Στα σύνορα θα εξετάζεται το δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία
Στα αεροδρόμια θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος σύμφωνα με τον υπουργό Τόμας Ντε Μεζιέρ.
Στα σύνορα, όπως στα αεροδρόμια, θέλει μελλοντικά να γίνεται η εξέταση του δικαιώματος χορήγησης πολιτικού ασύλου ο Γερμανός υπουργός Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος ανέφερε ότι το υπουργείο του ετοιμάζει ήδη την σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό rbb, ο κ. Ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε ότι το μέτρο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η πρώτη αντίδραση ωστόσο ήλθε ήδη από την Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Pro Asyl», η οποία υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία θα συντομευθεί, με τον κίνδυνο να ολοκληρωθεί πλημμελώς, ενώ οι αιτούμενοι άσυλο δεν θα έχουν, όπως συμβαίνει στο αεροδρόμιο, την ευκαιρία να απευθυνθούν σε δικηγόρο.
------------------
Πρόσφυγες από τη Συρία έφθασαν στο Σαράγεβο αεροπορικώς
Έφθασαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τουριστική βίζα.
Σύριοι που φεύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές της χώρας τους άρχισαν να φθάνουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά σε αντίθεση με την πλειοψηφία των προσφύγων που ταξιδεύουν με προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης οδικώς, εισήλθαν στο ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικώς, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών του υπουργείου ασφάλειας της χώρας, Ιζέτ Νιζάμ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ντνέβνι Άβαζ του Σαράγεβο, ο κ. Νιζάμ τόνισε ότι χθες, Τρίτη, έφθασε στο Σαράγεβο με τακτική αεροπορική γραμμή από την Κωνσταντινούπολη ομάδα δέκα υπηκόων Συρίας και αμέσως με ταξί κατευθύνθηκαν στη Σερβία για να συνεχίσουν το ταξίδι με το κύμα προσφύγων που προσπαθεί να φθάσει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
«Στη Σερβία εξέφρασαν την επιθυμία για χορήγηση ασύλου. Μας ενημέρωσε γι αυτό το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας» ανέφερε ο κ. Νιζάμ.
Είναι ασυνήθιστο το γεγονός ότι όλοι οι υπήκοοι Συρίας έφθασαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τουριστική βίζα. Όπως διαπιστώθηκε, οι θεωρήσεις εισόδου είχαν εκδοθεί στην πρεσβεία της Βοσνίας στο Άμπου Ντάμπι, με βάση τουριστικό voucher, το οποίο τους δόθηκε από ξενοδοχείο του Σαράγεβο.
Στην Υπηρεσία Διαχείρισης Υποθέσεων Αλλοδαπών τώρα προσπαθούν να εξακριβώσουν, αν με τον ίδιο τρόπο στη Βοσνία εισήλθαν και άλλοι υπήκοοι Συρίας. Αποφάσισαν, επίσης, να σταματήσουν την πρακτική επικύρωσης επιστολών πρόσκλησης για υπηκόους μη ασφαλών χωρών, καθώς μέχρι τώρα αυτός ήταν ένας τρόπος για να εξασφαλίσουν βίζα για να εισέλθουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Ο κ. Νιζάμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος παραχάραξης τέτοιων εγγράφων, κάτι που, όπως είπε, ερευνάται εξονυχιστικά.
Οι υπηρεσίες ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προετοιμάζονται για την υποδοχή πιθανού μεγάλου αριθμού προσφύγων, καθώς εκτιμάται ότι οι πρόσφυγες μπορεί να αρχίσουν να κατευθύνονται στη χώρα, μόλις η Ουγγαρία κλείσει εντελώς τα σύνορά της για τη διέλευσή τους.
------------------
Μεταφράζουν το Σύνταγμα στη Γερμανία για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων
Το είχε προαναγγείλλει ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η Γερμανία μετέφρασε τα 20 πρώτα άρθρα του συντάγματός της, τα οποία αναφέρονται στα βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία του λόγου, στα αραβικά για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.
Το Βερολίνο αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέραν του κόστους και των προκλήσεων που τίθενται για την υποδοχή και την περίθαλψη τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% του πληθυσμού της Γερμανία, πολλοί ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι εφόσον προσπαθήσουν να ενσωματωθούν.
«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ πρέπει όχι μόνο να μάθουν γερμανικά, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού της ζωής εδώ», τόνισε στη συνέντευξή του.
«Είμαι πεπεισμένος ότι τα 20 πρώτα άρθρα του συντάγματός μας είναι αυτά που διαμορφώνουν την κουλτούρα μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι έχουν τυπωθεί 10.000 αντίτυπα τα οποία θα διανεμηθούν στα κέντρα καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.
«Κανείς δεν αναγκάζεται όταν έρχεται στη Γερμανία να αλλάξει τη θρησκεία του, να αλλάξει την προσωπική του ζωή. Όμως αυτό που είναι σημαντικό για την κουλτούρα μας είναι ότι οι αρχές της δημοκρατικής μας κοινωνίας ισχύουν για όλους», τόνισε ο Γκάμπριελ.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αποδεχθούν αρχές όπως ο διαχωρισμός της εκκλησίας και του κράτους, τα ίσα δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες, τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η ελευθερία της έκφρασης, εξήγησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Παράλληλα τόνισε ότι στη Γερμανία δεν είναι ανεκτός ο αντισημιτισμός.
------------------
Μοσκοβισί για το προσφυγικό: Η ευρωζώνη χρειάζεται να δείξει ευελιξία
Η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης, είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.
Σε σχόλια που δημοσιεύονται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Μοσκοβισί είπε ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης επιτρέπει ευελιξία υπό έκτακτες περιπτώσεις.
"Θα προσπαθήσουμε τώρα να αναλύσουμε το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση. Είναι η μεγαλύτερη μετανάστευση ανθρώπων εδώ από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου," είπε.
Κατά το Σύμφωνο, του οποίου στόχος είναι η υποστήριξη του κύρους του ευρωπαϊκού νομίσματος, τα μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίζουν το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στο 3% του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), παρότι πολλά κράτη έχουν ξεπεράσει το όριο στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Το κριτήριο δανεισμού είναι 60% του ΑΕΠ.
Η Γερμανία, όπου υπολογίζεται ότι έφτασαν 170.000 αιτούντες άσυλο μέσα στον Σεπτέμβριο, σκοπεύει να διαθέσει πέντε δισεκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό της για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους της βοήθειας στους μετανάστες το 2016. Παρόλο που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είπε χθες ότι δεν πιστεύει ότι η Γερμανία θα χρειαστεί δανειακή χρηματοδότηση του χρόνου, άλλες χώρες δυσκολεύονται να κρατήσουν τα επίπεδα των ελλειμμάτων τους χαμηλά.
"Αυτή η προσφυγική κρίση είναι βραχυπρόθεσμο βάρος για τις οικονομίες, αλλά στο μεσοπρόθεσμο χρόνο αυτό μπορεί να αλλάξει," είπε ο Μοσκοβισί. "Άρα θα πρέπει να βλέπουμε την προσφυγική κρίση και το κόστος της ως επένδυση. Είμαι σίγουρος ότι θα αφυπνίσει ένα καινούργιο εργατικό δυναμικό, καινούργια ενέργεια και καινούργια κατανάλωση, οπότε μακροχρόνια θα έχει θετική επίδραση στις οικονομίες μας."
------------------
Παρέμβαση Μπαν Γκι Μουν για την πρoσφυγική κρίση
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα εναντίον κάθε προσπάθειας να «ανεγερθούν τείχη και να υπάρξει εκμετάλλευση του φόβου» που έχει προκαλέσει η κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων στην Ευρώπη.
Κατά την έναρξη μιας συνόδου για το ζήτημα των προσφύγων στον ΟΗΕ, ο Μπαν κάλεσε τους αντιπροσώπους περίπου 70 χωρών που συμμετέχουν να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης με «δημιουργικότητα, συμπόνια και θάρρος».
------------------
Στο Γαλάτσι μεταφέρθηκαν πάνω από 1.300 πρόσφυγες
Χαιρετίζει ο Καμίνης την εξαγγελία για αξιοποίηση στρατοπέδων.
Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης η επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από την πλατεία Βικτωρίας στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου. Υπολογίζεται ότι μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι, με ειδικά δρομολόγια που πραγματοποίησαν πέντε διπλά λεωφορεία του ΟΑΣΑ.
Την ίδια ώρα συνεργεία του δήμου Αθηναίων καθάρισαν την πλατεία.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κυβερνητική εξαγγελία περί αξιοποίησης στρατοπέδων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων.
Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καμίνης, χαιρέτισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την παραχώρηση, από το υπουργείο Άμυνας, του στρατοπέδου Λιόση για τη φιλοξενία προσφύγων.
«Ικανοποίηση προκαλεί η δήλωση του κ. Μουζάλα ότι τελικά παραχωρείται στρατόπεδο στη Φυλή για τη φιλοξενία προσφύγων» σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, από τους προσωπικούς του λογαριασμούς στο twitter και το Facebook.
------------------
«Τρύπα» 45 εκατ. ευρώ από το κλείσιμο των συνόρων Σερβίας-Κροατίας
120 τόνοι τροφίμων αλλοιώθηκαν.
Ζημιά περίπου 45 εκ. ευρώ προκλήθηκε από το κλείσιμο των συνόρων Σερβίας – Κροατίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μεταφορέων Εμπορευμάτων Σερβίας, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Βοϊβοντίνας (RTV).
Περίπου 120 τόνοι τροφίμων αλλοιώθηκαν, επειδή τα φορτηγά που τα μετέφεραν παρέμεναν ακινητοποιημένα στα σύνορα και κατέληξαν σε κάδους απορριμάτων, αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Τελωνείων Σερβίας. «Είναι παράλογο, καθώς με αυτή την ποσότητα τροφίμων οι μετανάστες θα μπορούσαν να σιτιστούν για ένα μήνα» υπολόγισαν οι Σέρβοι εκτελωνιστές, σύμφωνα το RTV.
Περισσότερα από 8.000 φορτηγά παρέμειναν μέρες εγκλωβισμένα στα σύνορα και στη συνολική ζημία δεν συνυπολογίστηκαν τα έξοδα οδοιπορικών που έπρεπε να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για το διάστημα που ήταν ακινητοποιημένα.
Ο σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε χθες ότι η χώρα δεν μπορεί να προσφύγει σε κανένα δικαστήριο για τη ζημία που υπέστη από το κλείσιμο των συνόρων της Κροατίας, αλλά προσέθεσε ότι ενδεχομένως μπορούν να κινηθούν δικαστικά νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, όμιλοι επιχειρήσεων που κατέγραψαν ζημιές λόγω του αποκλεισμού των συνόρων και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
Η κυκλοφορία επιβατικών οχημάτων και φορτηγών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας διακόπηκε από τις 18 έως τις 25 Σεπτεμβρίου λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Αρχικά η Κροατία επικαλούμενη λόγους ασφάλειας εξαιτίας της εισροής μαζικού κύματος προσφύγων στα σύνορά της, όταν η Ουγγαρία επέβαλε αποκλεισμό, έκλεισε επτά συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία αφήνοντας ανοιχτή μόνο τη δίοδο Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών μεταφοράς εμπορευμάτων. Στη συνέχεια προχώρησε στο κλείσιμο και της συγκεκριμένης διάβασης ενώ η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε, όταν η Σερβία εφάρμοσε αντίμετρα.
Όταν το Ζάγκρεμπ προχώρησε σε άρση των περιορισμών στις διελεύσεις οχημάτων μέσω των σερβο-κροατικών συνοριακών διαβάσεων, η Σερβία απάντησε με αντίστοιχη κίνηση. Σέρβοι επιχειρηματίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Κροατίας για την οικονομική ζημία που προκάλεσε η απαγόρευση διέλευσης των κροατικών συνόρων.
------------------
Έφτασαν τους 92.472 οι πρόσφυγες στην Ουκρανία
Καθημερινά περνάνε από τη χώρα 5.000 άνθρωποι.
Συνεχίζεται η εισροή προσφύγων στην Κροατία, οι οποίοι λόγω του αποκλεισμού που επέβαλε η Ουγγαρία, διέρχονται κατά χιλιάδες από τη χώρα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών, από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησε η μαζική άφιξη προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική στην Κροατία έως τις 9:00 σήμερα το πρωί, τα σύνορα της χώρας είχαν περάσει 92.472 άνθρωποι.
Συνολικά 3.369 πρόσφυγες οι οποίοι χθες, Τετάρτη εισήλθαν στην Κροατία από τις συνοριακές διαβάσεις Τοβάρνικ και Μπάπσκα στα σύνορα με τη Σερβία μεταφέρθηκαν με τρένα και λεωφορεία προς τα ουγγρικά σύνορα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Κροατίας.
Από την Κροατία καθημερινά διέρχονται κατά μέσο όρο 5.000 πρόσφυγες, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ράνκο Όστογιτς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς, όπου είπε ότι «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κάποια μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα».
«Είναι φανερό ότι στην Ελλάδα σταμάτησε η απόβαση 9.000 ανθρώπων την ημέρα, κι αυτό έχει επιβραδύνει τη ροή των προσφύγων προς την Κροατία, όπως επίσης και το γεγονός ότι άρχισε καταγραφή των προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ-Σερβίας. Η Κροατία σε αυτή την εξέλιξη απάντησε ανοίγοντας τις συνοριακές διαβάσεις» ανέφερε ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών.
Ο Ράνκο Όστογιτς δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Κροατία και πρόσθεσε ότι αναμένεται η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί στις 5-6 Οκτωβρίου. «Είναι σίγουρα καλό, εκτός από την πληροφόρηση που λαμβάνει από μένα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, να δει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση εδώ» είπε ο κ. Όστογιτς.
------------------
Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τους πρόσφυγες
«Πρέπει να ξεπεράσουμε τη φάση εκτάκτου ανάγκης».
«Πρέπει να ξεπεράσουμε τη φάση εκτάκτου ανάγκης και να λάβουμε υπόψη μας τις αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, που αποτελούν, πλέον, μια δομική πραγματικότητα», τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες, η οποία έχει ορισθεί από την Καθολική Εκκλησία για τις 17 Ιανουαρίου του 2016.
Ο Πάπας υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «χρειάζονται προγράμματα τα οποία να λαμβάνουν υπόψη τις αιτίες των μεταναστεύσεων, των αλλαγών που παράγονται και των συνεπειών που προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στις κοινωνίες και στους λαούς».
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από την ιταλική πρωτεύουσα, ο αργεντινός ποντίφικας χαρακτηρίζει «συνεργούς» των τραγωδιών της μετανάστευσης, όσους «τις παρακολουθούν ως θεατές» και μένουν απαθείς μπροστά σε «βιαιότητες, στα ναυάγια και στους ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από ασφυξία». Καταδικάζει, παράλληλα, και τις «νέες μορφές σκλαβιάς» όσους «πωλούν και αγοράζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με στόχο την αναγκαστική εργασία στον οικοδομικό τομέα, στην γεωργία, στην αλιεία και σε άλλους τομείς της αγοράς».
Ο Φραγκίσκος γράφει, επίσης, ότι «πρέπει να προληφθεί ο κίνδυνος ρατσισμού, του ακραίου εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων», ενώ επιμένει -συγχρόνως- πως οι πολιτικοί και κάποιοι κληρικοί οι οποίοι θεωρούν ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα αποτελούν απειλή κατά της «εθνικής ηρεμίας», πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καθ' ένας μας έχει δικαίωμα να επιθυμεί και να προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες της καθημερινής ζωής του.
Ο Πάπας Βεργκόλιο, τέλος, απευθυνόμενος προς τους καθολικούς πιστούς, τους υπενθυμίζει ότι «το έλεος τροφοδοτεί και ενισχύει την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας».
------------------
Αντιδράσεις για μείωση του κατώτατου μισθού στους πρόσφυγες
Οι προταθείσες από χριστιανοδημοκράτες πολιτικούς εξαιρέσεις στο κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ για πρόσφυγες δεν συνάδουν με το γερμανικό Σύνταγμα, επισήμανε ο Ραλφ Στέγκνερ, αντιπρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στη Γερμανία αυξάνεται ολοένα περισσότερο μέρα με τη μέρα. Η γερμανική κυβέρνηση αναζητά τρόπους διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Μεταξύ άλλων εξετάζονται τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι πρόσφυγες να ενταχθούν στη γερμανική αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό μεμονωμένα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πρότειναν την υιοθέτηση εξαιρέσεων για τους πρόσφυγες στο ισχύον στη Γερμανία κατώτατο ωρομίσθιο των 8,5 ευρώ προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία εύρεσης εργασίας για τους νεοαφιχθέντες. Η πρόταση αυτή, που διατύπωσε μεταξύ άλλων και ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από τους συγκυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, όπως και από το ίδιο το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Μάλιστα τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό της εξέφρασε και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία φέρεται να δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της ότι οι προτάσεις για εξαιρέσεις στον κατώτατο μισθό για πρόσφυγες είναι «δίκοπο μαχαίρι», διότι ενδέχεται πολλοί εργοδότες να αντικαταστήσουν τους χαμηλόμισθους εργαζόμενούς τους με ακόμη φθηνότερα εργατικά χέρια προσφύγων.
Εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος;
Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ραλφ Στέγκνερ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους προτείνουν υιοθέτηση εξαιρέσεων στον κατώτατο μισθό που ισχύει στη Γερμανία, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό ντάμπινγκ στη Γερμανία». Όπως δήλωσε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, «όσοι προτείνουν κάτι τέτοιο επιδιώκουν να δώσουν ώθηση σε έναν νέο ανταγωνισμό, να υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό, το οποίο δεν χρειάζεται να πληρώνεται κανονικά, με αποτέλεσμα κατ' αυτόν τον τρόπο να οξύνονται αμέσως και πάλι οι κοινωνικές εντάσεις στη Γερμανία. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το βρίσκει σωστό».
Ο αντιπρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επισήμανε μεταξύ άλλων ότι εκτός των ανειδίκευτων προσφύγων, έρχονται στη Γερμανία και πολλοί άλλοι με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση. Αποδοκιμάζοντας πλήρως τις επίμαχες προτάσεις μεμονωμένων στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, μεταξύ άλλων ως προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της συζήτησης που διεξάγεται σχετικά με τους πρόσφυγες, ο κ. Στέγκνερ κατέστησε σαφές ότι «εμείς αντιλαμβανόμαστε εντελώς διαφορετικά τον κατώτατο μισθό. Το ζητούμενο είναι να αμείβεται κανείς όπως προβλέπεται για την εργασία του και αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους στη Γερμανία. Δεν μπορούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς αυτό. Πέραν τούτου, θα ήταν αντισυνταγματικό να κάναμε διαφοροποίηση. Δεν τα θέλουμε όλα αυτά. Με εμάς (σ.σ. τους Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση) θα υπάρξει μόνο μία και μοναδική αλλαγή στον κατώτατο μισθό και αυτή είναι η τακτική του αύξηση».
------------------
Νέους φράχτες για το προσφυγικό ζητά Βαυαρός υπουργός
«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη».
Ο υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ ζήτησε να υψωθούν και άλλοι φράχτες, εκτός από αυτόν στην Ουγγαρία, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από το μαζικό κύμα προσφύγων.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω για τους φράχτες προστασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πολιτικός που ανήκει στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών της καγκελαρίου Μέρκελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.
«Ίσως να ήταν καλύτερο να είχαμε επενδύσει τα 86 δισεκ. ευρώ που δώσαμε στην Ελλάδα στην μαζική προστασία των συνόρων», τόνισε ο Σέντερ, εξηγώντας ότι από την Ελλάδα ξεκινά ο δρόμος που ακολουθούν για τα Βαλκάνια οι πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη Βαυαρία οι πρόσφυγες θα κοστίσουν περισσότερα από 4 δισεκ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει ήδη αναγκαστεί να ξεπεράσει τις δυνατότητές της για να υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
«Είμαστε ήδη υπερπλήρεις με ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έρχονται καθημερινά και άλλοι», εξήγησε ο Σέντερ. «Πιστεύει πραγματικά κάποιος ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα εκατομμύρια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στη χώρα μας;», διερωτήθηκε. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να περιοριστεί γρήγορα και μαζικά η μετανάστευση, εκτίμησε.
Εξάλλου ο Σέντερ θεωρεί ότι η ενσωμάτωση των προσφύγων στη Γερμανία είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα. «Όλα όσα συμβαίνουν τώρα θα έχουν επιπτώσεις το 2020 και το 2030. Διότι πλέον αλλάζουμε την πολιτιστική δομή της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Αν έρθουν στη Γερμανία ένα εκατομμύριο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές αξίες και ήθη, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, είπε ο Σέντερ. «Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να οριστεί μια ξεκάθαρη γραμμή στην ενσωμάτωση». Όποιος δεν είναι έτοιμος «να ζήσει βάσει των δικών μας νόμων και αξιών, μακροπρόθεσμα δεν θα βρει θέση στη χώρα μας», προειδοποίησε.
Στο μεταξύ 5.000 υποστηρικτές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διαδήλωσαν χθες Τετάρτη στην Ερφούρτη της Θουριγγίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική παροχής ασύλου που ακολουθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η περιφερειακή.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί νεοναζί, ενώ κάποιοι κρατούσαν σημαίες και πανό ακροδεξιών οργανώσεων.
------------------
Ανησυχία για την άνοδο του ρατσισμού στη Γερμανία
Αντίθετα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τις εικόνες θερμής υποδοχής.
Ανησυχητικά εξελίσσονται οι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Γερμανία, σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επικαλείται κυρίως τις πορείες που διοργάνωνε πέρυσι τον χειμώνα το Pegida. Και αυτό παρά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν πρόσφατα οι Γερμανοί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στη χώρα τους.
«Η κατάσταση όσον αφορά τις δημόσιες εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας εξελίχθηκε ανησυχητικά», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, την οποία συνέταξε η συμβουλευτική επιτροπή της σύμβασης- πλαίσιο για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και καλύπτει την περίοδο από το 2010 ως τις αρχές του 2015.
«Οι εκδηλώσεις αντισημιτισμού, κατά των Αθίγγανων και τα αισθήματα ισλαμοφοβίας, όπως και κατά των μεταναστών, βρίσκονται σε αύξηση, όπως και οι επιθέσεις κατά των ανθρώπων που ζητούν άσυλο», υπογραμμίζεται στην έκθεση αυτή, η οποία αναφέρει ως παράδειγμα τις πορείες που διοργάνωνε κάθε Δευτέρα τον περσινό χειμώνα το Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) στη Δρέσδη και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.
Το κίνημα αυτό είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή έως και 25.000 ανθρώπων στις 19 Ιανουαρίου φέτος, προτού ωστόσο ξεφουσκώσει την άνοιξη.
Οι συντάκτες της έκθεσης υπενθυμίζουν το «κλίμα ανασφάλειας για τους μουσουλμάνους και τους ανθρώπους που προέρχονται από το μεταναστευτικό ρεύμα ή από μειονότητες» που δημιούργησαν οι πορείες αυτές. Επίσης υπενθυμίζουν την «απεχθή και θανάσιμη επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στην Δρέσδη το βράδυ μιας από αυτές τις διαδηλώσεις ένας πρόσφυγας από την Ερυθραία, μόλις τρεις ημέρες αφού είχαν ζωγραφίσει έναν αγκυλωτό σταυρό στην πόρτα του διαμερίσματός του».
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν τη σημασία των αντιδιαδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί κατά του Pegida, αλλά προσθέτουν ότι «χρειάζονται επίσης υποστηριγμένες προσπάθειες για να ευνοηθεί ένα κλίμα ανεκτικότητας και διαπολιτισμικού διαλόγου» στη Γερμανία.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής έρχονται σε αντίθεση με τις εικόνες της θερμής υποδοχής που επιφύλαξαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έφταναν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας.
Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις επίσης, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Γερμανών τάσσεται σήμερα υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα.
------------------
Ανοίγει για τους πρόσφυγες το στρατόπεδο Λιόση
Το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση που βρίσκεται στα Άνω Λιόσια ανοίγει τις πύλες του για να λειτουργήσει ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφύγων.
Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το στρατόπεδο εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αποσυμφόρηση των κεντρικών πλατειών της Αθήνας, μέσα από την εύρεση χώρων προσωρινής διαμονής των προσφύγων. Στην λογική αυτή που προανέφερε, λειτουργεί και το γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.
Η διαμόρφωση του στρατοπέδου έχει ξεκινήσει με στόχο να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας το συντομότερο δυνατόν.
------------------
Συγκλονίζει ο φούρναρης της Κω - "Κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τα παιδιά"
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του έπλεξε το εγκώμιο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω». Την Τετάρτη έκανε αναφορά στο πρόσωπό του από τις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο λόγος για τον Διονύση Αρβανιτάκη, ο οποίος μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη και εξήγησε γιατί δίνει καθημερινά ψωμί στους πρόσφυγες του νησιού.
«Πως είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμούνται στους δρόμους και να υποφέρουν από πείνα. Μιλάμε για πείνα», τόνισε ο κ. Αρβανιτάκης και πρόσθεσε: «Κόβουμε το ψωμί και το δαγκώνουν λες και είναι φρούτο. Κάθε μέρα μοιράζω 50, 70, 100 φρατζόλες ψωμί, ντόνατς και άλλα πράγματα. Βάζω τα παιδάκια μπροστά στη γραμμή και τους μοιράζω το ψωμί. Πολλά από αυτά πέφτουν και στα πόδια μου. Κάθε μέρα έρχονται άλλοι πρόσφυγες. Τους λυπάμαι αυτούς τους ανθρώπους. Η κατάσταση γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολη. Κάτι πρέπει να κάνουμε».
Ακούστε το ηχητικό
------------------
Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για πρόσφυγες στην Ηγουμενίτσα
Πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης με το δήμο και φορείς και συλλόγους της Θεσπρωτίας.
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης, για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που θα σταλούν στους Σύρους πρόσφυγες, πήρε ο δήμος Ηγουμενίτσας. Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, φορείς και συλλόγους της Θεσπρωτίας, η δημοτική αρχή καλεί τους πολίτες την ερχόμενη, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ημέρα Αγάπης και Αλληλεγγύης για τους Σύρους Πρόσφυγες, από τις 9 το πρωί έως και τις 9 βράδυ, στην πλατεία Δημαρχείου για να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι απαραίτητα, ρούχα και κλινοσκεπάσματα, όπως κάλτσες, μπουφάν, κουβέρτες, μαξιλάρια, παπούτσια, τρόφιμα και παιδικά γάλατα μακράς διαρκείας. Επίσης, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, παυσίπονα φάρμακα και τραυματολογικό υλικό καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής.
------------------
«Προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη»
Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση για 128 εκατομμύρια δολάρια.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο αναζητώντας ασφάλεια στην Ευρώπη, εφέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν αυτές τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Προκειμένου να ανταποκριθεί στην παρούσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ανέπτυξε την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο (Special Mediterranean Initiative/SMI) και συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, καθώς και με άλλες χώρες στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επηρεάζονται άμεσα από τις συνεχιζόμενες συρράξεις και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των πληθυσμών.
Η Υ.Α. αναθεώρησε σήμερα την έκκλησή της για χρηματοδότηση για την Ειδική Πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο για το 2015 και το 2016. Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016 ανέρχονται πλέον στα 128 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η Συμπληρωματική Έκκληση περιλαμβάνει δράσεις στην Ευρώπη αλλά και προγράμματα σε χώρες ασύλου ή διέλευσης στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Η Υ.Α. βασίζει τον σχεδιασμό της στο ότι έως και 700.000 άνθρωποι θα αναζητήσουν ασφάλεια και διεθνή προστασία στην Ευρώπη μέσα στο 2015. Αν και είναι δύσκολο να προβούμε σε εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση, είναι πιθανόν να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αφίξεις μέσα στο 2016. Ο σχεδιασμός βασίζεται προς το παρόν στα αντίστοιχα στοιχεία του 2015.
Εν όψει της ταχύτατα εκτυλισσόμενης κατάστασης στην Ευρώπη, και της ανάγκης μετακίνησης των πόρων από τη μία τοποθεσία στην άλλη προκειμένου να ανταποκριθούμε στη ροή των ανθρώπων που αναζητούν σήμερα διεθνή προστασία στην περιοχή, η Υ.Α. κάνει έκκληση στους δωρητές να προσφέρουν τις δωρεές τους κατά τέτοιο τρόπο που να μπορούν να διατεθούν με όσο το δυνατόν περισσότερη ευελιξία.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr . http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.