Οι περισσότεροι το κάνουν κρυφά, ωστόσο κάποιοι ζητούν και παίρνουν τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές, όπως στην περίπτωση του θησαυρού της "Ανάβρας" στα σύνορα Φθιώτιδας - Μαγνησίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημέρα" το "κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού" που έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια στην ορεινή κοινότητα της Ανάβρας, από μια παρέα σύγχρονων χρυσοθήρων συνεχίζεται.
Μάλιστα, έχουν εξασφαλίσει και όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται για τις παρεμβάσεις ανεύρεσης του θησαυρού.
Πρόκειται για υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του 2013, όταν μια ομάδα ατόμων από την Καρδίτσα, την Κοζάνη και την Ελασσόνα εξασφάλισαν την πρώτη άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επέμβαση έξω από το χωριό Ανάβρα για την εξεύρεση κρυμμένου θησαυρού.
Η πρώτη ωστόσο προσπάθεια δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την ομάδα των σύγχρονων χρυσοθήρων, όμως, να επιμένει και να ετοιμάζεται πλέον να προχωρήσει σε νέα επέμβαση στην περιοχή.
Ήδη από πέρυσι το φθινόπωρο η ομάδα των έξι ατόμων είχε επανεκκινήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση της σχετικής άδειας και μετά και την θετική εισήγηση του Δασαρχείου Αλμυρού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε στην έκδοση απόφασης που επιτρέπει την επέμβαση στην θέση "Γούρα" της τοπικής κοινότητας Ανάβρας και στο σημείο που προσδιορίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που έχει κατατεθεί.
Η άδεια επέμβασης που δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, έχει ισχύ για ένα χρόνο από την έκδοσή της και για διάστημα 7 ημερών από την εγκατάσταση και έναρξη επέμβασης.
Αν και το κόστος της όλης διαδικασίας και των επεμβάσεων είναι αρκετά υψηλό, η ομάδα των χρυσοθήρων επιμένει στις προσπάθειές της καθώς θεωρεί ότι στην περιοχή υπάρχει κρυμμένος θησαυρός. Μάλιστα στην περιοχή της Ανάβρας έχουν γίνει δεκάδες παράνομες ανασκαφές τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο "μύθος" θέλει να υπάρχουν κρυμμένες λίρες από αντάρτικες οργανώσεις, αν και αρκετοί αποδίδουν χρονολογικά τον "κρυμμένο θησαυρό" στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Οργανώνουν τα βουνά
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημέρα" η αναζήτηση ωστόσο του "κρυμμένου θησαυρού" δεν περιορίζεται μόνο στις οργανωμένες και αδειοδοτημένες προσπάθειες.
Αντίθετα οι παράνομες ανασκαφές που αποτελούν εδώ και δεκαετίες ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα βουνά της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της χώρας έχουν αποκτήσει πλέον μια διαφορετική διάσταση, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν διέξοδο στην οικονομική κρίση σε "κρυμμένες" λίρες των αντάρτικων ομάδων.
Οι μαρτυρίες των γερόντων και οι "χάρτες" που έδειχναν σημεία όπου είχαν κρυφτεί κιβώτια με λίρες και έδιναν το κίνητρο για την αναζήτηση έχουν αντικατασταθεί πλέον με σύγχρονα μηχανήματα εντοπισμού μετάλλων.
Εξοπλισμένες ομάδες ατόμων ακόμη και από μακρινές περιοχές "οργώνουν" τα βουνά αφήνοντας πίσω τους τρύπες και σκάμματα. Μάλιστα στον στόχο παραμένουν τα ορεινά εξωκλήσια, αλλά και περιοχές που αποτελούσαν σημεία πολεμικών συγκρούσεων.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι "έρευνες" έχουν επεκταθεί και μέσα σε χωριά καθώς ιδιοκτήτες σπιτιών σε μικρά ορεινά χωριά της Φθιώτιδας έχουν βρει τα "σημάδια" των χρυσοθήρων στα θεμέλια και τις αυλές.
Στη συντήρηση του "μύθου" για τα χωμένα κιβώτια με λίρες συμβάλλουν και οι φήμες για ανθρώπους που βρήκαν και "φτιάχτηκαν" οικονομικά. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι επίδοξοι χρυσοθήρες ανακαλύπτουν ότι ο θησαυρός που "χτυπούσε" το μηχάνημα δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάποιο παλιό σίδερο ή κάποιο κιβώτιο με σκουριασμένες σφαίρες.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.