«Χρυσωρυχείο» για τη χώρα χαρακτήρισε τα απορρίμματα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τη βιώσιμη οικολογική- οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. «Τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα. Είναι ένας πλούτος. Έχουν την αξία της πρώτης ύλης, αλλά και την προστιθέμενη αξία της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιρώνης μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας συμμαχιών, πρωτίστως με τους κοινοτικούς εταίρους της χώρας, οι οποίοι κατέχουν, όπως επισήμανε, «σπουδαία τεχνογνωσία, που πρέπει να αξιοποιηθεί», σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σύμμαχοι στη μάχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να είναι η εμπειρία των γερόντων σε σχέση με τη φιλοσοφία του «δεν πετάμε τίποτα» αλλά και τα παιδιά, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ πιο πρόθυμα σε θέματα ανακύκλωσης σε σχέση με τους πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών.
Επίσης, σημείωσε ότι οι μεγάλοι καταναλωτές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα έκανε γνωστή την πρόθεσή του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να σταθεί αρωγός στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο σχεδιασμών.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες που θα προβλέπουν μειούμενες και σε καμία περίπτωση αυξανόμενες ποσότητες απορριμμάτων. «Να πάψουμε να βλέπουμε το απόρριμμα ως απόρριμμα, αλλά ως περιουσιακό μας στοιχείο» είπε.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπεύθυνος πολιτικής- διαχείρισης φυσικών πόρων και αποβλήτων της γενικής διεύθυνσης περιβάλλοντος, Μισέλ Σπόναρ, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της Επιτροπής σχετικά με τις νέες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάκτηση και την ανακύκλωση.
Ο κ. Σπόναρ επισήμανε τους στόχους που τίθενται από την ΕΕ σχετικά με την ανακύκλωση, η οποία μέχρι το 2020 πρέπει να φθάσει στο 55% επί των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ, όπως έκανε γνωστό, μέχρι το 2030 ο στόχος για ανακύκλωση έχει τεθεί στο 70%. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενθαρρύνει τις χώρες προς αυτή την κατεύθυνση. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα προκειμένου να βρει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης» ανέφερε ο κ. Σπόναρ, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με βασικό παράγοντα επιτυχίας την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τον συντονισμό σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
Η καθηγήτρια Αντωνία Μωροπούλου, ως αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί στην τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και είναι εκείνη, η οποία, με το ανθρώπινο δυναμικό της, προσφέρει λύσεις. Επίσης, έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής βούλησης σε σχέση με τους σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Το θέμα δεν είναι να πεις όχι στην ανάπτυξη για να προστατεύσεις το περιβάλλον, καθώς μόνο με ανάπτυξη προστατεύεται το περιβάλλον» σημείωσε η κ. Μωροπούλου, προσθέτοντας ότι «η κυκλική οικονομία και μόνον αυτή μπορεί να είναι αειφόρα, αλλά απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό». Τέλος, έθεσε το ΤΕΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας σε επίπεδο ενημέρωσης για την έξυπνη και αειφόρο εξειδίκευση, με βάση το νέο ΕΣΠΑ 2015- 2020.
Η πρόεδρος του παρατηρητηρίου πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη, Μαργαρίτα Καραβασίλη, τόνισε ότι οι δήμοι θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματά τους και να μπορούν, ήδη, να παρουσιάζουν αποτελέσματα, ενώ έθεσε προ των ευθυνών τούς πολίτες ως ιδιοκτήτες των απορριμμάτων, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ΦΟΔΣΑ, τις περιφέρειες, καθώς επίσης και την κεντρική διοίκηση.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.