Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Εθνική σύνταξη από τα φορολογικά έσοδα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τέταρτη διαφορετική πρόταση υιοθέτησης του ασφαλιστικού μοντέλου που εφαρμόζεται στη Νέα Ζηλανδία κατατέθηκε χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα από το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Enikonomia», πρόκειται για ένα παραμφερές μοντέλο με αυτό της Αυστραλίας, που βρέθηκε στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, στο οποίο όμως δεν λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Προβλέπεται η καταβολή εθνικής σύνταξης, χρηματοδοτούμενη από τη φορολογία, χωρίς όμως εισοδηματικά κριτήρια.

Δηλαδή οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν ανάλογα με το εισόδημά τους, ταυτόχρονα, φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές, τα οποία διαμορφώνουν και τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Ωστόσο, το ασφαλιστικό σύστημα της Ν. Ζηλανδίας στηρίζεται από τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές της, πηγή εσόδων που η Ελλάδα δεν διαθέτει.

Παράλληλα, την επιτροπή απασχόλησε που θα μπορούσε να προσπελαστεί ο σκόπελος εφαρμογής της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστραφούν περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθούν αναλογιστικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ήταν αναγκαίες οι περικοπές για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σε συνδυασμό με το νέο σύστημα μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης.

Αυτό που αναζητείται είναι η νομική διαδικασία, καθώς θεωρείται δύσκολο και χρονοβόρο το ενδεχόμενο να προσφύγει το ελληνικό δημόσιο στον Άρειο Πάγο, να εκδοθεί απόφαση αντίθετη με αυτή του ΣτΕ και τελικά να αποφανθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

-----------------

Μοντέλο Νέας Ζηλανδίας στις συντάξεις

Πρόκειται για ένα σύστημα που μοιάζει με αυτό της Αυστραλίας.

Προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Σοφών που πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της αμέσως μετά τις εκλογές στη νέα κυβέρνηση. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, παρουσιάστηκε το σύστημα που ισχύει στη Νέα Ζηλανδία.

Πρόκειται για ένα μοντέλο που μοιάζει με αυτό της Αυστραλίας, αλλά σε αυτό δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων μειώνεται η σύνταξη, παρά την καταβολή υψηλότερων εισφορών.

Η επικουρική σύνταξη θα είναι ενιαία, ενώ θα υπάρξει δυνατότητα πρόσθετης ασφάλισης μέσω της δημιουργίας εναλλακτικώνεπιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

- H πρώτη πρόταση προβλέπει ενοποιήσεις Tαμείων, απονομή εθνικής σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τη συμπλήρωσή της με την ανταποδοτική, με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί στις ατομικές μερίδες κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της κεφαλαιοποίησης.

- H δεύτερη πρόταση προβλέπει την εξασφάλιση αναπλήρωσης, μέσω της σύνταξης, του 50% του μισθού στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν μετά το 1992 και τη συμπλήρωση εισοδήματος κατά επιπλέον 25% από πρόσθετη ασφάλιση.

- H τρίτη πρόταση διατηρεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και προβλέπει την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση. Δηλαδή σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και εγγυημένα ποσοστά αναπλήρωσης.

- H τέταρτη πρόταση στηρίζεται στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και προβλέπει την απονομή μιας εθνικής σύνταξης από το κράτος που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.