Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Επιστρέφουν οι "αιώνιοι" φοιτητές και το πανεπιστημιακό άσυλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σαρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο παρουσίαστηκε σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου. Μεταξύ αυτών είναι η επιστροφή του πανεπιστημιακού ασύλου και των αιώνιων φοιτητών, η κάρτα σίτισης σε γυμνάσια και λύκεια ενώ υπάρχει ρύθμιση και στο θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών.

Επίσης στις αλλαγές περιλαμβάνονται η λήξη, με τροπολογία, της θητείας όλων των επικεφαλής των περίπου 500 οργανισμών που υποπτεύονται από το υπουργείο (Εθνικό Θέατρο κ.λπ.) και στον αθλητισμό, η ενίσχυση του ελέγχου της Πολιτείας στις αθλητικές ομοσπονδίες και η πάταξη της βίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Πάντως, από τις βασικές αρχές που παρουσιάστηκαν σήμερα, προκύπτει ότι καταργούνται ουσιαστικές διατάξεις του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, γνωστού και ως «νόμου Διαμαντοπούλου», μεταξύ των οποίων τα συμβούλια ιδρύματος. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών Αρχών, καθώς δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι φοιτητές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν και στα συλλογικά όργανα. Επίσης, αναγνωρίζεται το ακαδημαϊκό άσυλο, όπου διατηρούνται, πάντως, οι προβλέψεις του «νόμου διαμαντοπούλου» για την άρση του και επανέρχονται στα μητρώα των πανεπιστημίων οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές.

Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου, ενώ οι νυν πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.

Στο θέμα των μετεγγραφών, θα υπάρξει ρύθμιση στο πνεύμα πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλτάς, τα βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα ειναι το οικονομικό και η υγεία.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, την κατάργηση εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία και τη ρύθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του ωραρίου των φροντιστηρίων. Στο θέμα της αντιμετώπισης της φτώχειας, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων τους από το κυλικείο. Επίσης, διαχωριζονται τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Στα θέματα Πολιτισμού, ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ξυδάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξει τροπολογία για την επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου, θα εμπλουτιστεί η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Βασικός μοχλός θα είναι η επιστροφή φόρου, που αποτελεί πάγιο αίτημα των ξένων εταιριών παραγωγής. Τέλος, θα υπάρξει ανασυγκρότηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου να γίνει οικονομικά αποδοτικός. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εισαχθεί ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στον χώρο του Αθλητισμού, ο υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον. «Τα τελευταία χρόνια, το νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτούργησε. Αυτήν τη στιγμήν η ελληνικη Δικαιοσύνη ασχολείται με δύο εγκληματικές οργανώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση από την Uefa στο θέμα του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. «Η ελληνική Πολιτεία δεν απειλεί και δεν απειλείται» τόνισε ο κ. Κοντονής.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.