Πορτογάλοι ερευνητές κατάφεραν να πιλοτάρουν ένα ιπτάμενο αεροπλανάκι, drone, εξ αποστάσεως από το έδαφος, μόνο με τα εγκεφαλικά κύματα του νου τους.
Η εταιρεία Tekever που αναπτύσσει τη σχετική τεχνολογία Brainflight, Πτήση μέσω Εγκεφάλου, και έκανε τη σχετική επίδειξη στη Λισαβώνα, δήλωσε πως η νέα μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από άτομα με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να ελέγχουν ένα ιπτάμενο σκάφος.
Εν καιρώ, η εταιρεία ευελπιστεί, σύμφωνα με το BBC, ότι θα καταστεί εφικτό ένας άνθρωπος να πιλοτάρει μόνο με το μυαλό του μεγαλύτερα αεροσκάφη, π.χ. εμπορικά, τα οποία έτσι δεν χρειάζονται καθόλου πλήρωμα. Όμως ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας δήλωσαν ότι θεωρούν μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς δύσκολα θα λυθούν τα ζητήματα ασφάλειας.
Η Tekever, που ειδικεύεται στην κατασκευή drones και συνεργάζεται με εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας (σεκιούριτι), αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και στρατιωτικές, προσάρμοσε την υπάρχουσα τεχνολογία των ηλεκτρογκεφαλογραφημάτων (EEG), έτσι ώστε να συνεργάζεται με ένα ειδικό λογισμικό που δίνει εντολές στα μη επανδρωμένα ιπτάμενα σκάδη.
Ο «πιλότος» που βρίσκεται στο έδαφος, έχει προηγουμένως επί μήνες εκπαιδευτεί, ώστε με τη σκέψη του να μετακινεί ένα μικρό δείκτη σε μια οθόνη υπολογιστή, πράγμα που, με τη σειρά του, καθοδηγεί το drone στον αέρα προς τα πού θα στρίψει.
«Πραγματικά πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να πιλοτάρουν ένα αεροσκάφος ακριβώς όπως εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το τρέξιμο. Θεωρούμε ότι το Brainflight αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα για μια τρομερή αλλαγή στο πεδίο της αεροπλοϊας», δήλωσε ο διευθυντής τεχνολογίας της Tekever Ρικάρδο Μέντες. Αναγνώρισε όμως ότι θα υπάρξουν μεγάλα εμπόδια, κυρίως όσον αφορά τους κανονισμούς και την εμπιστοσύνη του κοινού (τι γίνεται π.χ. αν ο «πιλότος» πάθει επιληπτική κρίση, ενώ πιλοτάρει το αεροσκάφος με το νου του;).
Προς το παρόν, πάντως η αεροπορική βιομηχανία εστιάζει τις προσπάθειές της σε πιο πεζά πράγματα, όπως πώς θα χρησιμοποιήσει ελαφρύτερα υλικά στα αεροπλάνα και πώς θα γίνουν πιο ενεργειακά αποδοτικές οι μηχανές των αεροσκαφών.
Δείτε το βίντεο του BBC εδώ
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.