Η συμφωνία πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης δεν ξεθωριάζουν και αναλύοντας τα τέσσερα σημεία για μια έντιμη και βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους.
Στην ομιλία του με θέμα «ένα όραμα για μια Ευρώπη που αλλάζει 100 ημέρες διακυβέρνησης: Επιτεύγματα και προοπτικές για την Ελλάδα», ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές.
Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές, υπογράμμισε, ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Αυτή η πολιτική ήταν, πρόσθεσε, που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.
Ως συνειδητή επιλογή μεταβίβασης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, στις πλάτες της μεσαίας τάξης και της μισθωτής εργασίας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το Μνημόνιο, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, έχει λάβει εντολή απ' τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτεί στο όνομα της ισότητας.
Κατηγορώντας τους «εμπνευστές του Μνημονίου» για τον «κυνισμό» τους, άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη έδωσαν στην κυβέρνηση ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής της λιτότητας, την εντολή να αλλάξει τα πράγματα και «αυτή την εντολή υλοποιούμε κάθε μια από τις εκατό πρώτες μέρες».
Είπε επίσης πως η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται με βάση τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και δεν αναπαράγει απλώς την υπάρχουσα κατάσταση αφήνοντας άθικτη την «οικονομική ψαλίδα», αλλά αποσκοπεί και στην μετατροπή της ευρωπαϊκής κοινωνίας, από άθροισμα μεμονωμένων ατόμων σε πραγματική κοινότητα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία. «Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος…Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές. Πορευόμαστε σε ένα ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.
Δεν παραλάβαμε μόνο καμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων , είπε για την κατάσταση που κληρονόμησε η νέα Κυβέρνηση. Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο Πρωθυπουργός.
«Προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία είναι να είναι έντιμη»
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις και είπε ότι «η συμφωνία πρέπει να κλείσει, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία και η προϋπόθεση για να κλείσει είναι να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής». Τόνισε ότι όμως δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο βάθος του μυαλού τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Σημείωσε ότι «αν το έχουν αυτό στο μυαλό τους, καλό είναι να το ξεχάσουν», γιατί, όπως συμπλήρωσε, αυτή η επιλογή θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή και αποφασιστικότητα για μια και ενιαία συμφωνία», «δεν επιδιώκουμε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist και υπογράμμισε ότι «αυτό είναι το σχέδιο που συζητάμε, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς, δεν μπλοφάρουμε».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.
3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.
"Δεν υποχωρούμε στο θέμα μισθών και συντάξεων"
Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων. Δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές που να οδηγούν σε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ζητούμε μια δίκαιη κατανομή των βαρών είπε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης, ότι έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά . Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό είπε ο Πρωθυπουργός.
Δείτε το βίντεο
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.