Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Νεπάλ: Ο σεισμός που άφησε πίσω του μεγάλες πληγές και αλλαγές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θέμα χρόνου να ξανασυμβεί ίσως και ισχυρότερος σεισμός στο Νεπάλ


Η Ινδία «σπρώχνει» συνεχώς με δύναμη προς τα πάνω, συμπιέζοντας την υπόλοιπη Ασία, πράγμα που από τη μία έχει δημιουργήσει τα πανύψηλα Ιμαλάια και από την άλλη, προκαλεί μεγάλους σεισμούς κατά διαστήματα.

Αυτή είναι η απλή εξήγηση, γιατί ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ έλαβε χώρα στο Νεπάλ και γιατί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί, πιθανώς, ακόμη πιο ισχυρός, αν και πότε ακριβώς αυτό θα συμβεί παραμένει φυσικά απρόβλεπτο. Η ιστορική στατιστική ανάλυση δείχνει ότι είναι πιθανό να συμβεί μετά από τέσσερις ή πέντε δεκαετίες, αλλά η Γη αρέσκεται στις εκπλήξεις, συνεπώς κανείς στην περιοχή δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τουλάχιστον 25 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Ινδία, που έως τότε ήταν μία απομονωμένη μάζα ξηράς, σαν ένα μεγάλο νησί, «γλιστρώντας» πάνω σε μία τεκτονική πλάκα που κινείτο από τα νότια προς τα βόρεια, έπεσε πάνω στην ηπειρωτική Ασία. Οι δύο γιγάντιες πλάκες, της Ινδίας και της Ευρασίας, συνεχίζουν να συγκρούονται με ταχύτητα περίπου τεσσάρων έως πέντε εκατοστών κάθε χρόνο, με την ινδική πλάκα να καταβυθίζεται αργά κάτω από την ευρασιατική. Το αντίστοιχο τεκτονικό ρήγμα, όπου συσσωρεύεται η γεωλογική ένταση, «τρέχει» για περίπου 2.200 χιλιόμετρα κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Νεπάλ.

Αν και για την ανθρώπινη αντίληψη του χρόνου η ταχύτητα σύγκρουσης των τεσσάρων έως πέντε εκατοστών ετησίως δεν φαίνεται μεγάλη, για τα γεωλογικά δεδομένα θεωρείται πολύ γρήγορη. Έως τώρα ήταν υπεραρκετή για να έχει δημιουργήσει τα υψηλότερα βουνά στον κόσμο (που συνεχίζουν να ψηλώνουν περίπου ένα εκατοστό ετησίως) και, κατά περιόδους, να «πυροδοτεί» καταστροφικούς σεισμούς. Ο προηγούμενος σεισμός στο Νεπάλ, το 1934 (πριν 81 χρόνια), ήταν ακόμη πιο ισχυρός, της τάξης των 8,1 Ρίχτερ, σκοτώνοντας πάνω από 10.600 ανθρώπους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους εδώ και πολύ καιρό. Ο νέος σεισμός -κατά τον οποίο εκτιμάται ότι η ινδική πλάκα προχώρησε απότομα κατά περίπου δύο μέτρα προς τον Βορρά- δεν αποτελεί παρά μία οδυνηρή υπενθύμιση. Όποιος ζει σε αυτή την περιοχή ή την επισκέπτεται για να περιηγηθεί στο Κατμαντού ή να σκαρφαλώσει στο Έβερεστ, πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκτίμησης γεωκινδύνων GeoHazards International, κατά μέσο όρο, μετά το 1255, ένας ισχυρός σεισμός γύρω στους 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Νεπάλ και τις γύρω περιοχές, κάθε 75 χρόνια. Ο ίδιος οργανισμός εκτιμά ότι αν -ή μάλλον όταν- ξανασυμβεί ένας σεισμός ανάλογος του 1934, δηλαδή των 8,1 βαθμών, οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 40.000, καθώς η περιοχή είναι πλέον πολύ πιο πυκνοκατοικημένη, με δεδομένο ότι στην κοιλάδα του Κατμαντού, της πρωτεύουσας του Νεπάλ, ο πληθυσμός (σήμερα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι) αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 6,5%.

Υπολογίζεται ότι ο σεισμός της 25ης Απριλίου όχι μόνο ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού, αλλά, επίσης, μετακίνησε όλη την πόλη κατά περίπου τρία μέτρα προς τα νότια. Η τεκτονική ενέργεια που απελευθερώθηκε, ισοδυναμούσε με τουλάχιστον 20 βόμβες υδρογόνου (κάθε μία από αυτές πολύ ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα). Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, στο Νεπάλ έχουν γίνει τέσσερις σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ.

Άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές που κινδυνεύουν από ισχυρούς σεισμούς, σύμφωνα με τους γεωλόγους, είναι η Τεχεράνη (Ιράν), η Αϊτή, η Λίμα (Περού), η Παντάνγκ (Ινδονησία) και η Κωνσταντινούπολη, που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα τεκτονικά ρήγματα.

Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει συμβεί παγκοσμίως μετά το 1900, έγινε στις 22 Μαϊου 1960 στη βόρεια Χιλή και ήταν μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχερ, προκαλώντας τσουνάμι και σκοτώνοντας πάνω από 1.700 ανθρώπους.

--------------

Επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους οι Ελληνίδες που βρίσκονται στο Νεπάλ


Σύμφωνα με τα στοιχεία του προξενείου 10 Έλληνες είχαν ζητήσει βίζα για να επισκεφθούν την περιοχή του Νεπάλ. Από αυτούς οι 7 επέστρεψαν στη χώρα μας, πριν εκδηλωθεί ο σεισμός, ενώ οι τρεις δεν έχουν επικοινώνησει, ακόμα, με το προξενείο.

Ωστόσο, οι δύο ήρθαν σε επικοινωνία με την οικογένειά τους. Πρόκειται για μία κοπέλα από την Κρήτη και μία από το Γύθειο.

Η κοπέλα, από την Κρήτη, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε ορεινό χωριό του Νεπάλ, κατάφερε να μιλήσει μέσω Facebook με τον πατέρα της κι έτσι ζήτησε βοήθεια. Η κοπέλα είχε πάει στο Νεπάλ με μία πολυμελή ομάδα, πριν το Πάσχα, κι ενώ όλα τα μέλη είχαν επιστρέψει, αυτή παρέτεινε τη διαμονή της στη χώρα.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά μία 29χρονη από το Γύθειο, η οποία βρίσκεται στο Νεπάλ από τον Οκτώβριο του 2014. Η μητέρα της πληροφορήθηκε για το σεισμό από τα μέσα ενημέρωσης και τελικά κατάφερε να επικοινωνήσει με την κόρη της, η οποία περιμένει να αποκατασταθεί η συγκοινωνία για να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, όμως, με τον Έλληνα Πρόξενο στο Νεπάλ, εκκρεμή η επικοινωνία με δύο αδερφές από την Αθήνα, οι οποίες δεν είχαν αφήσει στοιχεία τους στο Προξενείο και γι αυτό το λόγο δεν τις έχουν εντοπίσει.

Δείτε το βίντεο της ΝΕΡΙΤ:



--------------

Οι πληγές του Νεπάλ από ψηλά


Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που άφησε πίσω του ο εγκέλαδος στο Νεπάλ. Τα 7,8 ρίχτερ που χτύπησαν την περιοχή προκάλεσαν την κατάρρευση εκατοντάδων κτιρίων με τη λίστα των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 3.200 όπως αναφέρουν πήγες της τοπικής αστυνομίας. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από το σεισμό κοιμήθηκαν για δεύτερη ημέρα στην ύπαιθρο καθώς υπάρχει φόβος ότι αρκετά κτίρια θα καταρρεύσουν.



--------------

Παπαζάχος: Ψήλωσαν τα Ιμαλάια κατά 10 εκατοστά


"Ψήλωσαν" τα... Ιμαλάια όρη από το μεγάλο – καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το Νεπάλ το περασμένο Σάββατο.

Όπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, το γεωλογικό αυτό φαινόμενο, εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και οφείλεται στη σύγκρουση δύο πλακών (της Ινδικής με την Ασιατική). Με απλά λόγια, η Ινδία "σπρώχνει", προς τα επάνω και "συμπιέζει" την υπόλοιπη Ασία, η οποία μετατοπίζεται με τη σειρά της, ετησίως, κατά περίπου 10 εκατοστά , με αποτέλεσμα να αυξάνεται, αντίστοιχα, κατά μερικά εκατοστά και το υψόμετρο των Ιμαλαΐων.

"Οι συγκλίσεις και οι συγκρούσεις των δύο αυτών πλακών είναι πολύ μεγάλες, και κατά συνέπεια στην περιοχή αυτή σημειώνονται πολύ μεγάλοι, σε μέγεθος, σεισμοί. Στο Αιγαίο, για παράδειγμα, η αφρικανική πλάκα συγκρούεται με την ευρασιατική και βυθίζεται κατά 4 περίπου εκατοστά το χρόνο, ενώ στην περίπτωση του Νεπάλ ξεπερνά τα 10 εκατοστά", υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Παζάχος πάντως, διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ δύσκολο, έως απίθανο, το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τον ισχυρό – φονικό σεισμό, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από το λεγόμενο "φαινόμενο ντόμινο". "Εκτός ότι η Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από το Νεπάλ, είναι σχεδόν απίθανο να "συντονιστεί" ο ευρύτερος σεισμογόνος χώρος της Ινδίας με τα ρήγματα του Αιγαίου και να προκληθεί σεισμική διέγερση και στη χώρα μας", υπογραμμίζει ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος αναφέρει επίσης, ότι υπάρχει, επίσης και πολύ μικρή πιθανότητα να επηρεαστούν από το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ άλλες χώρες, με υψηλή σεισμική δραστηριότητα, όπως η Ιαπωνία.

Ωστόσο, εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, σ΄ ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη στο Νεπάλ, καθώς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, το επόμενο χρονικό διάστημα, με μεγέθη που μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 7 Ρίχτερ.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να προκαλέσει νέες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, πιθανόν να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι άνθρωποι. "Οι μετασεισμοί μπορεί να φθάσουν σε μέγεθος και τα 7 Ρίχτερ. Με δεδομένο ότι όλα τα κτίρια και οι υπόλοιπες κτιριακές υποδομές έχουν υποστεί ζημίες δεν είναι απίθανο να προκληθούν και νέες καταρρεύσεις, ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι άνθρωποι, κάτι που απευχόμαστε όλοι", τονίζει. Αναφέρει χαρακτηριστικά μετά το μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,2 R, που "χτύπησε" το Σεπτέμβριο του 1986 την Καλαμάτα, λίγες μέρες αργότερα σημειώθηκε μεγάλος μετασεισμός, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει μια πολυκατοικία. "Σώθηκαν δεκάδες άνθρωποι επειδή είχαν ειδοποιηθεί να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και στο Νεπάλ η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, αν δεν εκτονωθεί η μετασεισμική δραστηριότητα", λέει.

Ο ομότιμος καθηγητής, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι νεκροί από το σεισμό στο Νεπάλ ξεπέρασαν τις 3.500 και οι καταστροφές είναι σχεδόν βιβλικές, λέει χαρακτηριστικά ότι οι επιπτώσεις ενός σεισμού είναι ανάλογες με το βιωτικό επίπεδο κάθε χώρας. "Οι κατασκευές στο Κατμαντού ήταν ευτελείς, σε σχέση με ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμα και με την Ελλάδα. Όσο φτωχή είναι μια χώρα τόσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές από ένα μεγάλο σεισμό", λέει χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνει, πάντως, για άλλη μια φορά ότι ο προσεισμικός έλεγχος σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, "σώζει ζωές" από τον Εγκέλαδο και επισημαίνει ότι παρά την οικονομική κρίση, θα πρέπει τα κτίρια να ελέγχονται.

Στο Νεπάλ οι μεγάλες βλάβες σε κτίρια και υποδομές, προκλήθηκαν σε μια ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, ενώ κάθε 50 χρόνια περίπου, είναι πιθανόν να σημειωθεί ένας σεισμός που να αγγίζει σε μέγεθος τα 8 Ρίχτερ. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός είχε σημειωθεί το 1933, είχε μέγεθος 8 Ρίχτερ και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι.

Το σεισμικό ρήγμα από το οποίο προκλήθηκε ο σεισμός της 25ης Απριλίου, φθάνει σε μήκος τα 100 χιλιόμετρα και η ενέργεια που προκλήθηκε είναι τεράστια και ισοδυναμεί με έκρηξη πυρηνικής βόμβας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σεισμολόγων στο ΑΠΘ, οι οποίοι προβλέπουν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανόν ακόμα και 2 – 3 χρόνια.

--------------

Τραγωδία χωρίς τέλος στο Νεπάλ - Περισσότεροι από 4.000 οι νεκροί

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Νεπάλ. Σύμφωνα με νέο απολογισμό, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό.

Στο Κατμαντού, η υπηρεσία του Νεπάλ που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των καταστροφών ανακοίνωσε πως ο απολογισμός έχει φθάσει πλέον τους 4.010 νεκρούς.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άνω των 7.500 ανθρώπων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν συνολικά 10 εκατομμύρια ευρώ ως αρωγή.

--------------

Ανέστειλε η Κίνα ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ

Μέτρα μετά τη φονική χιονοστιβάδα στην περιοχή.

Όλες τις ανοιξιάτικες ορειβατικές εξορμήσεις στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ ανέστειλε η Κίνα, μετά τον σεισμό στο γειτονικό Νεπάλ που προκάλεσε φονική χιονοστιβάδα σε άλλη περιοχή της υψηλότερης κορυφής του κόσμου.

Επικαλούμενο το γραφείο αθλητισμού της περιοχής, το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), ανέφερε πως περισσότεροι από 400 ορειβάτες έχουν κατέβει στο Θιβέτ μετά τον προχθεσινό σεισμό.

Στο τμήμα του Έβερεστ που ανήκει στο Νεπάλ, ξεκίνησε με ελικόπτερα, έπειτα από τη βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, η επιχείρηση διάσωσης των αλπινιστών που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και δύο ημέρες σε μεγάλο υψόμετρο.

Από την πλευρά του, το Νεπάλ δεν έχει αποφασίσει αν θα διακόψει ή όχι τις εξορμήσεις στο όρος αυτό που το υψόμετρό του φθάνει τα 8.848 μέτρα.

Εκπρόσωπος του γραφείου Τουρισμού του Νεπάλ, το οποίο εκδίδει τις θεωρήσεις που είναι απαραίτητες για την ανάβαση στη "στέγη του κόσμου", ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από την προχθεσινή χιονοστιβάδα ανέρχεται σε 14 (σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, οι νεκροί ανέρχονται σε 17).

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε διαφορετικά υψόμετρα στο Έβερεστ.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.