Καταφύγιο για τους πρόσφυγες τα Ολυμπιακά Ακίνητα
Ικανό για την προσωρινή στέγαση περίπου 1.100 προσφύγων, εντός μόλις 48 ωρών κατάφερε να καταστήσει το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
«Μία Ολυμπιακή Εγκατάσταση που παρέμενε εκτός χρήσης επί 11 χρόνια, είναι πλέον ικανή να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες στέγασης στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, σε δύο αίθουσες συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΔ .
Η Διοίκηση της Εταιρείας έχει ήδη δρομολογήσει, κατά προτεραιότητα, τις απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων και των λοιπών Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται, προκειμένου επιτέλους να καταστεί δυνατή η βέλτιστη διαχείριση και αξιοποίησή τους σε όφελος της Δημόσιας Περιουσίας.
-------------------------
Αλλάζουν στάση οι Γερμανοί απέναντι στους πρόσφυγες
Άγχος προκαλούν τα αυξημένα κύματα που αναζητούν καταφύγιο.
Μια αλλαγή παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη στάση των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt: Πλέον το μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα προκαλεί άγχος στην πλειονότητα των Γερμανών, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ βλέπει τη δημοτικότητά της να μειώνεται και τις επικρίσεις ακόμη και από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού να αυξάνονται, ενώ ο επικριτής της και πρόεδρος του CSU Χορστ Ζέεχοφερ κερδίζει σε δημοφιλία.
Φαίνεται ότι η στάση των Γερμανών άλλαξε μετά την άφιξη τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία περισσότερων από 200.000 προσφύγων και μεταναστών, περισσότερων από ποτέ σε διάστημα ενός μήνα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Deutschalndtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αυξήθηκε η ανασφάλεια των Γερμανών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το 38% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που φτάνει στη χώρα του προκαλεί φόβο, και τέσσερις εβδομάδες αργότερα το ποσοστό αυξήθηκε στο 51%.
Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στάσης των Γερμανών μόνο την προηγούμενη εβδομάδα: το ποσοστό όσων συμφώνησαν με τη φράση «μου προκαλεί φόβο το γεγονός ότι έρχονται στη χώρα τόσοι πρόσφυγες» αυξήθηκε κατά 6 μονάδες σε διάστημα μόλις επτά ημερών.
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στους πρόσφυγες αποτυπώνεται και στη μείωση της δημοτικότητας της Γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και της ικανοποίησης από το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Τον Σεπτέμβριο το 53% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, ενώ τώρα το ποσοστό έπεσε στο 48%.
Παράλληλα η δημοτικότητα της Μέρκελ μειώθηκε κατά εννέα μονάδες στο 54%, κάτι που συνέβη και σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (μείωση επτά μονάδων) και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (μείωση πέντε μονάδων).
Αντίθετα σημαντική είναι η δημοσκοπική άνοδος του προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ κατά 11 μονάδες.
Από τον φόβο των Γερμανών απέναντι στους πρόσφυγες επωφελήθηκε κυρίως το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Μπερντ Λίκε έχει σημειώσει σαφή στροφή προς τα δεξιά.
Αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή το AfD θα έμπαινε στην ομοσπονδιακή βουλή με ποσοστό 6%, αύξηση κατά δύο μονάδες.
Στο μεταξύ αυξάνονται οι επικρίσεις απέναντι στην πολιτική που ασκεί η καγκελάριος Μέρκελ, ακόμη και από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Έχουμε φτάσει στα όριά μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άξελ Σέφερ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
«Τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ασφαλιστούν και να ελεγχθούν», τόνισε.
Γι’ αυτό τον σκοπό θα πρέπει να συνεργαστούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από τους πρόσφυγες, τις αρχές και τον πληθυσμό», εξήγησε.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να στέλνονται πίσω στα σύνορα οι μετανάστες που δεν έχουν καμία πιθανότητα να λάβουν άσυλο στη χώρα. Μιλώντας μάλιστα στην Passauer Neue Presse ο ντε Μεζιέρ επεσήμανε ότι οι πρόσφυγες μπορούν να κρατούνται στα σύνορα προκειμένου να ελέγχεται αν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.
Πάντως η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων Pro Asyl προειδοποίησε κατά της δημιουργίας ζωνών τράνζιτ στα γερμανικά σύνορα. «Αν κρατάμε τους ανθρώπους στα σύνορα και με γρήγορες διαδικασίες αποφασίζουμε αν δικαιούνται άσυλο, τότε θα επρόκειτο για ζώνες όπου δεν θα ισχύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γκίντερ Μπούρκχαρτ.
-------------------------
Φόβοι για έκτροπα εκτός ελέγχου στα κέντρα υποδοχής προσφύγων
Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες έφτασαν στη Γερμανία μόνο τον Σεπτέμβριο.
Υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουν από τον έλεγχο τα βίαια επεισόδια μεταξύ των αιτούντων άσυλο σε κέντρα υποδοχής της Γερμανίας, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου της ομοσπονδιακής αστυνομίας.
Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι έφτασαν στη Γερμανία μόνο τον Σεπτέμβριο, δηλαδή όσοι έφτασαν στη χώρα στο σύνολο του 2014, ενώ οι γερμανικές αρχές αναμένουν ότι ως το τέλος του έτους συνολικά 800.000 με ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη χώρα.
«Υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων να ξεφύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε ο Ράινερ Βεντ μιλώντας στην εφημερίδα Bild.
«Η εμπειρία μας μας λέει ότι σε πολλά μέρη σημειώνονται δυστυχώς πολύ στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες βίαιες συγκρούσεις σχεδόν καθημερινά με εθνοτικά ή θρησκευτικά κίνητρα», πρόσθεσε.
Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε 15 αιτούντες άσυλο την Τρίτη με την υποψία ότι είχαν εμπλακεί σε έναν καυγά στο κέντρο υποδοχής του Σουλ στη Θουριγγία, στη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκαν 11 άνθρωποι, όπως μετέδωσε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός MDR.
Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ έχει επίσης προειδοποιήσει για τη βία στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF χθες Πέμπτη δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα οι πρόσφυγες ήταν ευγνώμονες που βρίσκονταν στη Γερμανία, όμως αυτό έχει αλλάξει για κάποιους.
«Απεργούν διότι δεν τους αρέσουν τα καταλύματα και προκαλούν προβλήματα διότι δεν τους αρέσει το φαγητό. Χτυπούν ο ένας τον άλλο στα κέντρα», είπε ο ντε Μεζιέρ.
«Πρόκειται ακόμη για μια μειοψηφία, αλλά πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι όποιος έρχεται στη Γερμανία (…) θα πρέπει να δεχθεί να πάει όπου τον στέλνουν, να συμμετέχει σε μια δίκαιη διαδικασία και να σέβεται το νομικό μας σύστημα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
-------------------------
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στον Κορυδαλλό
Πρωτοβουλία του δήμου και της εθελοντικής οργάνωσης «Ανάσα Ζωής».
Είδη πρώτης ανάγκης για τους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας προσφύγων συγκεντρώνουν ο δήμος Κορυδαλλού και η εθελοντική οργάνωση «Ανάσα Ζωής».
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Λαμπρινή Μάνου, αρχικά θα προσφερθούν απαραίτητα είδη από τα αποθέματα της τράπεζας «Στηρί-ΖΩ» του δήμου, αλλά οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς, λόγω της συνεχούς ροής προσφύγων.
Τα είδη για τα οποία υπάρχει άμεση ανάγκη και συγκεντρώνονται είναι αδιάβροχα και μπουφάν, παπούτσια (αθλητικά, καθημερινά, κλειστά, χωρίς τακούνι), τρόφιμα που αντέχουν στη μεταφορά (φρυγανιές, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κονσέρβες), παιδικό και βρεφικό γάλα, είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες, ταλκ, σαπούνια για παιδιά, μωρομάντηλα, λευκό οινόπνευμα), πάνες για βρέφη και μωρά 0-3 ετών καθώς και μικρά και ελαφριά παιχνίδια.
Τα είδη συγκεντρώνονται στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών (3ος όροφος), καθημερινά από τις 9:00 έως τις 17:00. Πληροφορίες: 210 4958947.
-------------------------
Μειώθηκε λόγω καιρού ο ρυθμός αφίξεων των προσφύγων
UNHCR: Η εισροή θα αυξηθεί εκ νέου αν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.
Μείωση κατέγραψε αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στις ελληνικές ακτές, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά η εισροή θα αυξηθεί εκ νέου αν ο καιρός βελτιωθεί, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Από την αρχή της χρονιάς, περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει με βάρκες το επικίνδυνο ταξίδι για τις ελληνικές ακτές--η πλειονότητα από τους 520.000 που έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο--και 6.600 έφθασαν μόνο την 25η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, μία μέρα αργότερα σημειώθηκαν μόνο 2.200 αφίξεις και την Πέμπτη μόλις 1.500, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία.
«Μολαυταύτα, η όποια βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέα αύξηση στις αφίξεις μέσω θαλάσσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR Έντριαν Έντουαρντς στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Οι παρούσες καιρικές συνθήκες -περισσότερο κρύο και αέρας- έχουν καταστήσει τη μετάβαση από την Τουρκία στην Ελλάδα ακόμη πιο επικίνδυνη. Την Τετάρτη διοργανώθηκαν τέσσερις ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Λέσβο κατά τις οποίες διασώθηκαν 283 άνθρωποι», αναφέρει η ανακοίνωση της UNHCR.
Η UNHCR αναμένει ότι 1,4 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες θα φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με ένα αναθεωρημένο έγγραφό της που δόθηκε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα.
«Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία συνεχιζόμενη και επείγουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επισήμανε ο Έντουαρντς.
Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει αν η Ύπατη Αρμοστεία αναμένει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία θα επισπεύσουν ή θα εμποδίσουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, ο οποίος συνιστά τον μεγαλύτερο παράγοντα πρόκλησης της προσφυγικής κρίσης.
-------------------------
Μια 18χρονη παραπληγική πρόσφυγα διέσωσε το Λιμενικό
Ακόμη 42 άτομα επέβαιναν στην πλαστική βάρκα.
Άνδρες του Λιμενικού Σώματος κατάφερνα σήμερα να βγάλουν από τη θάλασσα μια 18χρονη παραπληγική μαζί με ακόμα 42 Σύρους, στην πλειονότητα πρόσφυγες, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά το αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Αγώνας δόθηκε να σωθεί και το βυθιζόμενο αναπηρικό καροτσάκι, απαραίτητο εργαλείο για να συνεχίσει η 18χρονη το ταξίδι της.
Το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε σήμερα το πρωί, από παραθαλάσσιο στρατιωτικό φυλάκιο στη νοτιοανατολική χερσόνησο της Λέσβου, ότι πλαστική βάρκα γεμάτη με μετανάστες και πρόσφυγες έπλεε ακυβέρνητη στην εκεί θαλάσσια περιοχή. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού έσπευσε αμέσως και διαπίστωσε ότι η βάρκα, με 42 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και τρία μικρά παιδιά, είχε αρχίσει να βάζει νερά.
Αμέσως άρχισε η περισυλλογή των ανθρώπων αυτών, κάποιοι είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ από τη βυθιζόμενη βάρκα την τελευταία στιγμή κάποιοι από τους άνδρες του Λιμενικού άρπαξαν τη ανάπηρη και αδύνατο να κινηθεί γυναίκα, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Διαπιστώσαμε την αγωνία της..., με το βλέμμα της μας έδειχνε προς τη άκρη της βάρκας όπου διακρίναμε πως υπήρχε ένα αναπηρικό καροτσάκι έτοιμο να βυθισθεί. Το αρπάξαμε και το φέραμε πάνω στο σκάφος» λέει στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχε στην επιχείρηση.
Η 18χρονη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας συνοδευόταν από τη μητέρα και την αδελφή της.
-------------------------
Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για το προσφυγικό
Τι συζήτησαν Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ και η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομολογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων, συζήτησαν τρόπους βελτίωσής τους, και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας γα την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Περαιτέρω, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός, σε πρώτη φάση, ανταλλαγών επισκέψεων στο επίπεδο των γενικών γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για εκατέρωθεν επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και για την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας.
-------------------------
Βοήθεια στους πρόσφυγες από το δήμο Σιθωνίας
Πότε και πού θα γίνει η συγκέντρωση των προϊόντων.
Τρόφιμα και ρούχα συγκεντρώνονται από το δήμο Σιθωνίας μετά το κάλεσμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Η Αλληλεγγύη» και του δήμου.
Ήδη συγκεντρώθηκαν αρκετά ρούχα και τρόφιμα μακράς διάρκειας από την τοπική Κοινότητα Μεταγγιτσίου, όπου υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ τις επόμενες μέρες θα συγκεντρωθούν και τα προσφερόμενα είδη από το Ν.Μαρμαρά, σύμφωνα με το seleo.gr.
Πού και πότε θα γίνει η συγκέντρωση:
- Ν.Μαρμαράς 2&5/10/2015
- Συκιά 7&8/10/2015
- Άγιος Νικόλαος 12&13/10/2015
- Σάρτη 22&23/10/2015
-Νικήτη 26&27/10/2015 (Στα Γραφεία της Αλληλεγγύης)
Η συγκέντρωση θα γίνεται από τις 10:30 έως τις 13:30.
-------------------------
Γκάμπριελ: Η Γερμανία πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της...
Η χώρα «πλησιάζει στα όρια των δυνατοτήτων της» σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων, προειδοποίησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο Γκάμπριελ εξήγησε ότι είναι σημαντική μια συζήτηση με τους Γερμανούς για τα προβλήματα και τους φόβους τους σχετικά με τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ ζήτησε από όσους έρχονται στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν εκεί. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη είναι να καταπολεμηθούν οι αιτίες του και κυρίως η κρίση στη Συρία.
«Οι άνθρωποι έρχονται διότι έπειτα από χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και επειδή η διεθνής κοινότητα δεν τους προσφέρει αρκετά χρήματα για τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς», τόνισε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
«Βρέθηκα πρόσφατα στην Ιορδανία στον μεγαλύτερο καταυλισμό της περιοχής: Επειδή η κατάσταση εκεί έχει επιδεινωθεί δραματικά οι πρόσφυγες κυριολεκτικά ξεριζώνουν τις σκηνές τους και κατευθύνονται προς την Ευρώπη και τη Γερμανία», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ανησυχεί καθώς «στη Γερμανία πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα στα όρια των δυνατοτήτων μας (…) Φέτος θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων με μεγάλη δυσκολία. Πολλές περιοχές στη Γερμανία είναι ήδη υπερπλήρεις (…) Φυσικά το δικαίωμα στην παροχή ασύλου δεν γνωρίζει ανώτατα όρια, όμως υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί στο βάρος που μπορούν να σηκώσουν οι κοινότητες και τα κρατίδια».
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, διότι «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία γέφυρα την οποία μπορούμε να υψώσουμε ούτε μπροστά από την Ευρώπη ούτε μπροστά από τη Γερμανία. Κανένας φράχτης και κανένας τοίχος στον κόσμο δεν θα είναι αρκετά ψηλός ώστε να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντ’ αυτού θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν οι γειτονικές χώρες, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία».
Απευθυνόμενος στους ίδιους τους πρόσφυγες ο Γκάμπριελ είπε ότι θα πρέπει να σεβαστούν κάποιες βασικές αρχές της Γερμανίας, όπως το Σύνταγμα της χώρας, η ελευθερία του λόγου και της θρησκείας, αλλά και η ισότητα των δύο φύλων.
«Δεν χρειαζόμαστε μόνο μεταφραστές για τη γλώσσα, αλλά και για τον πολιτισμό», τόνισε. «Σε αυτό ελπίζω και στους μετανάστες που ζουν ήδη καιρό εδώ: Μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποια λάθη κάναμε στην ενσωμάτωσή τους και να εξηγήσουν στους πρόσφυγες ποια είναι η χώρα».
Παράλληλα ο Γερμανός αντικαγκελάριος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία δεν θα πρέπει να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας τους για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι «ο Άσαντ δεν έχει μέλλον. Πρέπει να προσπαθήσουμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Αυτές χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν πολιτικά τις διάφορες πλευρές του εμφυλίου με στόχο να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς στη Συρία. Μόλις αυτό σταματήσει, θα τερματιστούν και οι μάχες».
-------------------------
Ακόμα 2.651 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στον Πειραιά
Το Λιμενικό στο τελευταίο 24ωρο έχει προχωρήσει σε 10 ακόμα επιχειρήσεις διάσωσης.
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά πλοία από τη Μυτιλήνη, μεταφέροντας 2.651 μετανάστες. Συγκεκριμένα, το καταμαράν «tera jet» αποβίβασε 1.701 άτομα ενώ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» 950.
Όπως έγινε γνωστό από το Λιμενικό Σώμα, τουλάχιστον 259 παράτυποι μετανάστες διασώθησαν το τελευταίο 24ωρο σε 10 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Σάμου και της Κω.
-------------------------
Το νεκροταφείο προσφύγων στην Μυτιλήνη
Ένας ειδικός χώρος έχει διαμορφωθεί στην πίσω μεριά του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη. Είναι ο χώρος όπου θάβουν τα πτώματα των προσφύγων και των μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους, στα ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.
Οι τάφοι είναι χαμηλά λοφάκια από χώμα. Σε κάποια υπάρχει ένα σπασμένο κομμάτι μάρμαρο, που πάνω αναγράφεται ένας αριθμός, η ημερομηνία ταφής και στην καλύτερη περίπτωση το όνομα του νεκρού στα αραβικά ή στα ελληνικά.
-------------------------
Δέματα με είδη πρώτης ανάγκης πρόσφερε στους πρόσφυγες ο Ερυθρός Σταυρός
Δέκα χιλιάδες δέματα με ξηρά τροφή και άλλα είδη πρώτης ανάγκης έχει προσφέρει μέχρι στιγμής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας.
Όπως επισήμανε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του φορέα, Αντώνης Αυγερινός, τα χρήματα για τα δέματα αυτά προήλθαν από τα 315.000 ελβετικά φράγκα που έδωσε η Διεθνής Ομοσπονδία στο Ελληνικό Τμήμα.
Επιπλέον, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει σύμβαση για την εκταμίευση 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα προμηθευτεί άλλα 50 με 60 χιλιάδες δέματα για τους πρόσφυγες. Ο κ. Αυγερινός εξήρε το έργο των 2.000 εθελοντών που παρέχουν συσσίτια και νοσοκομειακή περίθαλψη στους πρόσφυγες στην Κω, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και την Ειδομένη.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού διαβεβαίωσε ότι έχει λυθεί το πρόβλημα με τη μισθοδοσία των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Αύγουστο. «Αν δεν μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι δεν έχω θέση στον Ερυθρό Σταυρό και στο διοικητικό συμβούλιο», ανέφερε καταλήγοντας.
-------------------------
Σόιμπλε: Η Ευρώπη χρειάζεται έναν κοινό προσφυγικό νόμο
«Δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες».
Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να θεσπίσουν έναν κοινό ευρωπαϊκό νόμο για τους πρόσφυγες, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη σήμερα, μιλώντας για τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί η χειρότερη προσφυγική κρίση στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.
«Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα!,» είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.
Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι «θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή.» Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.
Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.
Ο Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας: «Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν.»
Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση «αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες» και ως ευημερούσα περιοχή η ήπειρος είχε την υποχρέωση να βοηθήσει τους κυνηγημένους και τους φτωχούς του κόσμου.
-------------------------
Κουίκ: Δεν θα φτιάξουμε κέντρο καταγραφής – υποδοχής προσφύγων στον Έβρο
«Επιτέλους η Ευρώπη κατάλαβε πως τα σύνορα μας είναι και δικά της».
Σειρά επαφών με εκπροσώπους φορέων είχε σήμερα στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ο οποίος επισκέφθηκε το παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. καθώς και το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κουίκ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημιουργήσει κέντρο καταγραφής – υποδοχής προσφύγων στον Έβρο, γιατί όπως υποστήριξε, «άλλο τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας και άλλο τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο, που ονομάζονται και τριεθνικά, ζητώντας ταυτόχρονα να κατεβούν οι τόνοι από όλους, «για το ειδικό-τεχνικό αυτό θέμα», όπως το χαρακτήρισε, «για το οποίο η Ευρώπη κατάλαβε επιτέλους ότι είμαστε και σύνορα δικά της και όχι μόνο της Ελλάδας».
Ο κ. Κουίκ απαντώντας σε επισημάνσεις του προέδρου του παρατήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη δεν έχει μεταβληθεί και παραμένει σταθερά αρνητική εξαιτίας των επιπτώσεων που προκύπτουν στην περιοχή για το περιβάλλον.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Επικρατείας με αφορμή την περίπτωση επίορκου υπαλλήλου του νοσοκομείου Κομοτηνής και την πιθανότητα επιστροφής στην θέση του, δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι «δεν θα μπορούσε ως πολίτης και ως πρώην δημοσιογράφος αλλά και ως στέλεχος των ΑΝΕΛ να δεχθεί επίορκους πίσω στην κρατική μηχανή».
-------------------------
«Προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη»
Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για 128 εκατομμύρια δολάρια.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη, εφέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανέπτυξε την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (Special Mediterranean Initiative/SMI) και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επηρεάζονται άμεσα από τις συνεχιζόμενες συρράξεις και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των πληθυσμών.
Η Υ.Α. αναθεώρησε σήμερα την έκκλησή της για χρηματοδότηση για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο για το 2015 και το 2016. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016 ανέρχονται πλέον στα 128 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η Συμπληρωματική Έκκληση περιλαμβάνει δράσεις στην Ευρώπη αλλά και προγράμματα σε χώρες ασύλου ή διέλευσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Υ.Α. βασίζει τον σχεδιασμό της στο ότι έως και 700.000 άνθρωποι θα αναζητήσουν ασφάλεια και διεθνή προστασία στην Ευρώπη μέσα στο 2015. Αν και είναι δύσκολο να προβούμε σε εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, είναι πιθανόν να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αφίξεις μέσα στο 2016. Ο σχεδιασμός βασίζεται προς το παρόν στα αντίστοιχα στοιχεία του 2015.
Εν όψει της ταχύτατα εκτυλισσόμενης κατάστασης στην Ευρώπη, και της ανάγκης μετακίνησης των πόρων από τη μία τοποθεσία στην άλλη προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ροή των ανθρώπων που αναζητούν σήμερα διεθνή προστασία στην περιοχή, η Υ.Α. κάνει έκκληση στους δωρητές να προσφέρουν τις δωρεές τους κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούν να διατεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερη ευελιξία.
-------------------------
Τον Σεπτέμβριο 168.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο
Συνέντευξη Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Περίπου 168.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας μηνιαίο ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
«Τον Σεπτέμβριο, περίπου 168.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο», εξήγησε εκπρόσωπος της UNCHR, ο Άντριαν Έντουαρντς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Πρόκειται για πενταπλάσιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από αυτόν που είχε καταγραφεί πέρυσι την ίδια περίοδο και αποτελεί μηνιαίο ρεκόρ, επισήμανε.
Για την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το γεγονός ότι οι νέες αφίξεις παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να τεθεί το ταχύτερο σε εφαρμογή το πρόγραμμα κατανομής 120.000 προσφύγων στο οποίο συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η UNHCR δεν σταματά επίσης να προτρέπει την Ευρώπη να δημιουργήσει πραγματικά κέντρα υποδοχής, καταγραφής και διαλογής μεταναστών με σκοπό κυρίως να προσδιοριστεί πόσοι από αυτούς δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.
Η UNHCR προβλέπει πως 700.000 μετανάστες που έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο θα αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη φέτος και τουλάχιστον άλλοι 700.000 το 2016.
Από τις αρχές του χρόνου περισσότεροι από 520.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, έχουν κάνει ήδη τον περίπλου, σύμφωνα με τη UNHCR. Περίπου 3.000 έχουν πεθάνει ή φέρονται ως αγνοούμενοι.
-------------------------
Φόβοι για έως και 100.000 πρόσφυγες στη Βοσνία
Ανησυχία για το ενδεχόμενο οι χώρες της Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορά τους.
Έως 100.000 πρόσφυγες μπορεί να κατευθυνθούν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα για τη διέλευσή τους, εκτιμούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της χώρας.
Η Βοσνία θα έχει μεγάλη δυσκολία να αντιμετωπίσει τέτοια πρόκληση προειδοποίησαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της χώρας και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών του υπουργείου Ασφάλειας.
Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο έγινε ανάλυση της πορείας των προετοιμασιών για την υποδοχή ενδεχόμενου κύματος προσφύγων και διαπιστώθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, αλλά και ότι εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία οι απρόβλεπτες διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης και το ενδεχόμενο κλείσιμο του χώρου της ΕΕ για την άφιξή τους.
«Αν οι χώρες της ΕΕ κλείσουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη μπορεί να κατευθυνθούν 100.000 άνθρωποι», δήλωσε ο προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας, Σιφέτ Πόντζιτς.
Ανέφερε ακόμη ότι στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη γίνονται προετοιμασίες με βάση τις εμπειρίες της Σερβίας και της Κροατίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Είμαστε έτοιμοι. Το μόνο που με ανησυχεί είναι που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες, αλλά εργαζόμαστε και γι’ αυτό», ανέφερε ο κ. Πόντζιτς.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή και κυρίως στα σύνορα παρακολουθείται συνεχώς με στόχο την έγκαιρη αντίδραση.
Επιβεβαίωσε ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την τήρηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, κυρίως μετά τη διαπίστωση ότι ομάδα υπηκόων Συρίας νωρίτερα αυτήν εβδομάδα έφθασε στη Βοσνία με τουριστική βίζα και στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι προς τη Σερβία όπου ζήτησε άσυλο.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.