Οι πιο αστείες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
Για μια ακόμη χρονιά απονεμήθηκαν φέτος τα βραβεία «απίθανης επιστήμης» Ig, τα λεγόμενα και «Νόμπελ της τρελής επιστήμης», τα οποία αναδεικνύουν τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
Ανάμεσα στους βραβευθέντες είναι οι επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα τα θηλαστικά χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για να ουρήσουν (περίπου 21 δευτερόλεπτα), οι ερευνητές που ανέδειξαν τα οφέλη του παρατεταμένου φιλιού για την υγεία, αυτοί που βρήκαν μια χημική φόρμουλα για να ξεβράσουν ένα βραστό αυγό και, ασφαλώς, ο ηρωικός επιστήμονας που άφησε τις μέλισσες να τσιμπήσουν δεκάδες φορές το σώμα του - και το πέος του...
Τα βραβεία -που αυτοδιαφημίζονται ότι «κάνουν τους ανθρώπους αρχικά να γελάσουν και μετά να σκεφτούν»- απονέμονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό «Annals of Improbable Research» και η τελετή έγινε, όπως πάντα, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Κάτι που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια σαν πλάκα από μια παρέα νεαρών επιστημόνων, έχει εξελιχθεί σε έναν εναλλακτικό θεσμό βράβευσης, ο οποίος προηγείται των κανονικών Νόμπελ που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο - και ουκ ολίγοι ερευνητές θα ήθελαν πλέον ένα βραβείο Ig.
Ακολουθεί ο κατάλογος των βραβείων ανά κατηγορία:
· Χημεία: Κάλουμ Ορμόντε (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας): Εφεύρεση χημικής φόρμουλας για να ξεβράσεις εν μέρει ένα ήδη βραστό αυγό.
· Φυσική: Πατρίτσια Γιανγκ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τζόρτζια, ΗΠΑ): Ανακάλυψη ότι όλα τα θηλαστικά ζώα βάρους άνω των τριών κιλών αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα.
· Μαθηματικά: Ελίζαμπεθ Ομπερτσάουζερ και Καρλ Γκράμερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης, Αυστρία): Χρήση μαθηματικών τεχνικών και αλγορίθμων για να επαληθευθεί αν και πώς ο σουλτάνος του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ ο Αιμοδιψής κατάφερε μεταξύ 1697-1727 να γίνει πατέρας 888 παιδιών.
· Ιατρική: Χατζίμε Κιμάτα (Κλινική Κιμάτα, Ιαπωνία) και Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα (Πανεπιστήμιο Κομένιους, Σλοβακία): Πειραματική μελέτη των βιολογικών ωφελειών των φιλιών μεγάλης διάρκειας (και άλλων συναφών περιπτύξεων...).
· Βιολογία: Μπρούνο Γκρόσι (Πανεπιστήμιο Χιλής): Παρατήρηση ότι όταν κανείς προσκολλά ένα ξύλο ως τεχνητή ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου, αυτό περπατά όπως μάλλον περπατούσαν οι δεινόσαυροι.
· Διαγνωστική Ιατρική: Ντιαλά Καρίμ (Νοσοκομείο Στόουκ Μαντβίλ, Βρετανία): Νέα μέθοδος ακριβούς διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας από την ένταση του πόνου που νιώθει κανείς όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο που συναντά σαμαράκια.
· Φυσιολογία και Εντομολογία: Εξ ημισείας σε Τζάστιν Σμιτ (Βιολογικό Ινστιτούτο Southwest, ΗΠΑ) για τη δημιουργία του Δείκτη Πόνου από Τσιμπήματα εντόμων και σε Μάικλ Σμιθ (Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ΗΠΑ) για την ανακάλυψη των πιο επώδυνων σημείων για τσίμπημα, αφού άφησε τις μέλισσες να τον τσιμπήσουν σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του (για τους περίεργους, το πέος είναι το τρίτο πιο επώδυνο σημείο, μετά τα ρουθούνια και το άνω χείλος).
· Λογοτεχνία: Μαρκ Ντινγεμάνσε (Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, Ολλανδία): Ανακάλυψη ότι το επιφώνημα «ε;» υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες (για άγνωστους λόγους).
· Μάνατζμεντ: Τζενάρο Μπερνίλε (Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Σιγκαπούρης): Ανακάλυψη ότι πολλοί μάνατζερ απέκτησαν την τάση για ριξοκίνδυνη συμπεριφορά, όταν βίωσαν φυσικές καταστροφές ως μικρά παιδιά, αλλά χωρίς προσωπικές συνέπειες για τους ίδιους.
· Οικονομικά: Μητροπολιτική Αστυνομία Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη): Για την προσφορά της να πληρώνει έξτρα χρήματα μπόνους στους αστυνομικούς που αρνούνται να δωροδοκηθούν.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.