Σύντροφοι σε ρόλο… β’ πρωταγωνιστικό.
«Πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα βρίσκεται μια γυναίκα». Μια πασίγνωστη σε όλους μας έκφραση που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευση για αμέτρητα αφιερώματα και δημοσιεύματα. Κι ενώ είναι πολύ το μελάνι που έχει χυθεί για τις γυναίκες εκείνες που βρέθηκαν στο πλευρό ισχυρών ανδρών, μια αντιστροφή της ίδιας υπόθεσης αποδεικνύει ότι υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα γυναικείων προσωπικοτήτων που ξεχώρισαν, με τους συντρόφους τους να αναλαμβάνουν ρόλο... β’ πρωταγωνιστικό.
Ισχυρές γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους για το μυαλό τους και τον δυναμισμό τους στον ανδροκρατούμενο κόσμο της πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, της δημοσιογραφίας. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, κερδίζοντας εξουσία, χρήμα και αναγνώριση. Ποιοι ήταν όμως οι σύντροφοί τους και πώς διαχειρίστηκαν τη δυναμική πορεία των συζύγων τους;
Μάργκαρετ Θάτσερ
Η «Σιδηρά Κυρία», όπως την αποκαλούσαν τα σοβιετικά ΜΜΕ της εποχής για την πολιτική στάση της στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, διατήρησε επί 11 χρόνια την εξουσία της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική της πρωθυπουργό έως σήμερα. Άκαμπτη, αποφασιστική, εμβληματική, σφράγισε την εποχή της όσο λίγοι, αφήνοντας πίσω της τον όρο «θατσερισμός», που παραμένει επίκαιρος και σήμερα.
Η Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς παντρεύτηκε το 1951 τον διαζευγμένο πλούσιο και πετυχημένο επιχειρηματία Ντένις Θάτσερ, με τον οποίο απέκτησε το 1953 δύο δίδυμα παιδιά. Ο Θάτσερ είναι εκείνος που θα χρηματοδοτήσει τις νομικές σπουδές της συζύγου του, η οποία ειδικεύτηκε στο φορολογικό δίκαιο.
Η Θάτσερ απέφευγε να μιλά για την προσωπική της ζωή, ωστόσο πληροφορίες για τον έγγαμο βίο της που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τον θάνατο της ισχυρής γυναίκας της Βρετανίας το 2013, ανέφεραν πως ο Ντένις είχε δυσφορήσει κατά τη 10ετία του 1960, καθώς δεν άντεχε να είναι σύζυγος γυναίκας πολιτικού. Γεγονός, που τον οδήγησε να φτάσει στο σημείο να ζητήσει διαζύγιο.
Βασίλισσα Ελισάβετ
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου το 1952 και παραμένει έκτοτε. Είναι η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική Ιστορία. Ως επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, η Ελισάβετ συνταγματικά είναι βασίλισσα 16 εκ των 54 κρατών της, καθώς και επικεφαλής του κράτους.
Τον Ιούλιο του 1947 η Ελισάβετ θα αρραβωνιαστεί τον Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας. Οι αρραβώνες ωστόσο προκάλεσαν δυσφορία, καθώς ο Φίλιππος δεν είχε οικονομική ισχύ, ήταν γεννημένος σε άλλη χώρα και είχε αδερφές που είχαν παντρευτεί Γερμανούς ευγενείς με ναζιστικές διασυνδέσεις. Πριν από το γάμο ο Φίλιππος αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε και προσηλυτίστηκε στον αγγλικανισμό από την ορθοδοξία και υιοθέτησε το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Λίγο πριν από το γάμο, πήρε τον τίτλο Δούκας του Εδιμβούργου.
Όταν η Ελισάβετ ενθρονίστηκε, το 1952, τέθηκε το ερώτημα του ονόματος του βασιλικού οίκου της. Ο Φίλιππος, ως βασιλικός σύζυγος αλλά όχι βασιλιάς, πρότεινε το δικό του, το Μαουντμπάτεν. Η γιαγιά της Ελισάβετ, Μαίρη, έθεσε όμως βέτο ότι ο οίκος θα έπρεπε να παραμείνει υπό το όνομα των Ουίνσδορ, όπως και έγινε. «Δεν είμαι παρά μια αναθεματισμένη αμοιβάδα. Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος σε όλη τη Βρετανία που δεν µου επιτρέπεται να δώσω το όνομά µου στα παιδιά µου», είχε δηλώσει αργότερα.
Άγκελα Μέρκελ
Με την πρώτη ματιά, πιθανότατα δεν σου γεμίζει το μάτι. Και παρόλο που και η ίδια επιχείρησε σε πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα της να περάσει το προφίλ της... νοικοκυράς που ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ και καλλιεργεί τα λαχανικά της, η πανίσχυρη καγκελάριος της Γερμανίας φιγουράρει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια στις λίστες με τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου.
Ποιος είναι όμως ο «κύριος Μέρκελ», για τον οποίο ελάχιστα έχουν ακουστεί; Ο άνδρας που επέλεξε για να σταθεί στο πλευρό της νέας «Σιδηράς Κυρίας» είναι ο καθηγητής Χημείας Joachim Sauer, ο οποίος όμως αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας και παρόλο που συνοδεύει την καγκελάριο σε κάποια επίσημες εμφανίσεις της, προτιμά να μένει πίσω από τις κάμερες και τα φλας.
Η Άγκελα Δωροθέα Κάσνερ παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1977 τον φοιτητή Φυσικής Ούλριχ Μέρκελ, για να χωρίσει το 1982, κρατώντας όμως το επώνυμό του. Με τον δεύτερο και σημερινό σύζυγό της γνωρίστηκαν το 1981 στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, όταν και εκείνος ήταν παντρεμένος με δύο γιους. Και οι δύο επέλεξαν το διαζύγιο, ενώ ο δικός τους γάμος ακολούθησε αρκετά αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1998.
Κριστίν Λαγκάρντ
Κρατά τα ηνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2011, αντικαθιστώντας στη θέση του γενικού διευθυντή τον Ντομινίκ Στρος Καν. Το 2012 συμπεριλήφθηκε στη στη λίστα του περιοδικού Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως». Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και υπουργός Εμπορίου. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ακόμη η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της υπουργού Οικονομικών σε οικονομία-μέλος των G8.
Παρά το αναμφίβολα πλούσιο βιογραφικό της, λίγα είναι γνωστά για την προσωπική ζωή της ισχυρής κυρίας της Γαλλίας, που έχει κερδίσει τα διεθνή ΜΜΕ και για τις πάντα κομψές στιλιστικές της επιλογές. Η Λαγκάρντ έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές, ενώ έχει δυο γιους από τον πρώτο της γάμο. Από το 2006, η γυναίκα που κρατά την παγκόσμια οικονομία στα χέρια της, διατηρεί δεσμό με τον κορσικανό επιχειρηματία Xavier Giocanti, τον οποίο γνώρισε στη διάρκεια ενός ταξιδιού της στη Μασσαλία.
Σε μια από τις σπάνιες αναφορές της στη σχέση της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ τη χαρακτήρισε ως μια «συνηθισμένη πολιτιστική σύγκρουση του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου»: η ίδια είναι μεθοδική και με σκοπούς, εκείνος είναι χαλαρός και στιβαρός. Ο Giocanti συνεχίζει να ζει στη Γαλλία, ενώ η Λαγκάρντ αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στις ΗΠΑ λόγω των επαγγελματικών της καθηκόντων.
Όπρα Γουίνφρεϊ
Ο Μίδας της τηλεόρασης που ό,τι άγγιζε γινόταν χρυσός, γνωστή σε όλο τον πλανήτη απλώς ως Όπρα, κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις μάζες, ενώ είναι και η πλουσιότερη Αφροαμερικανή του 20ού αιώνα και η μαύρη με τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δραστηριότητα στον κόσμο. Κι όλα αυτά ενώ ως παιδί βίωσε από πρώτο χέρι τη φτώχεια, την κακοποίηση, τον ρατσισμό και το στίγμα.
Στο πλάι της και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκεται τα τελευταία 30 χρόνια ο επιχειρηματίας και συγγραφέας Στέντμαν Γκράχαμ. Τον Νοέμβριο του 1992, το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί, στη συνέχεια όμως προτίμησε να διατηρήσει μια «πνευματική ένωση». «Καθώς μεγαλώνουμε μαζί, καθώς γερνάμε μαζί, γίνεται ένα πιο επιβεβαιωτικό και περισσότερο αγαπημένο κομμάτι της ζωής μου από ποτέ», έχει δηλώσει η Όπρα Γουίνφρεϊ για τον σύντροφό της.
Πριγκίπισσα Νταϊάνα
Η ιστορία της είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα παραμύθι με... κακό όμως τέλος. Το «Ρόδο της Αγγλίας, η «πριγκίπισσα του λαού», η «θλιμμένη πριγκίπισσα» λατρεύτηκε όσο λίγοι. Με το γλυκό, ευαίσθητο και ευγενικό της προφίλ μπήκε στις καρδιές του βρετανικού λαού και παραμένει μέχρι σήμερα.
Η σύντομη προσωπική της ζωή ωστόσο υπήρξε κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα. Το 1981 παντρεύτηκε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, Κάρολο, σε μια τελετή που παρακολούθησαν πάνω από 750 εκατομμύρια τηλεθεατές σε περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο. Οι όμορφες εικόνες όμως έκρυβαν από πίσω μια δυσάρεστη ιστορία: Ο Κάρολος παντρεύτηκε τη Νταϊάνα γιατί... έπρεπε να παντρευτεί κάποια από αριστοκρατική οικογένεια, διατηρώντας στη διάρκεια του έγγαμου βίου του παράλληλη σχέση με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Παρά τη γέννηση των δύο παιδιών, η εξωσυζυγική σχέση του Καρόλου συνεχιζόταν, με αποτέλεσμα ο γάμος να κλονιστεί και ζευγάρι να οδηγηθεί στο διαζύγιο, με παρέμβαση της βασίλισσας Ελισάβετ.
Παρά το χαμηλό προφίλ που κρατούσαν, μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, η κοινή γνώμη αποδοκίμασε ακόμη περισσότερο τη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα. Το 2000, μετά από 30 χρόνια, η βασίλισσα αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξή της στη ζωή του γιου της.
Ίντιρα Γκάντι
Υπήρξε η μοναδική γυναίκα που βρέθηκε στο τιμόνι της Ινδίας και η δεύτερη μακροβιότερη πρωθυπουργός της. Η Ίντιρα Γκάντι υπήρξε κορυφαία πολιτική μορφή της Ινδίας, με τη δολοφονία της που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου να ανακόπτει το μεταρρυθμιστικό της έργο.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, ενώ βρισκόταν στην Αγγλία, γνώρισε τον Φερόζ Γκάντι, ινδό σπουδαστή και συναγωνιστή κατά του βρετανικού ζυγού, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1942 στην Ινδία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του πατέρα της και πρώτου πρωθυπουργού της ανεξάρτητης Ινδίας Τζαουαχαρλάλ Νεχρού. Το ζευγάρι θα αποκτήσει δύο αγόρια, τον Ρατζίβ και τον Σαντζάι.
Ο Γκάντι αποφασίζει όμως λίγο αργότερα ότι προτιμά την αδέσμευτη ζωή και το σκάει με μια νεαρή γυναίκα. Η Ίντιρα, συναισθηματικά διαλυμένη, επιστρέφει στο πατρικό της και αφοσιώνεται στον ρόλο της μητέρας. Όταν όμως ο Νεχρού ορκίζεται πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Ινδίας, η κόρη υπηρετεί στο πλευρό του, για να ακολουθήσει ένα λαμπρό πολιτικό μέλλον.
Καλλιρόη Παρρέν
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ελληνικού φεμινισμού και η πρωτοπόρος του γυναικείου κινήματος, η Καλλιρρόη Παρρέν διεκδικεί παράλληλα τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας, εκδίδοντας το 1888 την εβδομαδιαία εφημερίδα «Εφημερίς των Κυριών», με συντάκτες και παραλήπτες αποκλειστικά τις γυναίκες. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος την είχε αποκαλέσει «αρχηγό και απόστολο του σεμνού ελληνικού φεμινισμού».
Το 1880 παντρεύτηκε τον Κωνσταντινουπολίτη Ιωάννη Παρρέν, γιο γάλλου πατέρα και αγγλίδας μητέρας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο σύζυγός της ήταν εκείνος που την ενθάρρυνε στους αγώνες της και τη στήριξε στην απόφασή της να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και τη συγγραφή, σε μια εποχή σε μια εποχή που οι γυναίκες ασχολούνταν μόνο με δευτερεύουσες εργασίες ή έμεναν στο σπίτι.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.