Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τα πρώτα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με αυτά ξεκίνησε η λίστα της Unesco το 1978.

Η Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage List), ένας από τους πιο σημαντικούς και αναγνωρίσιμους καταλόγους συντήρησης της παγκόσμιας κληρονομιάς, περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες/μνημεία σε όλον τον κόσμο.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον ερχόμενο Ιούνιο-Ιούλιο, όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση της επιτροπής της Unesco (World Heritage Committee) στη Βόννη της Γερμανίας στις 28 Ιουνίου-8 Ιουλίου.

Η απαρίθμηση όλων των μνημείων/τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση. Τι θα λέγατε όμως να μαθαίνατε ποια ήταν τα πρώτα που εντάχθηκαν σε αυτή, το 1978;

Τα νησιά Γκαλαπάγκος στο Εκουαδόρ, το Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ και το νησί Goree στη Σενεγάλη είναι μερικά από αυτά.

Μόνο οι χώρες που έχουν υπογράψει την αντίστοιχη σύμβαση για τη δημιουργία της επιτροπής World Heritage Committee μπορούν να καταλογοποιήσουν και να ανακηρύξουν μια τοποθεσία/μνημείο ως «παγκόσμια κληρονομιά». Στην αρχή οι χώρες αυτές ήταν 40, ενώ 37 χρόνια μετά 191 χώρες έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

Εν αναμονή λοιπόν, των νέων μελών της σημαντικής αυτής λίστας, δείτε παρακάτω μερικά από τα πρώτα μέλη αυτής, όπως παρουσιάστηκαν σε δημοσίευμα του CNN.

1. L'Anse aux Meadows National Historic Park, Καναδάς



Ο οικισμός Βίκινγκς του 11ου αιώνα στο νησί της Νέας Γης στον Καναδά αποτελεί την πρώτη απόδειξη της ευρωπαϊκής παρουσίας στη Βόρεια Αμερική.

2. Nahanni National Park, Καναδάς



Το εθνικό πάρκο Nahanni είναι προστατευόμενο πάρκο στον Καναδά από το 1972. Σε αυτό ζουν 40 είδη θηλαστικών και 170 είδη πτηνών, ενώ το τοπίο συμπληρώνεται από ποτάμια, ρυάκια, καταρράκτες, βουνοκορφές από γρανίτη, βαθιά φαράγγια, ασβεστολιθικά σπήλαια και «απομεινάρια» αρχαίων ποταμών.

3. Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ



Τα 19 νησάκια που αποτελούν τη θαλάσσια αυτή προστατευόμενη περιοχή αποτελούν μέρος ενός μοναδικού αρχιπελάγους, στο οποίο ζουν ασυνήθιστα θηλαστικά, είδη χλωρίδας κ.ά που ενέπνευσαν τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

Το θαλάσσιο πάρκο προστασίας (Galapagos Marine Reserve) δημιουργήθηκε το 1986 καλύπτοντας μια έκταση 70.000 χιλιομέτρων, η οποία επεκτάθηκε στα 133.000 χιλιόμετρα το 1998.

4. Κίτο, Εκουαδόρ



Η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ χτίστηκε το 16ο αιώνα στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης των Ίνκας. Παρά τους πολλούς σεισμούς που έχουν πλήξει την περιοχή, το ιστορικό κέντρο του Κίτο είναι πολύ καλά διατηρημένο.

5. Simien National Park, Αιθιοπία



Εντυπωσιακές κορυφογραμμές, κοιλάδες, χαράδρες και πεδιάδες, όπου ζουν σπάνια ζώα, όπως ένα είδος κατσίκας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, ο σπάνιος μπαμπουίνος Gelada και η αλεπού Simien. Στο εθνικό πάρκο ζουν ακόμη λεοπαρδάλεις, ύαινες, τσακάλια και 400 είδη πτηνών.

6. Rock-Hewn Churches, Lalibela, Αιθιοπία



Σε μια εποχή όπου οι μουσουλμανικές κατακτήσεις καθιστούσαν αδύνατο το προσκύνημα των χριστιανών στους Αγίους Τόπους, το 12ο αιώνα ο βασιλιάς Lalibela αποφάσισε να χτίσει μια «Νέα Ιερουσαλήμ» στην ορεινή περιοχή της Αιθιοπίας, αναφέρει το δημοσίευμα. Και το αποτέλεσμα ήταν 11 μεσαιωνικές, μονολιθικές εκκλησίες λαξευμένες στο βράχο.

7. Καθεδρικός ναός του Άαχεν, Γερμανία



Ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας του Άαχεν, γνωστός και ως Βασιλικός Ναός της Αγίας Μαρίας, συγκαταλέγεται στους αρχαιότερους ναούς της βορείως των Άλπεων Ευρώπης.

8. Ιστορικό κέντρο Κρακοβίας, Πολωνία



Το ιστορικό κέντρο της πρώην πρωτεύουσα της Πολωνίας έχει τις ρίζες του στο 13ο αιώνα, όταν ήταν μια σημαντική εμπορική πόλη της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αγορά-πλατεία και μία από τις παλαιότερες πανεπιστημιακές συνοικίες της Ευρώπης.

9. Αλατωρυχεία Wieliczka και Bochnia, Πολωνία



Εκτός του ότι αποτελούν ένα θαυμαστό παράδειγμα για τις τεχνικές εξόρυξης από το 13ο έως τον 20ο αιώνα, τα αλατωρυχεία Wieliczka και Bochnia «κρύβουν» έναν ολόκληρο κόσμο στο εσωτερικό τους. Οι τουρίστες τα επισκέπτονται από το 19ο αιώνα.

10. Νησί Goree, Σενεγάλη



Από το 15ο αιώνα μέχρι και το 19ο αιώνα υπολογίζεται ότι 20 εκατ. Αφρικανοί πέρασαν από το νησί Ιλ ντε Γκορέ, το μεγαλύτερο κέντρο σκλαβοπάζαρου στις αφρικανικές ακτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.