν οι εφημερίδες Die Welt και Die Zeit.

Σύμφωνα με μια κοινή ανοικτή επιστολή των δύο οργανώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βερολίνο, το νομοσχέδιο αυτό «ανοίγει τον δρόμο για τον αποκλεισμό (των αιτούντων άσυλο) και δεν συνάδει με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία.

Το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση αύριο από τη Μπούντεσταγκ και μεθαύριο από τη Μπούντεσρατ, θα πρέπει να αναθεωρηθεί «θεμελιωδώς», υπογραμμίζουν οι ΜΚΟ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η παράταση του χρόνου αναγκαστικής παραμονής στα κέντρα πρώτης υποδοχής για διάστημα έως και έξι μηνών (…), η παράταση στους έξι μήνες του χρόνου κατά τον οποίο (οι πρόσφυγες) απαγορεύεται να εργάζονται και άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα οδηγούν στον αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία», εξηγούν η Διεθνής Αμνηστία και η ProAsyl.

«Ιδιαίτερα ανησυχητική» χαρακτηρίζουν τη μεταχείριση που σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τις λεγόμενες ασφαλείς χώρες. Αυτοί θα πρέπει να παραμένουν στα κέντρα πρώτης υποδοχής μέχρι να απελαθούν, «κάτι που εκ των πραγμάτων σημαίνει επ’ αόριστον», επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις.

Κατά τη γνώμη τους το νομοσχέδιο αυτό δεν επιταχύνει τις διαδικασίες, αλλά δημιουργεί νέα γραφειοκρατία. Οι πρόσφυγες δεν θα λαμβάνουν πιο γρήγορα άσυλο στη Γερμανία, αλλά θα «σέρνονται σε ουρές αναμονής».

Τα μέτρα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμφωνήθηκε μεταξύ των κρατιδίων και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας συνόδου στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ ως την 1η Νοεμβρίου.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπεται να υιοθετηθούν είναι ο προσδιορισμός της Αλβανίας, του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου ως χωρώνς ασφαλούς προέλευσης, αλλά και η άμεση αντιμετώπιση των χρηματικών αναγκών των κέντρων πρώτης υποδοχής προσφύγων. Εξάλλου θα καταστεί πιο εύκολη η απέλαση μεταναστών που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να τους δοθεί άσυλο, ενώ αντίθετα προβλέπεται η άμεση ενσωμάτωση στην κοινωνία και την αγορά εργασίας όσων έχουν καλές προοπτικές παραμονής στη Γερμανία.

-----------

Επαφές Αβραμόπουλου στην Τουρκία για το προσφυγικό

Θα συναντηθεί με Ερντογάν, Νταβούτογλου και σειρά αξιωματούχων των ΗΠΑ.



Σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων με την Άγκυρα για το ζήτημα των προσφύγων, θα έχει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα το πρωί θα μιλήσει σε διεθνές φόρουμ για τη μετανάστευση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών, καθώς και με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

-----------

Οι περισσότεροι Γερμανοί δεν θέλουν τους πρόσφυγες


Σαφή στροφή στη στάση των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες δείχνει νέα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί η χώρα να δεχθεί άλλους αιτούντες άσυλο.

Τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν πιστεύουν πια στο σύνθημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «θα τα καταφέρουμε», ενώ μόλις το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Γερμανία είναι πλέον σε θέση να δεχθεί άλλους πρόσφυγες, αποκαλύπτει η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 56% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι πολύ μεγάλος, την ώρα που στα μέσα Σεπτεμβρίου αυτή την άποψη συμμεριζόταν το 46%.

Αντίθετα μόλις το 19% εκτιμά ότι η Γερμανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να δεχθεί νέους πρόσφυγες, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση το ποσοστό έφτανε το 28%.

Μάλιστα την άποψη της Μέρκελ ότι «θα τα καταφέρουμε» συμμερίζεται πλέον μόλις το 32% των ερωτηθέντων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου το ποσοστό ήταν 43%.

Στο μεταξύ σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα του κόμματος της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία.

Βάσει της δημοσκόπησης του INSA, που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild, το CDU και το CSU έχουν πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό τους μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή τα δύο κόμματα θα κέρδιζαν το 38% των ψήφων, μία μονάδα λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχαν κερδίσει το 41,5%.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπούνκερ, «εξαιτίας της μεταναστευτικής της πολιτικής, η καγκελάριος έχασε μέρος της εμπιστοσύνης της οποίας έχαιρε. Η απώλεια εμπιστοσύνης στην καγκελάριο αποδυναμώνει την Ένωση».

Αντίθετα μισή μονάδα κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φτάνοντας το 24,5%, οι Πράσινοι που πλέον βρίσκονται στο 10% και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 6,5%. Το Die Linke χάνει μία μονάδα και πέφτει στο 9%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παραμένουν σταθεροί στο 5%.

-----------

“Χρήσιμες” για τον Γιούνκερ οι κοινές περιπολίες Ελλήνων και Τούρκων στο Αιγαίο


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.

«Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Realnews της Κυριακής 11 Οκτωβρίου αποκάλυψε τα ύποπτα γερμανικά παιχνίδια στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το Βερολίνο εντοπίζει στο Αιγαίο την εστία της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και εμφανίζεται αποφασισμένο να ασκήσει κάθε πίεση προκειμένου να πετύχει την συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στην προσπάθεια καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απώτερος σκοπός είναι να περιοριστεί η ροή των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, με κίνδυνο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα να καταλήξουν «παράπλευρη απώλεια».

Τα ύποπτα παιχνίδια των Γερμανών στο Αιγαίο εξυπηρετεί το προσχέδιο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναφέρει: «Η Τουρκία σκοπεύει να ενισχύσει την αναχαιτιστική δυνατότητα της τουρκικής Ακτοφυλακής, κυρίως αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό επιτήρησης, αυξάνοντας τις περιπολίες και τη δυνατότητα έρευνας και διάσωσης και ενισχύοντας τη συνεργασία με την ελληνική Ακτοφυλακή».

-----------

«Τσουνάμι» ρατσιστικών εγκλημάτων πλήττει την Βρετανία

Καταγράφηκαν 52.528 εγκλήματα μίσους από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015.



Ραγδαία αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων μίσους που καταγράφει η αστυνομία σημειώθηκε στην Βρετανία από τον Μάρτιο του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015, με την συντριπτική πλειονότητα των επιθέσεων να έχει ρατσιστικά κίνητρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Καταγράφηκαν 52.528 εγκλήματα μίσους από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, αριθμός αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε πως η αύξηση οφείλεται στο ότι περισσότερα θύματα καταγγέλλουν επιθέσεις που υφίστανται στην αστυνομία, καθώς και στις καλύτερες μεθόδους εξιχνίασης τέτοιων επιθέσεων από την αστυνομία.

Τα εγκλήματα μίσους προσδιορίζονται ως ποινικό αδίκημα όταν το θύμα πιστεύει πως το κίνητρο της επίθεσης σχετίζεται με προσωπικά χαρακτηριστικά του όπως η φυλή, η θρησκεία, ή η αναπηρία του.

Άλλα κυβερνητικά στοιχεία, που βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα των τελευταίων τριών ετών, και στοιχεία από συνεντεύξεις με πολίτες, υποδεικνύει ότι 222.000 εγκλήματα μίσους διαπράττονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε απαράδεκτη την αύξηση αυτή, ενώ η Κάρεν Μπράντλεϊ, υφυπουργός της κυβέρνησης αρμόδια για την αποτροπή της κακοποίησης και εκμετάλλευσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο δράσης για να καμφθεί η αύξηση των εγκλημάτων μίσους.

«Τα εγκλήματα που έχουν κίνητρο το μίσος ή την εχθρότητα ενάντια σε κάποιον εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, των σεξουαλικών του προτιμήσεων, της έμφυλης ταυτότητας, ή εξαιτίας της αναπηρίας του, προκαλούν απόλυτο αποτροπιασμό και αυτή η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξάλειψη τους», δήλωσε η Μπράντλεϊ.

Όλες οι επιμέρους κατηγορίες εγκλημάτων μίσους παρουσίασαν αξιοσημείωτη αύξηση, αλλά η μεγαλύτερη καταγράφηκε στον αριθμό των επιθέσεων με θρησκευτικά κίνητρα: 43%.

Ο Κάμερον, ο οποίος αναμένεται να εγκαινιάσει ένα νέο Φόρουμ για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, δήλωσε πως θα δώσει εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις στην Βρετανία και την Ουαλία να καταγράφουν τα εγκλήματα μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων ξεχωριστά.

Αυτή η ταξινόμηση θα σημάνει πως τα εγκλήματα μίσους θα αποκτήσουν παρόμοια αντιμετώπιση με τις αντισημιτικές επιθέσεις.

«Θέλω οι Βρετανοί Μουσουλμάνοι να γνωρίζουν ότι θα τους υποστηρίξουμε στην προσπάθειά τους να αντισταθούν σε όσους υποκινούν το μίσος και θα καταπολεμήσουμε την αφήγηση που διατείνεται ότι οι Μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται Βρετανοί», υπογράμμισε σε ανακοίνωση του ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Ζητάω από την αστυνομία να αναλάβει περισσότερη δράση ενάντια σε όσους επιδίδονται σε διωγμούς ανθρώπους απλώς και μόνο λόγω της θρησκείας τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα μια στρατηγική για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού με λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση ριζοσπαστικών ιδεολογιών, που το Λονδίνο λέει ότι οδηγούν ανθρώπους στο δρόμο της βίας, ενώ κάποιοι άλλοι σημειώνουν τον κίνδυνο περιορισμού της ελευθερίας του λόγου.

-----------

Προειδοποίηση Τουσκ σε Τουρκία για το μεταναστευτικό

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία».



Ευκολότερη διαδικασία ταξιδιωτικών θεωρήσεων και άλλες παραχωρήσεις πρόκειται να κερδίσει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που καταφέρει να μειώσει τη ροή των προσφύγων για την Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,

Σε επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ που κοινοποιούσε το πρόγραμμα ενός συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο (Πέμπτη), ο κ. Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ, την παραμονή της επίσκεψης στην Άγκυρα από ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, γεγονός το οποίο αντιτίθεται στις εκκλήσεις της Τουρκίας για υποστήριξη από την ΕΕ ώστε να καθορίσει "ασφαλείς ζώνες" στο βορρά.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων [μεταναστών] προς την Ευρώπη», είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

«Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξετάσουν αλλαγές στο σύστημα του Δουβλίνου - το οποίο καθιστά χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ υπεύθυνες για την απόφαση έκδοσης ή μη ασύλου - και να ενδυναμώσουν τα σύνορα της ΕΕ, πιθανώς με τη δημιουργία μιας συνοριακής αστυνομίας της ΕΕ.

Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

Η σύνοδος ξεκινά στις 17:00 ώρα Ελλάδας, και σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ δεν θα έχει δεύτερη συνεδρία την Παρασκευή.

-----------

Καμμένος: Το προσφυγικό κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις

Ο υπουργός Άμυνας παρουσίασε στοιχεία στον Αλέξη Τσίπρα.



Σαν... βόμβα έσκασε, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η είδηση ότι το Προσφυγικό κοστίζει 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο στις Ενοπλες Δυνάμεις. Τα σχετικά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, αποδεικνύουν ότι, πέρα από το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, η διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών βλάπτει σοβαρά τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το Έθνος, η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε κυρίως με το Προσφυγικό αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της γερμανικής πρότασης για ελληνοτουρκική συνεργασία στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αν. Αιγαίο. Ο Π. Καμμένος παρουσίασε στοιχεία για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, στην περισυλλογή προσφύγων αλλά και στη σίτιση και στέγασή τους στα νησιά και τα αστικά κέντρα της ενδοχώρας.

Τόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς εισηγήθηκαν την άμεση απόρριψη της γερμανικής πρότασης για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο - όπερ και εγένετο, αφού τυχόν αποδοχή της πρότασης θα ικανοποιούσε το πάγιο τουρκικό αίτημα για αλλαγή του υφιστάμενου επιχειρησιακού καθεστώτος στο αρχιπέλαγος.

Παράλληλα ενημερώθηκε και ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου αναλαμβάνει την αρχηγία του ευρωστρατού. Ο στρατηγός εξήγησε στους συνεργάτες του Γιούνκερ την ελληνική ευαισθησία στο θέμα και λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ουδέποτε υιοθετήθηκε η εν λόγω γερμανική πρόταση...

-----------

Ζάιμπερτ: Χρειαζόμαστε μια συντεταγμένη κατάσταση στο Αιγαίο

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος για την προσπάθεια εμποδισμού της δράσης των διακινητών.



«Χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», επανέλαβε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων.

«Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και επισήμανε: «Γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε: «Όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη».

Ερωτώμενος σχετικά με το εάν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Δεν μπορώ να σας πω ακόμη αν και ποιες συναντήσεις θα υπάρξουν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό συχνά προκύπτει από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα τίποτα».

-----------

Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο αριθμός των Σύρων που θα μετεγκατασταθούν.



Η πρώτη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο αριθμός των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα καταγράφονται περί τους 3.500 πρόσφυγες ημερησίως.

Εξάλλου, μετά από συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρχές του Πακιστάν, αλλά και με τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, δρομολογείται η επιστροφή Πακιστανών μεταναστών οι οποίοι εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα. Η επιστροφή αυτή θα γίνει αεροπορικώς.

-----------

«Μια τσάντα για το μέλλον» των μικρών μεταναστών

Το ευρωπαϊκό ταξίδι 14.000 προσφυγόπουλων με ένα σακίδιο γεμάτο παιχνίδια.

«Μια τσάντα για το μέλλον» είπαν να ζητήσουν και συγκέντρωσαν 14.000 τσάντες! Ο λόγος για τρεις Ολλανδές που έφτιαξαν μια ιστοσελίδα την www.bagtothefuture.eu και μέσω αυτής ζήτησαν από τα παιδιά της περιοχής του Άμστερνταμ να φτιάξουν μια τσάντα με παιχνίδια. Μια τσάντα που θα μπορεί κάθε προσφυγόπουλο να την πάρει σαν καλωσόρισμα στη Μυτιλήνη - σημείο εισόδου του στην Ευρώπη και να την έχει στην πλάτη του μέχρι τον τελικό του προορισμό.

Η ιδέα των Σούζαν, Λίζας, Τζόαν αγκαλιάστηκε από δεκάδες σχολεία και εκατοντάδες - χιλιάδες παιδιά, τα οποία αγόρασαν τσάντες και παιχνίδια και τα έστειλαν. Από χθες ένας μεγάλος αριθμός από αυτές τις τσάντες φτάνει στον προορισμό τους, στα παιδιά πρόσφυγες.

Επτά Ολλανδές, συμπεριλαμβανομένων και των τριών που είχαν την ιδέα στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ και της Μόριας στη Λέσβο, θυμίζουν σε 14.000 παιδιά πρόσφυγες την παιδικότητα τους με ισάριθμες τσάντες ώμου με παιχνίδια.

«Προηγήθηκε λέει η Μιράντα ο διαχωρισμός των τσαντών και των παιχνιδιών. Η κατανομή τους κατά ηλικία και η δημιουργία αυτού το ξεχωριστού για κάθε παιδί πακέτου. Και φυσικά η μεταφορά τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Λέσβο για να διανεμηθούν».

Πολύτιμοι βοηθοί των επτά γυναικών από την Ολλανδία, πρόσφυγες που μιλάνε Αγγλικά και έχουν αναλάβει τη συνεννόηση με τους αποδέκτες των πακέτων.

-----------

Ολοήμερη συναυλία για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη

Μουσικό ραντεβού στο λιμάνι την Κυριακή - Στόχος η συγκέντρωση βοήθειας.

Ολοήμερη συναυλία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας και η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης «Περνάμε τα Σύνορα», με σκοπό τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ειδομένη του Κιλκίς.

Η μουσική εκδήλωση αλλά και η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 21:00 το βράδυ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν βρεφικά και παιδικά είδη (πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες, πιπίλες, μπιμπερό, μάρσιπους, παιδικές κουβέρτες, έτοιμες φρουτόκρεμες, βρεφικό γάλα, κρέμες σε σκόνη, κουταλάκια μίας χρήσης κ.α.), είδη για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και παιχνίδια (μπογιές, χρώματα, μαρκαδόρους, μπλοκ, κ.α.), ξηρά τροφή (κρουασάν, σταφίδες, γάλα μακράς διάρκειας, ξηρούς καρπούς κ.α.), είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτσες, χαρτιά υγείας, σερβιέτες) και είδη ένδυσης (κυρίως αδιάβροχα, μπουφάν, παπούτσια, σακίδια πλάτης, υπνόσακους κ.α.).

Στο πλαίσιο της δράσης διοργανώνεται αύριο εκδήλωση γνωριμίας και ενημέρωσης στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» που θα διαρκέσει όλη τη μέρα. Σε αυτήν θα γίνονται προβολές από φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα από τη ζωή στο χώρο συγκέντρωσης των προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς και μουσική «επικοινωνία» με τους καλλιτέχνες.

Σημειώνεται ότι στη συναυλία της Κυριακής θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι μουσικοί: Γιώργος Αετόπουλος, Άρης Αλβανός, Μέλπω Αλεξανδροπούλου, Στέφανος Ανθόπουλος, Βάσω Βασιλειάδου, Σοφία Γεωργατζή, Ντίνα Γιακουμάκου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Φώτης Θεοδωρίδης, Γιάννης, Καμπανταΐδης, Δημήτρης Κεχαγιάς, Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα Κάτσε κάνε μια προσευχή, Γιάννης Κυρατσός - Ραχήλ, Γιάννης Λεκόπουλος, Σωτήρης Μαπαλάς, Βασίλης Πρατσινάκης, Νίκος Ρέγκος, Κώστας Τηλαβερίδης κ.α. Θα λάβουν επίσης μέρος τα συγκροτήματα: «Άιντε ψιλά ψιλά», «Αυτοσχέδιοι», «Λουδίας», «Μαύρη Μαγιονέζα», «Μπογιάτα», «Ούτε Σπόντα», «Πριγκηπέσα», «Μουσικό Πλήρωμα» (Γιάννης Κουλούσιας), «Ρεμπέτ των καημών», «Σπασμένα Τακούνια», «Τα πάντα Ρει», «Jane doe», «Talking Pigs».

-----------

Πάνω από 500 κιλά αρτοσκευασμάτων συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες

Κίνηση αλληλεγγύης από τους αρτοποιούς της Θεσσαλονίκης.

Κίνηση αλληλεγγύης πραγματοποίησαν οι αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας αρτοσκευάσματα για τους πρόσφυγες που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, περιμένοντας να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”, βρέθηκε για περισσότερες από δύο ώρες στο Λευκό Πύργο και στις 3 το μεσημέρι συνοδεύοντας τα δύο φορτηγά όπου φορτώθηκαν τα αρτοσκευάσματα, αναχώρησε προς την Ειδομένη.

Ο αρχικός στόχος των 500 κιλών αρτοσκευάσματα ξεπεράστηκε, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Έλσα Κουκουμέρια, υπενθυμίζοντας ότι τα προϊόντα θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, από όπου και θα διανεμηθούν.

-----------

Γεννητούρια στην προσφυγιά

Ήρθε στη ζωή δίπλα σε μια βάρκα μακριά από μια πατρίδα που μπορεί να μη γνωρίσει ποτέ.

Ο Σοφούν σήμερα είναι 25 χρονών. Κι η Χανάν μόλις 22. Γνωρίστηκαν μέσα στην τρέλα του πολέμου στην πατρίδα τους τη Συρία. Το σπίτι τους στη Λατάκια, στα βόρεια, στα σύνορα με την Τουρκία... Στην αρχαία Λαοδίκεια την εν Συρία που έχτισε ο Σέλευκος ο πρώτος βαφτίζοντας την με το όνομα της μάνας του και της κόρης του. Τόσο πολύ την αγάπησε την καινούργια πόλη του.

Κι ο Σοφούν με τη Χανάν την αγάπησαν την πόλη τους. Εκεί στην παραλία της που βλέπει τη Μεσόγειο γνωρίστηκαν. Εκεί θέλανε να ζήσουν τη ζωή τους. Μάταια… Άλλα ονειρευόταν κι άλλα συνέβησαν. Η Χανάν γέννησε αργά χθες το απόγευμα σε μια άλλη παραλία. Δεν είχε ποτέ της ακούσει για αυτήν. Στη παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς γέννησε, δίπλα στη βάρκα που μόλις τη μετέφερε από την Τουρκία. Το όμορφο μικροκαμωμένο αγοράκι της, ένα παιδάκι τόσο δα πρόσφυγας το μοίρανε η ίδια η Παναγιά η Γοργόνα. Δεν ήταν δα και η πρώτη της φορά. Τόσα και τόσα προσφυγόπουλα μοίρανε εκεί στην ίδια ακτή πριν 92 χρόνια, με αυτόπτη μάρτυρα το Στρατή Μυριβήλη.

«Η γυναίκα μου σε προχωρημένη εγκυμοσύνη περπάτησε πολύ από τη Λατάκια μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία. Κι ύστερα στην Τουρκία. Λέγαμε πως θα γεννήσει στην Ευρώπη. Στην ακτή απέναντι από το νησί άρχισε η διαδικασία της γέννας. Ο Τούρκος με το όπλο μας έσπρωχνε μέσα στη βάρκα. Του δείξαμε πως η γυναίκα μου γεννά. Μας έδειξε το όπλο του. Μας έσπρωξε μέσα στη βάρκα. Τι να κάναμε. Στριμωχτήκαμε. Έκλεισε τα πόδια της για να χωρέσει. Σε όλη τη διαδρομή βογκούσε και είχε τα πόδια κλειστά… Μόλις φτάσαμε τη σήκωσα και την άφησα στην ακτή. Δευτερόλεπτα μετά γέννησε. Έτσι απλά. Άνοιξε τα πόδια της και γέννησε...». Η μαρτυρία του Σοφούν συγκλονιστική.

Η Χανάν γέννησε με τη βοήθεια εθελοντών γιατρών που βρέθηκαν εκεί, στο σημείο της αποβίβασης... Αυτόπτης μάρτυρας ο άντρας της, ο τρίχρονος γιός της ο Μουσταφά, οι σύντροφοι της στο ταξίδι της προσφυγιάς.

Χθες, στη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης, κρατά το γιό της στην αγκαλιά της η Χανάν, ο άλλος της γιός ο μεγαλύτερος τρίβεται πάνω της... Χαμογελάνε αμήχανα χαρούμενοι.

Τους ρωτάμε πού θέλουν να πάνε. Δεν ξέρουν. Να φύγουν από τον πόλεμο θέλανε. Να πάνε κάπου να ζήσουν χωρίς βομβαρδισμούς θέλουν. Ένα αεροπλάνο της γραμμής περνά πάνω από το Νοσοκομείο. Ο μικρός Μουσταφά σφίγγεται, η μάνα κοιτά ανήσυχα το ταβάνι, ο πατέρας εμάς, ανήσυχος κι αυτός... Μόνο ο μικρούλης που θα συζητήσουν οι γονείς του πώς θα τον βαφτίσουν δεν ανησυχεί.

Αυτός γεννήθηκε πρόσφυγας. Και θα μεγαλώσει με τις ιστορίες για μια πατρίδα που δε γνώρισε ποτέ του. Και κάπου βαθειά στο κεφάλι του θα φωλιάζει η μυρωδιά της θάλασσας και από τα φύκια πάνω στα οποία σαν σε στρώμα τον ακούμπησαν. Κι η εικόνα μιας Παναγιάς Γοργόνας θα γυροφέρνει μέσα στο μυαλό του. Που τη συνάντησε μαζί με την πρώτη του ανάσα εκεί στη Σκάλα Συκαμνιάς όπου γεννήθηκε…




Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.enikos.grhttp://www.enikos.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.