Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Τύμβος Μακεδονίτισσας - Η πρώτη πράξη της ανασκαφής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με μια σεμνή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι εργασίες της πρώτης φάσης της επιχείρησης για εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ, στο οποίο επέβαιναν 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πληρώματος, και το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, στις 22 Ιουλίου του 1974. Στόχος των εργασιών είναι να εντοπιστούν τα λείψανα 19 στρατιωτών, καθώς 12 εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων του “Νίκη 4”. Μετά το τρισάγιο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στεφάνι κατέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου και ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος.

Σε δηλώσεις μετά την τελετή, ο κ. Φωτίου είπε ότι με αυτή τη σεμνή τελετή ξεκινούν οι εργασίες της πρώτης φάσης για αυτή την πολύ δύσκολη επιχείρηση με στόχο να εντοπιστούν τα λείψανα των πεσόντων καταδρομέων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.





“Θεωρώ εθνική υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε αυτή την ανασκαφή ώστε και οι συγγενείς των πεσόντων, μετά από 41 χρόνια να μπορούν να κηδεύσουν τους δικούς τους με τις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις και ασφαλώς να αποδοθούν και οι πρέπουσες τιμές σε αυτά τα παλικάρια”, είπε, προσθέτοντας ότι `ευχή όλων είναι ότι θα εντοπίσουμε τα 19 λείψανα.

Σημείωσε ότι σε συνεργασία με την ΕΦ λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας γιατί πιθανόν να υπήρχαν και εκρηκτικά στο αεροσκάφος. Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την ΕΦ και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που έχουν συνδράμει στο να σχεδιαστεί η επιχείρηση αυτή.

Ερωτηθείς εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των καταδρομέων που έχουν ταυτοποιηθεί, ο κ. Φωτίου είπε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 12 άτομα που εντοπίστηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμειας και πρόσθεσε ότι με την ολοκλήρωση και της ανασκαφής στον Τύμβο ασφαλώς και θα δοθούν και τα ονόματα και όλες οι πληροφορίες.

Ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Κύπρου για την επιχείρηση αυτή και είπε ότι αυτά τα παλικάρια ήρθαν να πολεμήσουν για την Κύπρο και χάθηκαν άδικα, όπως τόσοι άλλοι το 1974 χάθηκαν άδικα.

Ο κ. Φωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παράσχει τη συνδρομή της σε οτιδήποτε χρειαστεί.

“Για όλους μας αυτές οι στιγμές είναι ιδιαίτερα σημαντικές, είναι στιγμές που καμιά φορά δεν σκέφτεσαι τι αποτέλεσμα μόνο θα φέρουν οι ανασκαφές, – είναι πολύ σημαντικό βέβαια για τους συγγενείς να βρουν τους ανθρώπους τους – αλλά πρέπει να κοιτάς και την ιστορία σου και το παρόν και το μέλλον. Η μέρα αυτή είναι μέρα για περίσκεψη”, είπε.

Ο επικεφαλής/συντονιστής της επιχείρησης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών Ξενοφών Καλλής, είπε ότι ξεκινά σήμερα η πρώτη φάση που αφορά την ετοιμασία του χώρου που θα ανασκαφεί σε κατοπινό στάδιο.

Κατά την πρώτη φάση, εξήγησε, θα γίνει μετακίνηση του πλακόστρωτου, των πλακών και του μνημείου, μέχρι να αποκαλυφθεί το φυσικό έδαφος. Όπως είπε, με βάση τις πληροφορίες, το αεροσκάφος βρίσκεται στο σημείο του Τύμβου. Αυτό το εξόγκωμα, η τούμπα εδώ, είναι τεχνική, χρησιμοποιήθηκε χώμα από τη γύρω περιοχή για να καλύψει το αεροσκάφος, είπε.

Το ανασκαφικό έργο, είπε, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 17 Αυγούστου.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες σε τι βάθος μπορεί να είναι θαμμένη η άτρακτος, ο κ. Καλλής είπε ότι με βάση κάποια συμπεράσματα από γεωφυσικές έρευνες που έγιναν, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες σε βάθος 3,5 μέτρα.

Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, είπε, θα χρησιμοποιηθεί ξανά η υπάρχουσα τεχνολογία για να δούμε εάν μπορούμε να εξάγουμε κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι οι υπόλοιποι καταδρομείς είναι μέσα στην άτρακτο, είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αλλά σημείωσε ότι το αποτέλεσμα θα δείξει.

Είμαστε πεπεισμένοι, συνέχισε, ότι χρειάζεται να ανασκαφεί ο χώρος και με βάση όλη την αξιολόγηση εκτιμούμε ότι υπάρχουν άτομα που έχουν ταφεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους είπε ο κ. Καλλής.

Ένας εκ των συγγενών, ο Θεόδωρος Αναστασόπουλος, ο οποίος το 1974 υπηρέτησε ως λοχίας στην ΕΛΔΥΚ και διετέλεσε Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974, φανερά συγκινημένος, είπε ότι έχουμε την πεποίθηση ότι πέραν από την άτρακτο και τα κομμάτια από το αεροπλάνο κάτι θα βρεθεί εδώ από τα παιδιά μας.

“Ελπίζουμε να βρεθούν τα υπόλοιπα παιδιά μας. Όλες οι οικογένειες περιμένουν αυτή την ημέρα” είπε.

Με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι ο αδελφός ενός από τους καταδρομείς του είπε: “ένα κοκαλάκι να φτιάξω ένα μνημείο στο χωριό, δεν θέλω τίποτε άλλο, ένα κοκαλάκι, έστω και αυτό”.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.