Μέσω διαδικτύου οι αναζητήσεις των αγνοουμένων στο Νεπάλ
Μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες, Ερυθρός Σταυρός, Facebook και Google ψάχνουν επιζώντες.
Μετά τον φονικό σεισμό του Νεπάλ, πολλοί ήταν οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από μετανάστες Νεπαλέζους οικιακούς βοηθούς στην Ινδία, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη στη Βραζιλία, οι οποίοι στράφηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook η και η Google αναζητώντας αγνοούμενους φίλους και συγγενείς στήνοντας ένα δίκτυο ενημέρωσης για τους επιζώντες.
«Δεν ξέρω τίποτα για τον γιο μου που βρίσκεται σ' ένα χωριό μαζί με τους γονείς μου, μακριά από το Κατμαντού. Τηλεφωνώ συνέχεια αλλά δεν βγάζω γραμμή. Δεν τρώω, δεν μπορώ να κοιμηθώ, ούτε να δουλέψω», δήλωσε η Ούσα Τάμανγκ, μια γυναίκα που εργάζεται ως νταντά στο Νέο Δελχί με το παράδειγμά της να επαναλαμβάνεται σε πλείστες περιπτώσεις αγνοουμένων.
Αδύνατη ήταν η επικοινωνία για τις πρώτες ώρες και για την Γερμανίδα εθελόντρια σε αναπτυξιακά έργα, Καρολίνε Ζίμπαλντ, και τον αμερικανό παγετωλόγος σύντροφό της, Τσαρλς Γκέρτλερ, οι οποίοι έκαναν ράφτινγκ στο Νεπάλ όταν ο σεισμός χτύπησε τη χώρα. Αν και παρέμειναν σώοι και αβλαβείς, δεν ήξεραν πώς να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους και να τους καθησυχάσουν.
Μετά από 30 προσπάθειες, ο 25χρονος Γκέρτλερ κατάφερε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του στη Μασαχουσέτη και εκείνη πέρασε το μήνυμά του στο Facebook. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, φίλοι και συγγενείς έμαθαν τα νέα.
«Είδα μηνύματα από τους φίλους που είχα στο νηπιαγωγείο και εξέφραζαν τη χαρά τους που είμαι ζωντανή», είπε η 22χρονη Καρολίνε στο πρακτορείο Reuters.
Στην Ινδία, τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό Νεπαλέζων μεταναστών, πολλοί προσπαθούσαν μανιωδώς να τηλεφωνήσουν στην πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από τις φρικιαστικές εικόνες που έβλεπαν στην τηλεόραση, με τα πτώματα των συμπατριωτών τους να ανασύρονται από τα χαλάσματα.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου, πολλοί αναζητούν συγγενείς και φίλους που επισκέπτονταν τα Ιμαλάια καθώς η περίοδος αυτή θεωρείται «υψηλή» τουριστική σεζόν για το Νεπάλ. Εκτιμάται ότι στη χώρα βρίσκονταν περίπου 300.000 ξένοι τουρίστες και πολλές από εκατοντάδες από αυτούς βρίσκονταν στο Έβερεστ το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,9 βαθμών.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ήταν μια από τις πρώτες υπηρεσίες που άνοιξαν μια διαδικτυακή πύλη για όσου αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Στην υπηρεσία εντοπισμού οικογενειών καταγράφονται ονόματα και πληροφορίες ανθρώπων που είναι σώοι, τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, άνθρωποι που αγνοούνται ακόμη αλλά και άλλοι των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί.
Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπο αυτό και να αναζητήσει το όνομα του δικού του ανθρώπου. Όμως και αυτοί που έχουν σωθεί ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο μπορούν να καταγραφούν από μόνοι τους, αν το επιθυμούν, ώστε να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.
Σε παρόμοια πρωτοβουλία προχώρησε και το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο του facebook φροντίζοντας να δώσει στους χρήστες του το εργαλείο «Ελέγχου Ασφαλείας» για το Νεπάλ, με πολλά από τα μέλη του να επαινούν την ενέργεια. «Είναι ένας απλός τρόπος για να ενημερωθούν οι συγγενείς και οι φίλοι ότι είστε καλά. Αν βρίσκεστε σε κάποια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό θα λάβετε μια ειδοποίηση που θα ρωτάει αν είστε καλά και αν θέλετε να αναζητήσετε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν αν οι αγαπημένοι τους είναι σώοι. Σε στιγμές σαν αυτή μετράει πραγματικά η δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνδέεται στο δίκτυο», έγραψε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Μια γυναίκα από τη Βραζιλία είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή την βοήθησε να εντοπίσει την οικογένειά της. «Ο πατέρας και οι φίλοι μου βρίσκονται στην περιοχή και ένα από τα πρώτα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για να μάθουμε τα νέα τους ήταν το Facebook. Το μέσο αυτό δεν είναι μονάχα για διασκέδαση», έγραψε, απαντώντας στην ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ.
Μια άλλη εφαρμογή, το «People Finder» του Google χρησιμοποιεί SMS ώστε ο καθένας να μπορεί να ψάχνει και να ενημερώνεται για τους αγνοούμενους. Το Σάββατο η Τζακλίν Μπράουν ανέφερε ότι ο 46χρονος Άνγκους Μπράουν και ο φίλος του Μάρτιν από το Λονδίνο είναι ασφαλείς στο Λουμπότσε του Νεπάλ. Η υπηρεσία αυτή έχει εντοπίσει μέχρι τώρα 5.800 ανθρώπους.
--------------
Οι selfies της... φρίκης
Κατεστραμμένο από τον φονικό σεισμό, μνημείο γίνεται φόντο για μια ακόμα πόζα.
Αν και το να φιγουράρουμε μπροστά από οτιδήποτε συμβαίνει απαθανατίζοντας τη στιγμή και κάνοντας εν συνεχεία αστραπιαία upload, μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως trend με χιλιάδες πιστούς followers, παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που ο εγωκεντρισμός ξεπερνάει κάθε μεγαλείο...
Ο λόγος για όσους θεώρησαν κατάλληλη στιγμή τις ώρες που ακολούθησαν το σεισμό των 7,9 ρίχτερ στο Νεπάλ και κατάλληλο backround τον κατεστραμμένο πύργο Νταραχάρα του 19ου αιώνα, στο Κατμαντού, ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της χώρας - η πτώση μάλιστα του οποίου στέρησε τη ζωή σε αμέτρητους ανθρώπους - για μια ωραία selfie.
Παρόλο που η κίνηση μερικών όπως οι κύριοι των φωτογραφιών να απαθανατίσουν τον εαυτό τους χαμογελαστό μπροστά τον πόνο των άλλων, έκανε έξαλλους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο για να βοηθήσουν όσους είχαν τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί σε συντρίμμια φαίνεται πως οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν καν την τραγικότητα της συμπεριφοράς τους αφού ανέβασαν τις φωτογραφίες στα προσωπικά τους προφίλ αποδεικνύοντας στους διαδικτυακούς φίλους πως βρέθηκαν στο σωστό μέρος τη λάθος στιγμή...
Κάπως έτσι εν μέσω μιας παγκόσμιας τραγωδίας παρατηρήσαμε την ανάδειξη ενός νέου είδους τουρίστα... «Αυτός είναι τουρισμός του… σεισμού. Δεν είναι σωστό. Τους ενδιαφέρει περισσότερο να τραβούν φωτογραφίες παρά να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει πόσο μάλλον να βοηθήσουν» ανεφέρε ένας φοιτητής που έφτασε από τα προάστια για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης όπως αναφέρει ο Independent.
--------------
Βγήκε ζωντανός μέσα από τα ερείπια!
Συγκλονιστικό βίντεο από διάσωση στο Νεπάλ.
Την ώρα που οι εικόνες που έρχονται από το Νεπάλ είναι εικόνες καταστροφής και οδύνης, την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων ολοένα μεγαλώνει, ένα βίντεο δείχνει πως και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι μπορεί να αχνοφανεί ελπίδα.
Δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7.9 Ρίχτερ, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν ζωντανό έναν άνδρα μέσα από τα συντρίμμια.
Ύστερα από 48 ώρες μέσα στα ερείπια πιθανώς και ο ίδιος δεν πιστεύει πως βγαίνει ζωντανός και πως μετά την καταστροφή θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Δείτε το βίντεο
--------------
Οκτώ εκατομμύρια οι πληγέντες από το σεισμό στο Νεπάλ
Η τραγωδία των νεκρών, το δράμα των επιζώντων - Δείτε το βίντεο.
Οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους έχει πλήξει ο καταστροφικός σεισμός των 7,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ ενώ 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται παροχή τροφής, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και σάκων για τις σορούς την ώρα που οι Νεπαλέζοι, καταγγέλλοντας μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, σκάβουν οι ίδιοι με γυμνά χέρια με την ελπίδα να βρουν ζωντανούς στα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με στοιχεία εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο απολογισμός των νεκρών έχει πια φτάσει τους 4.310 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 8000.
Ο σεισμός ισοπέδωσε το Κατμαντού και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αγροτικά μέρη σε ολόκληρη την περιοχή ενώ οι μετασεισμοί, αισθητοί στο Νεπάλ και όχι μόνο, δεν σταματούν.
Χιλιάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο για τρίτη βραδιά καθώς φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ελλείψεις καταγράφονται στο νερό, τα τρόφιμα και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και εκφράζονται φόβοι για το ξέσπασμα ασθενειών.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι σε 39 περιοχές έχουν πληγεί από το σεισμό, εξ αυτών τα δύο εκατομμύρια ζουν στις σοβαρά πληγείσες περιοχές.
«Ζούμε εδώ για τρεις μέρες, τρώμε μόνο νουντλς, δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάμε», είπε ένας επιζών στο BBC. Το σπίτι του δεν έχει υποστεί σημαντικές ζημιές αλλά ο ίδιος αρνείται να μπει μέσα. «Έχουμε ακούσει τις φήμες για άλλους σεισμούς και μετασεισμούς, δεν θα φύγουμε από εδώ για κάποιο διάστημα».
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τους τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ακούγονται ήδη παράπονα για καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.
Η κυβέρνηση της χώρας, ανήμπορη να ανταποκριθεί στην κατάσταση, έχει απευθύνει έκκληση για βοήθεια ζητώντας τα πάντα, από κουβέρτες μέχρι ελικόπτερα και από γιατρούς μέχρι οδηγούς.
«Καλούμε τις άλλες χώρες να μας στείλουν υλικό παροχής πρώτων βοηθειών και ιατρικά κλιμάκια, ζητάμε απελπισμένα ειδικούς από το εξωτερικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την κρίση», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Πολλές χώρες έχουν στείλει βοήθεια, ανάμεσά τους η Ινδία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.
--------------
Φόβοι για 10.000 νεκρούς στο Νεπάλ
Έκκληση για βοήθεια από τον πρωθυπουργό Σουσίλ Κοϊράλα.
Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Reuters ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα.
Ο Κοϊράλα πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απήθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.
«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ» , είπε. Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αναφέρεται σε 4349 νεκρούς.
Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, αλλά ακόμα υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, τροφίμων και σάκων για τις σορούς την ώρα που οι Νεπαλέζοι, καταγγέλλοντας μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας, σκάβουν οι ίδιοι με γυμνά χέρια με την ελπίδα να βρουν ζωντανούς στα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους.
Τα νοσοκομεία δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τους τεράστιους αριθμούς ανθρώπων που χρειάζονται ιατρική φροντίδα και ακούγονται ήδη παράπονα για καθυστέρηση στην παροχή βοήθειας.
--------------
To Facebook απευθύνει έκκληση για δωρεές για το Νεπάλ
Προσφέρει έως δύο εκατομμύρια δολάρια για να συμπληρώσει το ποσό των συνεισφορών.
To Facebook απηύθυνε έκκληση για δωρεές οι οποίες προορίζονται για τους σεισμόπληκτους του Νεπάλ και ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει έως δύο εκατομμύρια δολάρια ώστε να συμπληρώσει το ποσό των συνεισφορών των χρηστών του Διαδικτύου.
«Ο κόσμος εκφράζει την επιθυμία να προσφέρει βοήθεια στα θύματα του σεισμού που έπληξε τους πολίτες του Νεπάλ, της Ινδίας και του Μπανγκλαντές», ανακοίνωσε η διεύθυνση του Facebook.
Χθες, το Facebook είχε ενημερώσει τους χρήστες του για την εμφάνιση ενός μηνύματος που τους καλούσε να κάνουν δωρεά στην μη κυβερνητική οργάνωση International Medical Corps, η οποία έχει στείλει ομάδες διάσωσης στην πληγείσα περιοχή.
Το Facebook ενεργοποίησε επίσης ένα σύστημα συναγερμού, το «Safety Check», που επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της καταστροφής να ειδοποιούν φίλους και συγγενείς για την κατάστασή τους.
Από το περασμένο Σαββατοκύριακο που τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα αυτό στο Νεπάλ, όπως και σε ορισμένες περιοχές του Μπανγκλαντές, της Ινδίας και του Μπουτάν, «εκατομμύρια άνθρωποι ειδοποίησαν ότι είναι σώοι και αβλαβείς, ενώ δεκάδες εκατομμύρια είπαν ότι κάποιος τον οποίο γνωρίζουν είναι καλά στην υγεία του».
«Σε περιόδους κρίσης, είδαμε ανθρώπους να στρέφονται στο Facebook για να μάθουν τι συνέβη, να μοιραστούν εμπειρίες τους, να προσφέρουν στήριξη και να υποστηριχθούν», αναφέρει η διεύθυνση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
--------------
Πόσο μπορούν να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια;
Με ένα εκτενές ρεπορτάζ το BBC, τρεις ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «Πόσο μπορούν να αντέξουν οι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια;».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΟΗΕ συνήθως βάζει τέλος στις απόπειρες διάσωσης, πέντε με εφτά ημέρες, μετά από μία καταστροφή, κι αφού έχουν περάσει μία με δύο μέρες χωρίς να έχει διασωθεί κάποιος.
Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες θύματα καταστροφών έχουν επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.
Το BBC αναφέρει ενδεικτικά τρεις από αυτές τις περιπτώσεις:
- Τον Μάιο του 2013, μία γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός εργοστασίου στο Μπαγκλαντές, 17 ολόκληρες ημέρες μετά από την κατάρρευσή του.
- Μετά τον σεισμό της Αϊτής τον Ιανουάριο του 2010, ένας άνδρας κατάφερε να μείνει ζωντανός για 12 μέρες κάτω από τα ερείπια ενός μαγαζιού που μάλιστα είχε λεηλατηθεί επανειλημμένα.
- Τον Δεκέμβριο του 2005 μία 40χρονη γυναίκα βρέθηκε ζωντανή στο σημείο όπου κάποτε στεκόταν η κουζίνα της στο Κασμίρ, περισσότερους από 2 μήνες μετά το χτύπημα ενός φονικού σεισμού. Η επιβίωσή της χαρακτηρίστηκε «θαύμα» από τους γιατρούς.
Σύμφωνα με την Julie Ryan, συντονίστρια του οργανισμού International Rescue Committee (IRC) που συμμετέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις διάσωσης, η επιβίωση σε τέτοιου είδους συνθήκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όσα συμβαίνουν αμέσως μετά τον σεισμό.
«Εάν εγκλωβιστείς σε σημείο όπου μπορείς να αναπνέεις, δεν έχεις τραυματιστεί και έχεις κάποια πρόσβαση σε νερό, οι πιθανότητες επιβίωσής σου αυξάνονται», αναφέρει η Ryan.
--------------
Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί στο Νεπάλ
Συνολικά 250 άνθρωποι αγνοούνται έπειτα από χιονοστιβάδα.
Στους 5.057 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών, Ραμεσουόρ Ντανγκάλ, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες.
Εξάλλου από τον περιφερειακό κυβερνήτη Ουντάβ Μπαταράι έγινε σήμερα γνωστό πως έως 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα που έπληξε ένα χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, μια δημοφιλή περιοχή πεζοπορίας βόρεια της πρωτεύουσας Κατμαντού.
Ξένοι τουρίστες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων από τη χιονοστιβάδα, η οποία έπληξε το χωριό Γκονταταμπέλα. Ο ισχυρός σεισμός των 7,9 βαθμών του περασμένου Σαββάτου έχει προκαλέσει πολλές χιονοστιβάδες στο Νεπάλ.
«Η περιοχή αυτή είναι ένα φυσικό πάρκο το οποίο επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Προσπαθούμε να τους διασώσουμε, όμως η κακοκαιρία και οι βροχοπτώσεις εμποδίζουν τις προσπάθειες», δήλωσε ο Μπαταράι.
--------------
Συγκλονίζει η μαρτυρία δημοσιογράφου που έζησε το θρίλερ του Έβερεστ
Συγκλονίζει η μαρτυρία του δημοσιογράφων του AFP που βγήκε ζωντανός από την φονική χιονοστιβάδα στο Έβερεστ που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στο Νεπάλ.
"Ακούσαμε αυτόν τον τρομακτικό ήχο, ήταν σαν τρένο που ερχόταν από βαθιά και μετά ήταν αυτή η ακινησία, η πλήρης ακινησία και ήξερα ότι ήμουν ζωντανός" αναφέρει ο Roberto Schmidt που μαζί με τη συνάδελφό του Ammu Kannampilly έζησαν τον εφιάλτη ενώ βρίσκονταν σε αποστολή στο Έβερεστ.
Όπως ανέφερε ο Roberto Schmidt, οι δυο τους είχαν μόλις εγκατασταθεί στο Έβερεστ μετά από πεζοπορία εννέα ημερών. "Μία δύσκολη διαδρομή, που δεν μπορείς να αντιληφθείς τι προκαλεί στο σώμα σου, αλλά είναι ένα εκπληκτικό μέρος, που κόβει την ανάσα" σημειώνει.
"Δεν ήμασταν εκεί περισσότερο από 10 λεπτά όταν ακούσαμε αυτό το βουητό. Η Ammu με ρώτησε τι είναι. Της είπα χιονοστιβλάδα. Η Αmmu μπήκε στη σκηνή και θυμάμαι να κοιτάζω αριστερά μου και να βλέπω αυτό το κύμα. Ηταν τόσο μεγάλο που οι φωτογραφίες το αδικούν. Αρπαξα την κάμερα, έβγαλα τρεις φωτογραφίες και μετά μας κάλυψε. Πήδηξα μέσα και κρύφτηκα κάτω από το τραπέζι".
Η περιγραφή του Roberto Schmidt την ώρα που τον παρασύρει η χιονοστιβάδα κόβει την ανάσα.
"Μας παρέσυρε δεν ήξερες αν είσαι πάνω ή κάτω. Απλά έπεφτες. Τελικά κατέληξα με την πλάτη στο έδαφος και μετά άκουσα τον ήχο από πέτρες που έπεφταν. 'Αυτό είναι. Θα θαφτώ ζωντανός', σκέφτηκα".
"Η Ammu αιμορραγούσε και ένα νύχι από το αριστερό της χέρι είχε βγει τελείως. Ημασταν τυχεροί όσο σκέφτομαι ότι οι σκηνές μας ήταν δίπλα σε ένα βράχο που εμπόδισε να παρασυρθούμε" θυμάται ο Schmidt.
--------------
Τριήμερο εθνικό πένθος στο Νεπάλ
Μετ' εμποδίων οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
O πρωθυπουργός του Νεπάλ Σουσίλ Κοϊράλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη των θυμάτων της ισχυρής σεισμικής δόνησης που στοίχισε την ζωή σε περισσότερους από 5000 ανθρώπους και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δωρητές σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εμφάνισής του.
«Στη μνήμη των Νεπαλέζων, των αδελφών από τις ξένες χώρες, των ηλικιωμένων και των παιδιών που έχασαν την ζωή τους σε αυτό τον φονικό σεισμό, αποφασίσαμε να κηρύξουμε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης από σήμερα», δήλωσε ο Σουσίλ Κοϊράλα.
Στο μεταξύ αποκλεισμένοι παραμένουν χιλιάδες άνθρωποι σε απομακρυσμένα χωριά και πόλεις σε ολόκληρη την χώρα όπου περιμένουν καρτερικά να φθάσει η βοήθεια, τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Η κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν καταφέρει να αξιολογήσει το πλήρες εύρος των ζημιών που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 7,9 βαθμών που συγκλόνισε την χώρα το Σάββατο και οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν πολλές ορεινές περιοχές.
Στο Τζαριμπάρ, ένα χωριό στη λοφώδη συνοικία Γκόρκα του Νεπάλ που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, η Σουντάλια έσκαβε με ώρες με τα γυμνά της χέρια στα συντρίμμια του σπιτιού της που κατέρρευσε το Σάββατο. Η ίδια ανέσυρε τις σορούς των δύο της παιδιών, της 10χρονης κόρης της και του 8χρονου γιου της. Το τρίτο της παιδί, ηλικίας 4 ετών, γλύτωσε από θαύμα.
Στην περιοχή Μπαρπάκ, βορειότερα, τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ένα ασφαλές σημείο προκειμένου να προσγειωθούν. Σήμερα, οι στρατιώτες ξεκίνησαν με λεωφορεία να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές και έπειτα πεζή να διασχίσουν την ενδοχώρα. Στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από το Λάπρακ, ένα άλλο χωριό στην περιοχή.
Ένας τοπικός αξιωματούχος υπηρεσιών ασφαλείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα 1.600 από τα 1.700 σπίτια της περιοχής έχουν ισοπεδωθεί. Τα ελικόπτερα ρίχνουν φορτία με τρόφιμα και προμήθειες ελπίζοντας ότι οι επιζώντες θα μπορέσουν να τα περισυλλέξουν.
Στο Σιντχουπαλσόκ, που βρίσκεται σε απόσταση 3,5 ωρών βορειοανατολικά από το Κατμαντού, ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 1.182 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά 376. Τοπικός αξιωματούχος εξέφρασε φόβους ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι και απηύθυνε έκκληση για την αποστολή περισσότερης βοήθειας.
«Υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια όπου οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν» είπε ο Κρίσνα Ποκαρέλ, διοικητής της περιοχής.
«Υπάρχουν ελλείψεις σε καύσιμα, οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες και από το Κατμαντού δεν φθάνει αρκετή βοήθεια».
Η διεθνής βοήθεια έχει άρχισει να καταφθάνει στο Νεπάλ, η διανομή της ωστόσο γίνεται με αργούς ρυθμούς λόγω κυρίως των μετασεισμών που έχουν ως αποτέλεσμα να κλείνει περιοδικά το αεροδρόμιο.
Οι μετασεισμοί, που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές στις υποδομές της χώρας, και η έλλειψη κεφαλαίων έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες διάσωσης σε αυτήν την φτωχή χώρα των 28 εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκεται μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας.
Στο Κατμαντού νέοι και συγγενείς των θυμάτων σκάβουν στα ερείπια των κτιρίων. «Το να περιμένουμε τη βοήθεια είναι περισσότερο βασανιστικό από το να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι» είπε ο Πράντιπ Σούμπα, που αναζητά τις σορούς του αδελφού του και της κουνιάδας του στα χαλάσματα του ιστορικού πύργου Νταραχάρα του Κατμαντού.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν σήμερα την περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των επιχειρήσεων διάσωσης.
Στην πρωτεύουσα, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται στα πεζοδρόμια, τους δρόμους και τα πάρκα, πολλοί κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές.
Στα νοσοκομεία επικρατεί συνωστισμός, ενώ το νερό, τα τρόφιμα και το ρεύμα αποτελούν δυσεύρετα αγαθά.
Ο σεισμός που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ προκάλεσε το θάνατο 5.057 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είναι τραυματίες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος του υπουργείου για τη διαχείριση καταστροφών Ραμεσουόρ Ντανγκάλ.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.