Με τον όρο σχολική άρνηση εννοούμε την αντίδραση του παιδιού να προετοιμαστεί και να πάει στο σχολείο, εκφράζει δυσκολία να αποχωριστεί το οικογενειακό περιβάλλον του, το σπίτι ή την μητέρα του. 1 -2 % του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να παρουσιάσει σχολική άρνηση.
Ανάλογα με το Αναπτυξιακό Στάδιο και την ηλικία του παιδιού η αιτιολογία αλλά και η διάγνωση της σχολικής άρνησης μπορεί να είναι διαφορετική. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν άγχος και φοβία προς τα ξένα πρόσωπα. Από τον 7ο μέχρι και τον 15ο μήνα της ζωής του το παιδί παρουσιάζει άγχος αποχωρισμού και αυτό μπορεί να εκδηλώνεται πιο έντονα στο πρόσωπο της μητέρας και συνδυάζεται με τον φόβο εγκατάλειψης. Τα παιδιά φοβούνται ότι η μητέρα τους, δεν θα επιστρέψει. Η υπερπροστατευτική στάση της μητέρας δεν βοηθάει το παιδί να προσαρμοστεί στο σχολείο.
Εάν ρωτήσουμε ένα παιδί για ποιο λόγο δεν θέλει να πάει στο σχολείο είναι πολύ πιθανό να μας απαντήσει ότι φοβάται μη πάθει κάτι η μαμά του ή δεν πάει να το πάρει από το σχολείο. Η σχολική άρνηση λοιπόν συνήθως έχει τις ρίζες της σε μία πολύ στενή σχέση με την μητέρα όπου το παιδί δεν είχε μέχρι τώρα την δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με άλλα άτομα και περιβάλλοντα. Έτσι όταν έρθει η ώρα για το σχολείο, το παιδί είναι συναισθηματικά απροετοίμαστο και το εκφράζει με έντονη άρνηση να πάει σε αυτό. Η άρνηση αυτή επιδεινώνετε όταν και η ίδια η μητέρα δεν είναι συναισθηματικά έτοιμη να αποχωριστεί το παιδί της αλλά και να το εμπιστευτεί στο σχολείο και στην παιδαγωγό. Συχνά βλέπουμε μητέρα και παιδί να κλαίνε μαζί στην εξώπορτα του σχολείου. Περισσότερο και πιο έντονα παρουσιάζεται σε παιδιά που είναι μοναχοπαίδια. Επίσης, συχνά παρουσιάζεται και όταν υπάρχει αδερφάκι μικρότερης ηλικίας που μένει πίσω στο σπίτι, το πρώτο παιδί τότε ζηλεύει και θεωρεί ότι πηγαίνοντας στο σχολείο θα χάσει κάτι από την φροντίδα και την αγάπη της μητέρας του
Συμβουλή Ειδικού:
Ωστόσο οι γονείς αυτό που πρέπει να κάνουν, όταν έρθουν αντιμέτωποι με την σχολική άρνηση του παιδιού τους είναι να διατηρούν την υπομονή τους και μία σταθερή συμπεριφορά απέναντι του. Εάν παρατηρήσετε ότι παρά τις προσπάθειες σας, το παιδί συνεχίζει να αρνείται και να φοβάται να πάει στο σχολείο, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.